Bir Türk Gibi Çiziyor…

Turizm&Seyahat
Türk milletinin ölüm kalım savaşını Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde canlandıran Rus ressam Prof. Dr. Sergey Prisekin, ”Atatürk bugünkü insanlık için örnektir. O bir kahrama...
EMOJİLE

Türk milletinin ölüm kalım savaşını Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde canlandıran Rus ressam Prof. Dr. Sergey Prisekin, ”Atatürk bugünkü insanlık için örnektir. O bir kahramandı. Nobel Barış Ödülü Obama’ya değil, Atatürk’e verilmeliydi. Obama insanlık için ne yaptı ki?” dedi.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin diaroma ve tablolarını yapan, şimdilerde de Polatlı’daki Kartal Tepe’ye Sakarya Meydan Muharebesi Panoraması’nı hazırlayan Rusya Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı ressam Prof. Dr. Sergey Prisekin, Kurtuluş Savaşı ile ilgili panoramaları hazırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Kendisine Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi projesi teklif edildiğinde çok heyecanlandığını, eseri hazırlarken uzun araştırmalar yaptığını belirten Prisekin, ”Türklerin Kurtuluş Savaşı tarihi beni çok etkiledi. Kendimi bir Rus olarak değil, bir Türk olarak gördüm. Türk tarihini okuyup anladıktan sonra çok heyecanlandım. Kendimi o tarihin içindeymişim gibi hissettim. Türk tarihine girmek için elime beyaz eldiven giydim. Ama yaptığım eserlerin Türk milleti tarafından bu kadar çok beğenileceğini tahmin etmedim” dedi.

”ALLAH’A VE ŞEHİTLERE İNANDIM”

Anıtkabir’deki resimleri yaparken, orayı gezenlerin savaş anında neler yaşandığını hissetmesini istediğini belirten Prisekin, ”Ben Allah’a ve şehitlere inandım. O cephede savaşanların o savaşı kazanacaklarını, düşmanları yeneceklerini ve zafer elde edecekleri anın geleceğini hissettirmeye çalıştım” dedi.

Prisekin, o dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun çöktüğünü ve padişahın kaçtığını anımsatarak, ”Türk milleti buhrandan Atatürk ile çıkacağına inanmıştı. Atatürk de zafer kazanacağına Türk milletini inandırmıştı” diye konuştu.

”O BİR KAHRAMANDI”

Atatürk’ün tüm dünyaya örnek bir lider ve çökmekte olan bir devleti yeniden ayağa kaldırmayı başaran kahraman olduğunu vurgulayan Prisekin, ”Atatürk şanlı bir insandı. O’nun arkadaşları da O’nun çizgisinde yürüdüler. ‘Onun projelerini devam ettirdiler. O’nun yaptıklarını bugün kimse düşünemez ve akıl edemez. Yenilik Atatürk’le başladı” diye konuştu.

Nobel Barış Ödülü’nün ABD lideri Barack Obama‘ya verilmesini de eleştiren Prisekin, şöyle konuştu:

”Eğer bugünkü politikacılar Atatürk’ün yaptıklarından örnek alsalardı Türkiye çok daha iyi yerlerde olabilirdi. Atatürk, Türk milleti için bugün de gerekli. Atatürk bugün idol gibi değil, bayrak gibi, meşale gibi olmalı. Etrafına hem ışık hem de sıcaklık vermelidir. Atatürk bugünkü insanlık için örnektir. O bir kahramandı. Nobel Barış Ödülü Obama’ya değil, Atatürk’e verilmeliydi. Obama insanlık için ne yaptı ki? Dünya barışı için bir katkı sağlamadı, bir savaş kazanmadı.”

”DÜNYANIN EN BÜYÜK PANORAMASI OLACAK”

Prof. Dr. Prisekin, Polatlı‘ya yapılacak Sakarya Meydan Muharebesi panoramasına ilişkin de bilgi verdi. Savaşın atmosferini tam olarak yansıtabilmek için Polatlı’da uzun incelemelerde bulunduğunu belirten Prisekin, eserin 75 uzunluğu, 10 metre yüksekliği ve 10 metre derinliğiyle üç boyutlu görünüm sergileyeceğini bildirdi. Prisekin, panoramaya savaşı canlandıracak dağ, tepe ve siper maketleri ekleyeceklerini kaydetti.

Panomanın 1400 metrekarelik eskizinin Rusya’da yapılmaya başlandığını ve bunun Sivastopol kentinden Trabzon’a, oradan da Polatlı’ya getirileceğini ifade eden Prisekin, müzenin gelecek yılın 26 Ağustos’unda biteceğini, 13 Eylül Sakarya Savaşı Zaferi’nin yıl dönümü etkinliklerinde de açılışının yapılacağını kaydetti.

Prisekin, bu eserin ”dünyanın en büyük panoraması olacağını” vurgulayarak, ”Bununla UNESCO’nun tarihi eserler kataloğuna aday olacağız. Rus ekibimle hazırladığım panorama, dünyanın ilk ve en büyük resmi olacak” dedi.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/