Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden Ayasofya’da gürültü kirliliğini önlemek amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1 Mayıstan itibaren 16 kişiyi (15 ziyaretçi 1 rehber) aşan gruplara, Headset (Seyyar Mikrofon ve Kulaklık Düzeneği) kullanımı zorunlu hale getiriliyor.
Uygulama kapsamında seyahat acenteleri ve belirtilen sayıyı aşan gruplar sistemi kendileri temin edebilecek ya da kişi başı 2.5 TL karşılığında kiralayabilecek.
Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Müdürü Murat Usta, yaptığı açıklamada, Ayasofya’da ses ve konuşmanın birbirine karıştığı dönemin sona ereceğini söyledi.
Bakanlığın Ayasofya Müzesi’ndeki gürültü kirliliğinin önüne geçmek için 16 kişi (15 ziyaretçi ve rehber) aşan gruplar için Headset (seyyar mikrofon ve kulaklık) düzeneği kullanımını zorunlu hale getireceğini anlatan Usta, uygulamanın 1 Mayısta başlayacağını kaydetti.
Uygulama kapsamında tur rehberinin sesini beraberindekilere bağırmadan, elektronik kulaklık yardımıyla ulaştıracağını belirten Usta, şu bilgileri verdi:
”Özellikle kruvaziyer gruplarında bu sorunla karşılaşıyoruz. Orta yaşın üzerindeki kişilere rehberler seslerini duyurmakta zorlanıyor. Gruptakilerden bazıları kaybolabiliyor. Bu sistem bütün sorunları ortadan kaldıracak. Rehber konuşacak gruptakiler kulaklıktan duyacak. Aynı zamanda bir yardım tuşu var cihazlarda, kulaklık sahibi bastığında o frekanstan rehber kişinin nerede olduğunu bulabilecek.
Temel hedefimiz gürültü kirliliğini önlemek. İlk uygulamayı Ayasofya’da yapıyoruz ve yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Çok fazla ziyaretçi geliyor Ayasofya’ya ve fiziksel koşulları itibariyle ses akustuği var. 1 Mayıs itibariyle uygulama zorunlu hale gelecek.”
-KULAKLIKLAR 40 KANALLI OLACAK-
Cihazların müzeden 2.5 TL karşılığında kiralanabileceğini ya da seyahat acenteleri tarafından temin edilebileceğini belirten Usta, ”Cihazların teknik özelliklerini belirledik. Bir frekans aralığını anlaşmalı olduğumuz firmaya tahsis ettik. Diğer kullanıcıların bu frekans aralığında olmaması lazım. Seyahat acentelerinin cihazları belirlediğimiz özelliklere uygunsa sorun yok, değilse oradan kiralanabilir” diye konuştu.
Müzede yeterli sayıda cihaz bulunacağını anlatan Usta, şunları kaydetti:
”Binlerce cihaz bulunduracağız. Cihazlar 40 kanallı olacak. Headset sisteminin geniş bir frekans aralığı var. Grupların frekansı çakışması yaşanmaması için kendilerine verilen frekans dışına çıkmamaları gerekiyor.
Anlaşmalı olduğumuz firma cihazların bakımı ve kullanımdan sonra kulaklık süngerlerinin değiştirilmesinden sorumlu olacak. Kulaklıkların süngerleri bir kez kullanıldıktan sonra değiştirilecek. Bu uygulama dünyadaki birçok müzede var. Amacımız müzeyi korumak ve ziyaret kalitesini yükseltmek.”