Bolu geçen yıl tatilcilerin gözdesi oldu

Turizm&Seyahat
Abant, Gölcük, Yedigöller ve Kartalkaya gibi turistik bölgeleri ile ünlü Bolu, 2015 yılında nüfusunun 4 katı yerli ve yabancı tatilciyi ağırladı. Denize yaklaşık bir saat uzaklıktaki, doğa turizminin ...
EMOJİLE

Abant, Gölcük, Yedigöller ve Kartalkaya gibi turistik bölgeleri ile ünlü Bolu, 2015 yılında nüfusunun 4 katı yerli ve yabancı tatilciyi ağırladı.

Denize yaklaşık bir saat uzaklıktaki, doğa turizminin gözde mekanı ve yüzde 65’i ormanlarla kaplı Bolu, 2015 yılında da yerli ve yabancı tatilcilerin ilgi odağı oldu.

Gölcük, Abant, Yedigöller ve Kartalkaya gibi turistik mekanlarıyla bilinen 285 bin nüfuslu Bolu, geçen yıl 1 milyon 130 bin yerli ve yabancı tatilciyi konuk etti.

Yedigöller’in yolunun yapılmasıyla milli parka ilginin arttığı Bolu’da, Kartalkaya ve Gerede Esentepe kayak merkezleri de son yıllarda ön plana çıkmaya başladı.

Bolu Valisi Aydın Baruş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bolu’da 147 gölet ve 14 doğal göl bulunduğunu belirterek kentin hem doğa turizmine hem de Kartalkaya gibi ünlü bir kayak merkezine sahip olması dolayısıyla ülkenin önemli turizm noktalarından biri olduğunu söyledi.

Son yıllarda turist sayısında ciddi bir artış olduğunu anlatan Baruş, “Doğal güzellikleriyle dünya markası olan Abant, Gölcük ve Yedigöller, 2015 yılında da tatilcilerin gözde mekanı oldu. Yeni yapılan turistik tesislerle birlikte bu sayının dahada artacağını, Bolu ekonomisinin bundan önemli bir şekilde istifade edeceğini düşünüyoruz. Bu sayede hizmet sektörü önümüzdeki yıllarda ciddi bir şekilde hareketlenecek” diye konuştu.

Baruş, Abant’ın özellikle hafta sonları yurt içi ve yurt dışından gelenlere ev sahipliği yaptığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Abant’ta günübirlik ziyaretçi ve araç sayısında geçen yılın rakamlarına göre iki katına yaklaşan bir artış söz konusu. Bu trafiğin artması özellikle doğal çevre üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmakta. Biz bu tehdidi ve tehlikeyi değerlendirerek Abant için önemli tedbirler almaya başladık. Özellikle trafiğin düzenlenmesi, piknikçilerin kurallara uyması yönünde, orada faaliyet gösteren köylülerin işlettiği fayton ve atların düzene konması, diğer tesislerin de belli bir sistem içerisinde çalışması için önemli tedbirler aldık.”

Bu yıl da Abant’a yönelik tedbirlerin devam edeceğini kaydeden Baruş, bölgenin tabiat parkı olması dolayısıyla gelişim planında bu tedbirlerin öngörülmesi gerektiğini, gerekli bildirimleri Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğüne yaptıklarını söyledi.

Baruş, Gölcük Tabiat Parkı’nın kent merkezine yakın olduğunu anımsatarak, “Gölcük, gerçekten doğal güzelliğe sahip olan bir tabiat alanı. Özellikle günübirlikçi turistlerin rağbet gösterdiği bir yer. Burada da ziyaretçi sayısında ciddi bir artış var. Bu artışı da göz önüne alarak Gölcük’ün tabii çevresinin bozulmaması ve oraya gelen vatandaşlarımızın rahat bir şekilde doğal güzelliklerden istifade etmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.

Yedigöller Milli Parkı’nın yolunun bu yıl içerisinde asfaltlandığını hatırlatan Baruş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yedigöller, yolun yapılmasıyla ziyaretçi akınına uğramaya başladı. Burası daha önce de rağbet görüyordu. Hem Türkiye’de hem de dünyada duyulmuş bir yer. İnsanların yoğun olarak rağbet ettiği bir parkımız. Burada ziyaretçi ve araç trafiğinin de artması neticesinde oradaki doğal çevrenin olumsuz etkilenmemesi için alınacak tedbirleri Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ilettik. Yedigöller Gelişim Planı çerçevesinde gelecek yıl orada önemli düzenlemeler yapılacak. Gerek araç trafiğinin düzenlenmesi, gerekse doğal çevreye zarar verecek faaliyetlerin yasaklanması konusunda özellikle ateşli pikniğin kısıtlanması konusunda önerilerimiz var. Yapacağımız çalışmalarla doğal çevrenin korunmasını sağlamış olacağız.”