Masada emeğin hakkı verilmeli

Toplum
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), “Toplu Sözleşmenin Dünü, Bugünü ve Yarını” paneli tertipledi. Panelde toplu sözleşmenin geçmişi ve önemi tüm detaylarıyla masaya yatırılırken, alanında uz...
EMOJİLE

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), “Toplu Sözleşmenin Dünü, Bugünü ve Yarını” paneli tertipledi. Panelde toplu sözleşmenin geçmişi ve önemi tüm detaylarıyla masaya yatırılırken, alanında uzman akademisyenler sunumlar gerçekleştirdi. Geniş katılımın sağlandığı panele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurul Üyesi Vedat Bilgin de katıldı. Panelin açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme hakkının 7’nci yıldönümünün idrak edildiğini kaydetti. Yalçın, toplu pazarlık masasının emeğin hakkını teslim etme masası olarak görülmesi gerektiğini belirterek, “Kamu işvereni, toplu sözleşme masasını hem kul hakkına girme riski taşıyan hem de adaleti ve hakkaniyeti tesis etme imkânına kavuşturan fırsat olarak görmeli. Kamu bütçesinden kamu görevlilerine daha az pay vermeyi başarı sayan, bu anlayışla oluşturdukları sosyal maliyete gözlerini kapayan yanlıştan dönülmeli, anlayıştan vazgeçilmelidir” şeklinde konuştu.

TEKLİF DAHİ OLUŞTURMUYORLAR

Toplu sözleşme masasına ve sürecine yönelik sıkıntıların kapsam ve yetki alanlarıyla sınırlı olmadığını bildiren Yalçın, gerek toplu sözleşme takvimi gerekse toplu sözleşme sürecinin ve masanın yönetiminde de sorunların olduğunu belirtti. Yalçın, “Toplu sözleşme masasının gündemini oluşturacak teklifler noktasında açık bir eşitsizlik ve adaletsizlik var. Emek tarafı, tekliflerini toplu sözleşme görüşmelerinden önce kamu işverenine teslim etmek durumunda. Kamu işvereni ise teklif sunma yükümlülüğünden istisna tutulmuş durumda. Emek örgütünün verdiği tekliflere evet ya da hayır demek ya da o teklifte eksiltme yapmak suretiyle bir karşı teklif sunma keyfiyetini kullanıyor. Eşitler arası pazarlık açısından bu anlaşılabilir ya da kabul edilebilir bir durum değil. Konfederasyon ve sendika, toplu sözleşme tekliflerini kamuoyuyla paylaşırken ve kamuoyu baskısına muhatap olmayı göze alırken, işveren tarafı ise ne yazık ki masadaki muhatabıyla paylaşmak için teklif dahi oluşturmuyor” ifadelerini kullandı.

HAKÇA PAYLAŞIM KONUŞULUR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik, sendikal hak mücadelesinin uzun yıllardır devam ettiğini belirterek, “İslam medeniyeti ‘hak vermek’ üzere konumlanmıştır. Ancak diğer medeniyetler ‘hak almak’ üzerine konumlanmıştır.   Tarihte hep haklar mücadelesi yaşanmıştır. Özellikle Veda Hutbesi’ni tekrar tekrar okumalıyız. Sendikalar hak aramanın fedaileridir. Sendikaların güçlü olduğu toplumda katılımcı demokrasi vardır. Sendikaların olduğu ülkelerde kalkınmadan bahsedilir. O ülkede hakça paylaşım konuşulur” diye konuştu.

 

 

 

Kaynak: Milli Gazete