İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Aydın Karadağ, 2. Dünya Savaşı’nda İstanbul’da toplu taşıma aracı aracı olarak kullanılan Scania Vabis’in aslına uygun imal edildiğini ve Kurban Bayramı’nda İstanbulluların hizmetine sunulacağını bildirdi.
2. Dünya Savaşı’nda İstanbul’da toplu taşıma aracı olarak kullanılan tarihi Scania Vabis, İETT tarafından orijinalliği korunarak yeniden imal edildi. 1940’lı yılların şarkılarının dinlenebildiği müzik sistemine de sahip olacak nostaljik otobüs, Kurban Bayramı’nda sefere çıkmaya hazırlanıyor.
İETT’nin Topkapı garajında AA muhabirine nostaljik araçla ilgili bilgi veren Karadağ, İETT’nin 1927’de hizmete alıp 1942 yılında hizmetten kaldırdığı Renault-Scemia’lardan sonra İstanbul’un bir süre otobüssüz kaldığını, kent içi toplu taşıma yükünü 1913-14 model elektrikli tramvayların üstlendiğini anlattı.
Şehir ulaşımının yalnızca raylara bağımlı hareket edebilen tramvaylarla gerçekleştirilemeyeceğini fark eden İETT’nin, o dönem daha modern ve daha çok sayıda araçtan oluşan yepyeni ve alternatif bir filo kurmak için kolları sıvadığını kaydeden Karadağ, 2. Dünya Savaşı nedeniyle araç temini konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını, o şartlar altında hazır otobüs alamayacağını anlayan İETT yönetiminin, 1942 yılında İsveç’ten 15 adet Scania Vabis kamyon satın aldığını ifade etti.
Scania Vabis kamyon şasisi üzerine imal edilen ilk otobüs, İstanbullular tarafından o tarihte merak ve ilgiyle karşılanmış, ilk günlerde hattın Taksim ve Beşiktaş durakları, otobüsü görebilmek için toplanan meraklı kalabalıkla dolmuştu. Önden bakıldığında kamyon kabini görünümünde olan aracın kasasının yerinde, sağ cephesi 2 kapı ve 3 pencereden oluşan yolcu mahalli bulunmaktaydı.
1944’e gelindiğinde modifiye Scania Vabis’lerin sayısı 15’e ulaşırken, araçlar 6 sene çalıştı. Otobüse çevrilen araçlar, 1947-48 yıllarında yine İsveç’ten ithal edilen modern, konforlu modellerin gelmesiyle 1948-49’da hizmet dışı kalmıştı.