SWOT analiz nedir?

Toplum
SWOT Analizi; güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamak, fırsatları değerlendirmek ve tehditlerle yüzleşmek için en kullanışlı yöntemdir. Böylece doğacak olan yeni fırsatları farkedebilir ve size tehdit oluş...
EMOJİLE

SWOT Analizi; güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamak, fırsatları değerlendirmek ve tehditlerle yüzleşmek için en kullanışlı yöntemdir. Böylece doğacak olan yeni fırsatları farkedebilir ve size tehdit oluşturan etkenleri elimine edebilirsiniz.

SWOT Analizi’ni kişisel bağlamda kullandığınızda kariyerinizi yönlendirmeniz ve yeteneklerinize uygun bir şekilde kendinizi geliştirerek kendinize bir yol çizebilirsiniz. İş bağlamında kullanıldığında SWOT analizi, firmanızın piyasada iyi bir konumlandırmaya kavuşmasında size yardımcı olur.

SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi’ni etkili hale getiren özellik, faydalanabileceğiniz en iyi fırsatları belirlemesidir. İşiniz ile ilgili zayıflıkları bu analiz ile fark edebilir; firmanıza karşı oluşan tehditleri hazırlıksız yakalanmadan önce görüp, yönetebilir ve elimine edebilirsiniz.

SWOT Analizi çerçevesinde, firmanızı ve rakiplerinizi inceleyerek yeni stratejiler geliştirebilirsiniz. Bu stratejiler sizi rakiplerinizde farklı kılacak, dolayısıyla piyasadaki rekabet gücünüzü artıracaktır.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

İlk kez 1960′larda Albert S. Humphrey tarafından kullanılan SWOT Analizi; günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır. Bu analizi, stratejik planlama amacı ile en başta ya da stratejinizi uygularken, belirli tarih aralıklarıyla, rekabeti ve sektördeki konumunuzu gözden geçirmek amacıyla kullanabilirsiniz.

Fırsatlar ve tehditler genellikle dışardan etkilerle oluşan; güçlü yönler ve zayıf yönler ise firmanıza özel olan daha içsel konulardır. Bu nedenle SWOT Analizi, bazen İçsel-Dışsal Durum Analizi olarak ve SWOT Matriks’i de İngilizce IE Matrix (Internal-External Matrix) olarak adlandırılır.

Firmanızın avantajlı özellikleri nelerdir?

Rakiplerinizden daha iyi olan özellikleriniz nelerdir?

Düşük maliyetle ve özgün olarak rakiplerinizin yapamadığı neler yapabiliyorsunuz?

Piyasanızdaki insanlar sizin güçlü yönünüz olarak neleri görüyorlar?

Size satış sağlayan başarılı faktörler nelerdir?

Firmanızın benzersiz/eşsiz satış teklifi nedir?

Güçlü yönlerinizi hem içsel bir bakış açısıyla hem de piyasadaki insanların ve müşterilerinizin bakış açısıyla düşünün. Güçlü yönlerinizi belirlerken herhangi bir zorluk yaşıyorsanız; firmanızın karakterini yansıtan bir liste hazırlayın. Bunların bazıları güçlü yönleriniz olacaktır.

Güçlü yönlerinizi gözden geçirirken bunların rakiplerinizle olan bağlantısını da düşünün. Örneğin, eğer bütün rakipleriniz müşterilerine yüksek kalitede ürünler sunuyorsa bu pazarınızda bir gerekliliktir, güçlü yönünüz olarak tanımlanmamalıdır.

Zayıf Yönler:

Organizasyonunuzda/firmanızda neleri geliştirmeniz gerekiyor?

Hangi hatalardan kaçınmalısınız?

Piyasanızdaki insanlar zayıf yönleriniz olarak neleri görüyorlar?

Satışınızı hangi etkenler engelliyor?

Aynı şekilde zayıf yönlerinizi belirlerken de içsel ve dışsal konuları düşünün: Firmanızda sizin göremediğiniz fakat başkalarının görebileceği zayıflıklar nelerdir? Rakipleriniz neyi sizden daha iyi yapıyorlar?

Bunları yaparken gerçekçi olmanız ve tatsız konularla da yüzleşmeniz oldukça önemli.

Fırsatlar:

Firmanız için “iyi fırsat” olarak tanımlayabileceğiniz konular nelerdir?

Haberdar olduğunuz trendler nelerdir?

Bunların dışında firmanıza faydası olabilecek fırsatları sıralayabilirsiniz:

Teknolojide ve piyasalarda oluşan geniş ya da dar ölçekteki değişiklikler.

Sektörünüzdeki hükümet politikası değişiklikleri.

Sosyal kalıplar, nüfus profilleri, yaşam tarzı ve benzeri değişiklikler.

Yerel olaylar.

Fırsatlarınıza bakarken en iyi yaklaşım güçlü yönlerinize bakmanız ve bunlardan nasıl fırsatlar oluşturabileceğinizi gözden geçirmenizdir. Alternatif olarak zayıf yönlerinize bakmanız ve bunları nasıl fırsatları kullanarak elimine edebileceğinizi incelemeniz de yararınıza olacaktır.

Tehditler:

Karşılaştığınız engeller neler?

Rakipleriniz neler yapıyor?

Ürün ya da hizmetlerinizle ilgili kalite standartları değişiyor mu?

Teknolojinin gelişimi işinizi etkiliyor mu?

Ciddi anlamda borç ya da nakit akışı problemleriniz var mı?

Herhangi bir zayıf yönünüz firmanızı tehdit edecek derecede etkiliyor mu?

SWOT Analizi’ni başlangıç seviyesinde değil de ciddi bir stratejik araç olarak kullanıyorsanız aşağıdaki konularda mümkün olduğunca titiz olun:

Sadece kesin ve doğrulanabilir ifadeler kullanın. Örneğin; “Kâr için iyi bir yöntem” yerine  “Hammadde kaynağı için ton başına 10 milyon ton.” gibi.

Bazı etkenlerin uzun listelerini acımasızca budayın, önemli olanlara öncelik verin. Böylece vaktinizi boşa harcamamış olursunuz.

Oluşturulan stratejilerin ileri aşamalarda da uygulandığından emin olun.

Oluşturulan stratejileri firmanızda doğru düzeyde kullanın. Örneğin ürün ya da ürün yelpazesi konusunda SWOT analizine başvurabilirsiniz.

SWOT Analizi’nden daha iyi sonuç alabilmek için farklı araçlarla birlikte kullanın. Örneğin; USP Analizi, PEST Analizi, vs. Böylece bulunduğunuz konumu daha iyi görebilecek ve şirket planlamalarınızı daha sağlıklı gerçekleştirebileceksiniz.

SWOT Analizi Örnekleri

Küçük bir danışmanlık firması için SWOT Analizi Örneği:

Güçlü Yönler:

Hiçbir bürokrasi ya da yüksek yönetimin onayına gerek kalmadan çok hızlı bir şekilde cevap verebiliyoruz.

Az miktarda müşterimiz olduğu için müşterilerimize daha kaliteli hizmet verebiliyoruz.

Öncü danışmanlık hizmetimiz piyasada güçlü bir konuma sahip.

Eğer piyasanın artık bizim için uygun olmadığını düşünürsek kolaylıkla yön değiştirebiliriz.

Düşük işletme giderlerimiz sayesinde müşterilerimize daha ekonomik hizmet sunabiliyoruz.

Zayıf Yönler:

Firmamızın piyasadaki bilinirliği az.

Birçok alanda yüzeysel beceriye sahip küçük bir kadromuz var.

Çalışanların hasta olması ya da işten ayrılmasına karşı savunmasızız.

Nakit akışı erken dönemlerde güvencesiz olabilir.

Fırsatlar:

İş sektörümüz gelecekte birçok fırsat sunacak şekilde genişliyor.

Yerel yönetim yerel işletmeleri teşvik ediyor.

Rakiplerimiz yeni teknolojileri benimsemekte yavaş olabilir.

Tehditler:

Teknolojideki gelişmeler piyasadaki uyum yeteneğimizi etkileyebilir.

Büyük bir rakibimizin küçük bir değişikliği piyasadaki konumumuzu kötü etkileyebilir.

SWOT Analizi sonucunda, danışmanlık firması piyasada uzmanlaşmaya ve yerel işletmeler için daha iyi hizmetler sunmaya karar verebilir.

Pazarlama, piyasada mümkün olan en yüksek konumlandırmayı sağlayabilmek için belirli bir reklam bütçesi gerektirir. SWOT Analizi, olası teknoloji değişiklikleri doğrultusunda bütçenizi nereye yönlendireceğiniz konusunda da size yardımcı olur.

SWOT Analizi; firmanızın güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, fırsat ve tehditlerini görmeniz için basit ama kullanışlı bir yapıdır. Size güçlü yönlerinize odaklanmanız, tehditlerinizi minimize etmeniz ve uygun fırsatları değerlendirebilmeniz açısından avantaj sağlar.

SWOT Analizi bir başlangıç (kick-off) stratejisi için formüle edilebilir ya da daha sofistike bir yöntem ile strateji oluşturma aracı olarak kullanılabilir. Ayrıca bu analiz, size tutarlı ve başarılı bir rekabet için rakiplerinizin stratejilerini anlamanız açısından fikir verebilir.

SWOT Analizi’ni yaparken gerçekçi ve titiz olmak önemlidir. Doğru düzeyde uygulamak ve diğer analiz araçlarını da beraberinde kullanmak, oluşturacağınız strateji açısından yararlı olacaktır.