Doğayı Koruyamazsak 2053’ü Göremeyiz!

Turizm&Seyahat
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ”Derinleşen Global Krizde Türk Turizmi İçin Riskler ve Fırsatlar” başlığıyla düzenlenen ”2012 Türkiye Turizm Zirvesi”nin açılışında yapt...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ”Derinleşen Global Krizde Türk Turizmi İçin Riskler ve Fırsatlar” başlığıyla düzenlenen ”2012 Türkiye Turizm Zirvesi”nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye turizminin dikkatle izlemesi gereken bir başarı öyküsü ortaya koyduğunu söyledi.
 
Günay, Türkiye’de turizmin sürdürülebilir kılınması için doğanın, enerjinin ve suyun daha iyi kullanılması gerektiğine işaret ederek, ”Geçmiş yıllarda turizm teşviki olarak sektöre verilen bir enerji desteği vardı. Şimdi bu enerji desteğini, enerjiyi doğru kullanan çevreci kuruluşlara vermeyi planlıyoruz. Bu yıldan itibaren böyle bir destek başlatıyoruz. 100 milyon seviyesinde bir destekti geçen yıl verdiğimiz kaynak, ama bu gelişigüzel dağıtılan bir kaynaktı” şeklinde konuştu.
Bakanlığın ”yeşil yıldız uygulaması”na da değinen Günay, şunları söyledi: :
 
”Biz Türkiye’nin doğasını, çevresini, tarihini koruyamazsak belki 10-15 yıl daha turizm yaparız. 2023 yılını görürüz ama 2053 yılını turizm ülkesi olarak göremeyiz. Bu nedenle; biz önümüzdeki 100 yıl içinde dünyada gelişen iletişim ve ulaşım olanakları içerisinde ve gelişen turizm sektörü içinde önde gelen, ilk 5’i zorlayan bir ülke olmak istiyorsak mutlaka doğayı, şehirlerin kentsel dokusunu, tarihi, suyu korumamız gerekiyor. Bu çevreci bakış açısı Türkiye turizminin olmazsa olmaz bir temel yaklaşımıdır. Bu konuda hepimizi rahatsız eden uygulamalar var ne yazık ki. İstanbul’da da, Türkiye’nin başka bölgelerinde de var. Biz eğer böyle bir açgözlülüğe, böyle bir rant hırsına Türkiye turizmini, doğasını, tarihini teslim edersek bu büyük bir tehlikedir. Bakanlığımızın politikası Türkiye tarihini, doğasını, çevresini bu tür açgözlülüklere teslim etmemek konusunda her türlü dikkati göstermektir. Bu yanlış anlaşılmasın, yatırımcıların önüne çıkarılacak zorlukları kaldırmak da bizim görevimizdir. Kırmızı çizgimiz; kaliteyi yukarıda tutmak, tarihi, çevreyi ve doğayı korumaktır. Bunu yaptığımız zaman sürdürülebilir turizmin temel şartlarından birini yerine getirmiş oluyoruz.”

AA