Profil Fotoğrafınız Şip Şak Çekilir!

Toplum
İnsanların Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri için profil fotoğrafı çektirme merakını bir iş sahasına dönüştürüp site kurdular.Sosyal medya ile tanıştığımızdan beri çok şey değişti haya...
EMOJİLE

İnsanların Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri için profil fotoğrafı çektirme merakını bir iş sahasına dönüştürüp site kurdular.Sosyal medya ile tanıştığımızdan beri çok şey değişti hayatımızda. En çok da fotoğraf çektirme alışkanlığımız.

Eskiden ‘hatıra olsun’ diye çeker/çektirirdik onları. Yerleri belliydi: Aile albümleri. Pozlu makineler, yerini dijitale bıraktıktan sonra da fotoğraflar albümlerden çıkıp bilgisayarda saklanmaya başlandı.

Ama amaç değişmemişti hiç; yine geleceğe geçmişten bir hatıra bırakmak ve bir misafir yahut eş dost geldiğinde açılıp göstermek yönündeydi niyetler.

Ancak Facebook ve Twitter gibi paylaşım siteleriyle fotoğraf çektirme niyetimiz de kültürümüz de çoktan değişti. Hatta değişmekten de öteye geçip hayatımızın merkezine yerleşti! Artık her şartta ve koşulda dudaklarımızdan şu cümleler dökülüyor:

"Çek bir fotoğraf Facebook’a ekleyelim." yahut "Tam profil fotoğrafı çektirmelik bir yer burası!" Bu durum gencinden yaşlısına Facebook ya da Twitter hesabı olan herkes için geçerli. Ama burada dikkat çeken asıl şey, profilde kullanmak üzere çektirilen fotoğraflar… Çünkü yolda yürürken, tarihi bir binanın önünden geçerken veya deniz kıyısında, neresi olursa olsun fark etmez, insanlar her yerde profil fotoğrafı için poz veriyor objektife!

Fakat konumuz Facebook ve Twitter için özel fotoğraf çekme alışkanlığı değil. Rahmi Demirci, Fatih Kutlu, Talha Gürsoy adındaki üç gencin hayatımıza yeni giren bu alışkanlıktan kendilerine bir iş alanı oluşturmaları. Üç arkadaş dört ay önce bir web sayfası açtı: www.thesopics.com.

Amaçları profil fotoğrafı çektirmek isteyenlere hizmet sunmak. İnsanlar onlara, siteden ulaşıyor; randevu alıyorlar. Onlar da müşterileriyle çekimin yapılacağı mekânda buluşuyorlar. Ücretler çekim süresine göre alınıyor. Yarım saatlik çekim 10 TL. Bu süre içinde 30-40 kare çıkıyor ortaya. Müşteri bunlardan istediğini alıyor.

Çekimler sadece profil fotoğrafı odaklı yapılıyor. Fotoğraflarda kişinin tercihi önemli. Bir nevi düğün fotoğrafçılığı gibi. Sadece ismi farklı: Sosyal fotoğrafçılık. Bu kavramı ortaya atan da yine genç müteşebbisler…

Söylediklerine göre daha önce sosyal fotoğrafçılık adıyla bir site kurulmamış ve bu anlamda çekimler yapılmamış. Bu yüzden hayli sahip çıkıyorlar işlerine. İleride kurumsallaşmayı planlıyorlar. Aralarında iş paylaşımı bile yapmışlar. Hem de profesyonelce… Sitenin CEO’su (!) Rahmi Demirci, Bosna’da bilgisayar mühendisliği okuyor. 20 yaşında. Web dizayn sorumlusu Fatih Kutlu da 20 yaşında. Açıköğretim’de ilahiyat öğrencisi. İki arkadaş liseden beri sıkı dostlar. 17 yaşındaki sitenin koordinatörü Talha Gürsoy, lise son sınıf öğrencisi.

Talha ve Fatih aynı zamanda fotoğrafları çeken kişiler. İşi şimdilik İstanbul içinde yapıyorlar. Ama ileriye dönük planlarında franchising sistemini kurmayı unutmamışlar. İstanbul dışındaki şehirlerde yaşıyorsanız ve fotoğraf çekmek için hem profesyonel fotoğraf makinesine ve hem çekim yeteneğine sahipseniz onlarla çalışabilirsiniz! Ama seçiciler, şimdiden söyleyelim. Ankara’dan beş kişi sitenin fotoğrafçısı olmak için başvurmuş, ancak kabul etmemişler. "Teknoloji mağazalarından makine alıp ben fotoğrafçıyım diyenlerle işimiz yok!" diyorlar. Ne de olsa ileride adlarından söz ettirecek noktaya gelmek istiyorlar yaptıkları işle.

İlham kaynağımız, Kız Kulesi’nde 10 liraya çekilen fotoğraflar!

Üç arkadaşın bu işe atılma serüvenleri, "Fotoğraftan nasıl para kazanırız?" düşüncesiyle başlıyor. Fatih, son birkaç yıldır fotoğrafa ilgili. Babasının kendisine bir makine almasıyla tek tük çekim yapıyor. Rahmi ise yazın Bosna’dan Türkiye’ye gelince arkadaşına özenip fotoğrafa merak sarıyor. İki arkadaş yaz boyu İstanbul’da gezmedik yer bırakmıyor, her yere objektiflerini tutuyorlar.

Bir gün Rahmi’nin bir akrabası ona Kız Kulesi’nde çektirdiği fotoğrafı gösteriyor. "Adamlar bir fotoğraftan 10 lira kazanıyor." diyor. Bunun üzerine kafasında bir ışık yanıyor ve Fatih’e "Biz bu fotoğraf işinden para kazanmaya çalışsak" diyor. Kutlu, "Süper fikir ama bir farkımız olmalı, nasıl olacak o?" diye cevap veriyor. Sosyal fotoğrafçılık fikri de oradan çıkıyor.

Rahmi Demirci’den şu fikir geliyor; "İnsanlar her yerde Facebook’a koymak için fotoğraf çektiriyor. Hatta bunun için gidip özel makine alıyorlar. Biz olaya buradan yaklaşalım. Sadece sosyal ağlarda insanların profillerinde kullanabilecekleri fotoğraflar çekelim." Aralarına bu esnada Talha Gürsoy katılıyor. Talha küçük yaştan beri fotoğrafa meraklı. Eğitim bile almış. Biraz ailesinin desteği ve biraz da kendi çabasıyla sürekli fotoğraf çekmiş hem de iyi makinelerle. "Sonrası malum… Üç arkadaş siteyi kuruyor, tasarımı yapıyor. Facebook’da yaptıkları reklamlarla bugüne kadar 30 bin kişiye kendilerini tanıtmışlar.

Müşteri portföyümüzü çoğunlukla kızlar oluşturuyor!

Fatih Kutlu (sağda) ve Talha Gürsoy şimdiye kadar sadece 30 kişinin profil fotoğrafını çekebilmiş. Birkaç da özel kurumların sosyal ağ fotoğraflarını. Müşterileri daha çok lise son ve üniversite öğrencileri. Erkekler azınlıkta, kızlar çoğunlukta. Mekân olarak daha çok Haydarpaşa Garı, Tarlabaşı, Beyoğlu’nda eski binalar, Küçük Çamlıca gibi yerler tercih ediliyor.

Zaman