Tatil satın alırken bunlara dikkat!

Turizm&Seyahat
SON dönemlerde batan gemi turu şirketleri, aniden kayıplara karışan internet üzerinden tatil satışı yapan siteler, havalimanında uçağının iptal olduğunu öğrenen turist haberleri daha sık gündeme gelme...
EMOJİLE

SON dönemlerde batan gemi turu şirketleri, aniden kayıplara karışan internet üzerinden tatil satışı yapan siteler, havalimanında uçağının iptal olduğunu öğrenen turist haberleri daha sık gündeme gelmeye başladı. Tüketicilerin tatil satın alırken güvenilir ve bilinirliği yüksek firmalardan tatillerini satın alması gerektiğini dile getiren sektör temsilcileri, sadece ucuz olduğu için tatil satın alınmaması gerektiğini ifade etti. Hürriyet’in haberine göre güzel bir tatil geçirerek yılın yorgunluğunu atmak isteyenlerin dolandırıcaların eline düşebileceği uyarısında bulunan sektör temsilcileri tatile hangi uçak firmasıyla gidileceğinden kalınacak otele, tatilin en ince ayrıntısana kadar araştırılması gerektiğini söyledi.

ÜRÜN FİYAT DENGESİNE DİKKAT

Sektörde kaliteli ve düzgün hizmet vermeye çalışan ve misafir memnuniyeti ve dürüst ticareti ilke edinmiş firmalar arasında yer aldıklarını ifade eden Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de kötü niyetli ticaret yapan çürük elmalar olabildiğini ya da bazen art niyetleri olmasa da pazar da pay elde edebilmek için hesapsız iş yaparak batan seyahat acentaları olabildiğini söyledi. Bundan en büyük zararı tatilcinin gördüğüne vurgu yapan Erkan, “İngilizlerin bir atasözü vardır ‘ucuz mal alacak kadar zengin değilim’ derler.  Ederinin altında fiyatla satılan turlar seyahat acentalarının zarar etmesi ve dolayısıyla müşteriye zarar vermesi demektir. Türk halkına tavsiyem tatil ararken ilk kriterleri ucuz tatil olmasın. Güvenilir, bilinir markalarla ve TURSAB referanslı firmalarla seyahat etmeye özen göstermesi. Ürün ve fiyat dengesine de dikkat etsinler. Ucuz alacağım derken paralarından ve huzurlarından olmasınlar“ dedi.

RAKAMLARI KARŞILAŞTIRIN

İnternet üzerinden kaçak tur satışı yapan firmaların onbinlere ulaştığının altını çizen Pronto Tour Satış ve Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, sektörün önde gelen firmalarının satış rakamlarıyla satın alınacak tatilin satış rakamlarının karşılaştırılması gerektiğini söyledi. Sektörde kâr oranının yüzde 1,5-2 seviyelerinde olduğunu ifade eden Özkar, “Eğer sektördeki fiyatlara göre çok daha ucuza satılan bir tur varsa bunlara dikkat edilmelidir. Bu turları satanlar kesin dolandırıcıdır diyemeyiz. Dolandırıcı olmasalar bile tatile gidilecek yerdeki oteller ya şehrin çok dışındadır ya da çok kötü otellerdir. Özellikle yurtdışı turlarında sık sık bu durumlarla karşı karşıya kalıyor tatilciler. Ucuz tatil satın alıp şehri gezmek istediklerinde ödedikleri taksi parası tur için ödediklerini geçebiliyor” diye konuştu.

Tatil satın almadan önce yapılması gerekenler

1 Zorunlu seyahat sigortası poliçesi ile misafirlerini garanti altına alıyor mu? (Ürün sorumluluk, acente iflası ve geri dönüş teminatları içeren bir poliçe, yıllık yapılan bir poliçe) Piyasada büyük tur operatörlerinin hepsinin sahip olduğu bu poliçe için adını duymadıkları firmalardan satın alma yapmadan önce lütfen poliçe örneği görmek isteyin.

2 TÜRSAB’ın acenteler departmanından teyit edilebilecek şekilde acente İşletme belgesi var mı kontrol edin.

3- Piyasada boy gösteren sektörün ileri gelen firmalarının lanse ettiği rakamlar bazında, aynı tur paketini 100 Euro veya daha ucuza satıyor ise ciddi bir risk vardır.

4- İnternetten satış yapan kaçak acentelerin sayısı onbinlerce. İnternetten marka olan firmaların web sitelerinden satın alınması doğru olmakla birlikte, adı duyulmamış firmalar TÜRSAB’dan acenteler biriminden kontrol edilmelidir. Bilhassa internette bir oteli diğerlerine göre yüzde 20-30 daha ucuza satandan alışveriş yapılması ciddi risk barındırır.

5-Her firma için beklentiler dahilinde ufak-büyük şikâyetler olabilir. İnternetteki web sitelerine girip, bir firma hakkında paramızı aldı turu iptal ettik ama 2 aydır geri ödemiyor, gittik otelde rezervasyon yoktu, telefonları açmıyorlar, muhatap yok, gibi sıkça yazılmış yorumlar var ise uzak durulmalıdır.

6-Otelleri birbiri ile kıyaslamalı satan ve adı duyulmamış firmalar için mümkünse merkezlerine ziyaret gerçekleştirmeli, nasıl bir firma olduğu yakından görülmelidir. Ofislerindeki karışıklık, davranış tarzı vs. ile sizde hemen bir olumlu-olumsuz intiba yaratacaktır. Madde 1-2 kesinlikle bu firmalar için öncelikli sorgulanmalı.

7-İnternetten adı duyulmamış bir siteden otel almaya karar verdiğinizde, oteli arayıp o firma ile anlaşması olup olmadığını öncelikle sorgulayın. Anlaşması var ise, rezervasyonu yaptırınca en geç 1 gün sonra oteli yeniden arayıp rezervasyonun kesinleştirilip-kesinleştirilmediğini teyit edin. (Yurtiçi otel satın almalarına özel bir maddedir)

8- Yurtdışı turu satın alacağınız firmada kanunen tüm ücretlerin total fiyata dahil olması gerekir. İtalya’da Vaporetto ücreti, şoför veya rehber bahşişi adı altında özellikle 5-10 Euro gibi fiks yazılmış rakamları kabul etmeyin, turu almayı reddedin. Gümrük Ticaret Bakanlığı’na Tüketici ve Rekabetin korunması genel müdürlüğüne şikayetinizi belirtin. Böylelikle denetleme yapılır firma ceza görür ve sizden sonraki tüketicileri de aynı yöntemle kanuna aykırı bir şekilde ekstra paralar talep edemezler.

9-Gezi sözleşmenizi ve tur kayıt formunuzu, özel taleplerinizin de kabul görmesi halinde not şeklinde yazdırıp, ıslak imzalı olarak satış temsilcinizden alınız.

10-Tur operatörlerinin sunduğu eğer özel anlaşmaları yok ise TÜRSAB’tan alabileceğiniz tam kapsamlı seyahat sigortasını satın alarak, acente iflası, geri dönüş teminatı, ayıplı ürün, hırsızlık, uçak rötarı vs. gibi çok kapsamlı konularda kendinizi garantiye almanızda fayda var. Sigorta bedelleri 10-25 Euro arasında değişiyor.

11-İnterneten satış yapan acentelerin açık adresleri, krokisi ve iletişim detaylarının net olup olmadığını kontrol edin. Sadece 1 mail adresi veya chat ekranı olan yerlerden ürün satın almak risk taşır. Dikkat edin.