İstihdam sayısı rekor kırdı!

Toplum
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) derlediği bilgilere göre, mevsim etkisinden arındırılmış işgücü verileri dikkate alındığında, bu yılın nisan döneminde tarım dışı sektörlerde...
EMOJİLE

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) derlediği bilgilere göre, mevsim etkisinden arındırılmış işgücü verileri dikkate alındığında, bu yılın nisan döneminde tarım dışı sektörlerde istihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 16 bin kişi arttı. Bu artışın yüzde 70’lik kısmı hizmet, yüzde 19’u sanayi ve yüzde 11’i inşaat sektöründe oldu.  

2014 nisan ayında hizmet sektöründe istihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 artarak 12 milyon 427 binden, tarihi en yüksek seviye olan 13 milyon 137 bine ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre hizmet sektöründe 710 bin ek istihdam sağlandı. 

Sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısı geçen yılın nisan dönemine göre yüzde 3,8 artarak 5 milyon 373 bine ulaştı ve 197 bin ek istihdam sağlandı. Aynı dönemde inşaat sektöründe istihdam edilenlerin sayısı yüzde 6 artarak 1 milyon 931 bine oldu. İnşaat sektöründe aynı dönemde 109 bin ilave istihdam sağlandı. 

Yılın ilk dört ayında dönemde aylık ortalama 282 bin istihdam sağlanırken, bu oran tarımda 134 bin ve tarım dışında 148 bin düzeyinde gerçekleşti. Ocak-nisan döneminde sanayide aylık ortalama 61 bin, inşaatta 6 bin ve hizmet sektöründe 82 bin istihdam yaratıldı. Sektörel bazlı istihdam artışı dikkate alındığında tarım, sanayi ve inşaat sektöründe azalırken, hizmet sektöründe artışını sürdürüyor.

Hizmet sektöründe nisan ayında geçen aya göre istihdam artışı 105 bin düzeyinde gerçekleşti. Bu artış 2012 şubat ayından bu yana en yüksek aylık istihdam artışı oldu. Aynı dönemde sanayide 8 bin ek istihdam sağlandı.

Nisan ayında geçen aya göre tarım ve inşaat sektörlerinde istihdam aylık bazda sırasıyla 30 bin ve 80 bin kişi azaldı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,1’de yatay kalarak istihdamda bir miktar güç kaybına işaret ettiğini ifade etti.

Bürümcekçi, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının tarihi düşük seviyesini yüzde 8,1’le Haziran 2012’de gördüğünü ve uzun süre yatay seyrettikten sonra ilk önemli sıçramalarını 2013 Nisan-Eylül döneminde yapmaya başlayarak yüzde 9,52e kadar yükseldiğini anımsattı.

2013’ün son çeyreğindeki ve 2014’ün ilk aylarındaki seyrin bu dönemin geçici olduğunu gösterdiğini dile getiren Bürümcekçi, şunları kaydetti:

“Öte yandan, mevsimsellikten arındırılmış verilerde trend açısından istihdamdaki aylık değişimlerin daha fazla bilgi içerdiğini düşünüyoruz. Bize göre, aynen ABD verilerini piyasaların izlediği gibi, Türkiye’de de mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdam aylık değişimi takip edilmelidir. Bu şekilde bakıldığında, Türkiye ekonomisinde önceki iki yılda aylık ortalama 70 bin kişilik tarım dışı istihdam yaratıldığı, buna karşılık ise nisan öncesi son dört ayda gözlenen bariz hızlanmayla beraber 204 bin ortalamaya ulaşıldığı hesaplanmaktadır. 

Nisan ayında ise 33 bin kişilik daha sınırlı tarım dışı istihdam yaratıldığı hesaplanmaktadır. Nisan ayındaki sınırlı artışa rağmen yıllık değişimler güçlü kalmaya devam ederken, mevsimsellikten arındırılmış işgücüne katılım oranının da yüzde 50,4 ile önceki aya göre sınırlı gerilese de yüksek düzeylerini koruması sağlıklı bir gelişmedir.”