İşte ‘Serginin Sergisi’

Turizm&Seyahat
İki yıldır restorasyonu devam eden Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, restorasyonu tamamlanan dört bölümünü görücüye çıkarmak için, 72 yıl önce açılan ilk sergiyi tekrar kurdu. ...
EMOJİLE

İki yıldır restorasyonu devam eden Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, restorasyonu tamamlanan dört bölümünü görücüye çıkarmak için, 72 yıl önce açılan ilk sergiyi tekrar kurdu. 20 Eylül 1937 tarihinde Atatürk tarafından Dolmabahçe Sarayı‘nın Veliaht Dairesi’nde açılan sergi, eski gazete sayfalarındaki birkaç haber ile onlara eşlik eden fotoğraflar sayesinde yeniden görücüye çıktı. Lakin iki aylık bir ‘görümlükten’ sonra müze tekrar kapılarını kapatacak ve restorasyon devam edecek. Milli Saraylar tarafından sürdürülen restorasyonun, 2010 sonunda tamamlanması planlanıyor.

116 resim ile 24 heykelin yer aldığı ‘Serginin Sergisi’ kronolojik bir sıralamayla Harbiyeli ve Darüşşafakalı Ressamlar, Osmanlı Resim Sanatının Başlıca Temsilcileri, Türk İzlenimcileri / 1914 Kuşağı Sanatçıları, Cumhuriyet Dönemi Sanatçıları / Müstakiller ve ‘d Grubu’ ve ‘İnkilap Sergileri’ olmak üzere beş bölümden oluşuyor.

Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Şeref Akdik, ve Şefik Bursalı gibi usta sanatçıların eserleri, yenilenmiş duvarlar ve gün yüzüne çıkan muhteşem bezemelerin gölgesinde sergileniyor. Kısa süreli de olsa bu karanlık depolardan, aydınlık mekânlara çıkış, yeniden kanatlanacak bir müzenin habercisi diyebiliriz.

Müzede elden geçmeyi bekleyen daha pek çok bölüm var. Zamanla yüzünü gösterecek diğer binalar da tamamlanırsa depolarda bekleyen binlerce eser gün yüzü görecek. ‘Türk resim heykel tarihinin ana belleği’ olan müzenin talihi biraz kara olsa da yapılan bu onarımlar sayesinde güzel gelişmelerin olacağı aşikâr. İskelelerin arasında, tokmak seslerinin eşliğinde bir tadımlık mahiyetindeki ‘Serginin Sergisi’, 28 Ağustos‘a kadar hafta içi her gün 10.00-16.00 arasında gezilebilir.