Dünyaya Bir Miras da Hatay’dan

Turizm&Seyahat
UNESCO’ya bağlı “Dünya Mirasları Komitesi” tarafından belirlenen ve dünya için önemli değerler taşıdığı kabul edilerek, bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edil...
EMOJİLE

UNESCO’ya bağlı “Dünya Mirasları Komitesi” tarafından belirlenen ve dünya için önemli değerler taşıdığı kabul edilerek, bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilen doğal ve kültürel varlıkların yer aldığı “Dünya Mirası Geçici Listesi”nde yer alan ST. Pierre Kilisesi’ne sahip olan Hatay, farklı dine inananların bir arada barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığı “Hoşgörü Kenti” olarak biliniyor.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihi zenginliğiyle de ön plana çıkan Hatay’ın bu değerleri arasında Anadolu’nun ilk camisi olan Habib-i Neccar, mozaik koleksiyonu zenginliği bakımından dünyada ikinci olan Arkeoloji Müzesi ve ilk mağara kilisesi St. Pierre de yer alıyor.

İLK MAĞARA KİLİSESİ
Reyhanlı ilçesi yolu üzerindeki Habib-i Neccar Dağı eteklerinde yer alan kilise, M.S. 30’lu yıllarda, Hz. İsa’ya inananların gizli gizli buluştukları yer olarak biliniyor. Kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9.5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşan kilise, Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri ve ilk mağara kilisesi olarak biliniyor. Kilisenin, bir de dağa açılan tüneli bulunuyor. Bu tünelin, burada toplanan Hristiyanların baskınlar sırasında kaçmak için kullandıkları sanılıyor.

Papa 6. Paul tarafından 1983 yılında Hristiyanlar için hac yeri olarak ilan edilen kilise, her yıl 29 Haziran’da hac görevini yerine getirmek isteyen Hristiyanlara ev sahipliği de yapıyor.

Bu arada, Kültürel varlıkların “Dünya Mirası Listesi”ne alınması, 19-29 Haziran 2011 tarihleri arasında yapılacak “Dünya Mirası Komitesi 35. Toplantısı”nda belirlenecek. Hataylılar, bu tarihi heyecanla bekliyor.

VALİ LEKESİZ: GURURLU VE HEYECANLIYIZ
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öneresiyle, ST. Pierre Kilisesi’nin, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine alınmasının gururunu ve heyecanı yaşadıklarını söyledi.

Lekesiz, ilk mağara kilisesi olan St. Pierre’nin, Hristiyanlık adının ilk çıktığı ve yayılmaya başladığı yer olması nedeniyle bu dine mensup kişilerce özel bir öneme sahip olduğunu, buraya her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiğini belirtti.

Lekesiz, geçmişe yolculuğun yaşandığı bu tarih hazinesinin korunması ve gelecek nesillere en iyi şekilde devredilmesi için geçtiğimiz yıl ocak ayında restorasyon projesinin hazırlanıp ihaleye çıkarıldığını ancak, projenin sadece St. Pierre Kilisesi’nin iç ve dış restorasyonunu kapsadığı için bunu yeterli bulmayıp ret ettiklerini bildirdi.

‘ÜNÜNE ÜN KATACAK’
Bunun üzerine kilisenin restoresinin yanı sıra, otobüsler için park yeri, ziyarete gelenlerin dinlenip güzel vakit geçirebilecekleri güzel bir kafe ile hediyelik eşya satışının yapılabildiği bir alanın oluşturulmasını da kapsayan bir başka proje hazırladıklarını anlatan Lekesiz, “Projenin önümüzdeki ay Anıtlar Kurulu’nda geçmesini bekliyoruz” dedi.

Proje kabul edildikten sonra maliyetinin hesaplanarak ihalesinin yeniden yapılacağını anlatan Lekesiz, restorasyonun ardından St. Pierre Kilisesi’nin ilin ve ülkenin turizmdeki rekabet gücünü daha da arttıracağını kaydetti.

Vali Lekesiz, kilisenin UNESCO Dünya Mirasları Geçici listesine girmesiyle tüm seyahat acentelerinin broşürlerinde, turizm sektörüyle ilgili tanıtım yapan dergilerde yer alacağını, ününe ün katacağını ifade etti.

AA