Organik tarım nedir?

Toplum
Ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tar...
EMOJİLE

Ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmadan yapılan tarım “organik tarım” olarak tanımlanır.

Tüm işlemler, yeterliği onaylanmış kurum ve kuruluşlar tarafından; kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının, laboratuvarların ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliğinin onaylanmasını ve düzenli aralıklarla denetlenmesi söz konusudur.

ETO Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin web sitesinde yapılan tanıma göre; “ekolojik tarım, tarımsal üretimde yanlış uygulamalar sonucu bozulan doğal dengeyi korumayı amaçlayan alternatif bir üretim yöntemidir. Bu yöntemde sentetik gübre, ilaç, büyüme maddeleri ve genetik yapısı modifiye edilmiş organizmalar (GMO) kullanılmadan verim ve kalite sürekliliği sağlanır.”

“Organik”, “ekolojik”, “biyolojik” kelimeleri aynı anlama mı geliyor?

1 Aralık 2004 yılında kabul edilen 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu’na göre, “organik” kelimesi “ekolojik” ve “biyolojik” kelimeleriyle eşdeğer anlamı ifade eder.

Organik Tarımın yapıldığı arazilerin özellikleri nelerdir?

Organik üretim yapılacak arazinin; geleneksel üretim yapılan bölgelerden, işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekir. Bu mesafeler kontrol kuruluşu tarafından belirlenir.

Organik tarımın temel ilkeleri nelerdir?

ETO Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin web sitesinde yapılan tanıma göre;

Ekolojik Tarımın Temel İlkeleri

– Doğal çevre ile uyumlu üretim,

– Çiftlik veya yerel kaynakların kullanımına dayanan kendine yeterli kapalı bir sistemin oluşturulması,

– Nihai ürün yerine tüm üretim sürecinin kontrol edilip ürünün sertifikalandırılması,

Bitkisel Üretimde;

– Gerektiğinde ve uygun yöntemlerle toprak işleme,

– Topraktaki organik madde ve verimliliğinin korunması,

– Kimyasal gübre yerine toprak verimliliğinin ekim nöbeti, yeşil ve organik gübrelerle sağlaması,

– Dayanıklı, sağlıklı tohum ve bitki çeşitlerinin seçimi,

– Uygun ekim-dikim yöntemleri ve zamanı,

– Bitki direncinin arttırılması, hastalık ve zararlılara karşı gerektiğinde kültürel ve biyolojik yöntemler ile organik kökenli prepatların kullanımı, 

– Yabancı ot kontrolünde ekim nöbeti, bitkilerinin morfolojik özellikleri gibi yöntemlerin ele alınıp gerektiğinde mekanik yöntemlerin kullanımı,

– Ekolojik yöntemlere uygun hasat, depolama ve dağıtım,

– Ekolojik işletme esasları,

Hayvansal Üretimde

– Sağlıklı hayvan yetiştiriciliği,

– Hayvan barınaklarında uygun yaşam koşulları,

– İşletmede yemlerin üretilmesi ve organik yemlerden yararlanma,

– Damızlık ve ırk seçiminde ekolojik uygunluk.

naturey.com