Geri dönüştürelim

Toplum
Sabah gazetesinden Yasemin Savcı geri dönüşümün önemin,i anlatan bir yazı el alıyor… Geri dönüşüm! Son zamanlarda hepimize eskisinden çok daha fazla şey ifade eden iki kelime. Bir şeyleri atmada...
EMOJİLE

Sabah gazetesinden Yasemin Savcı geri dönüşümün önemin,i anlatan bir yazı el alıyor…

Geri dönüşüm! Son zamanlarda hepimize eskisinden çok daha fazla şey ifade eden iki kelime. Bir şeyleri atmadan önce düşünmek için iyi bir neden. Bir harfi yanlış yazdığınız için buruşturup attığınız kağıtları hatırlayın! O bembeyaz kağıt tomarını üretmenin kaç ağaca mal olduğunu… Bizim küçüklüğümüzde müsvedde kağıt diye bir kavram vardı evde. Arkası yazılı kağıtlar bir yerde biriktiriliyordu ve bir işlem, karalama yapmak için o kağıtlar kullanılıyordu. Sonra temize çekiliyordu. Yine bir hata olursa, işte o zaman da o müsvedde kağıt bölümüne gidiyordu. Şimdi bakıyorum da ne kadar hoyratça atar olduk her şeyi. Kağıt öyle direkt buruşturulur atılır mı hiç?! Benim içim elvermez çöpe atmaya. Kağıt ve kartonları ayrı bir yerde biriktiriyorum ben. Geri dönüşüm kutusuna atamasam bile en azından kağıt toplayan çocuklar bulduğunda bir arada olsunlar ve bir değer ifade etsin diye yapıyorum bunu. Hâlâ cam şişe ve kavanozları çöpe atan insanlar olduğunu da hayretle izliyorum. Onları ayrı bir yerde biriktirip cam kumbarasına atmak insanlara bu kadar mı zor geliyor; anlayamıyorum. Bir şeyleri atmadan önce düşünmek lazım! Acaba onları atmadan önce başka bir şeye dönüştürmenin bir yolunu bulabilir miyiz? Sabah programlarında yapılan ucuz görünümlü, uyduruk fikirlerden bahsetmiyorum. Gerçekten bir değer ifade eden materyallerden, değerlendirildiğinde evinize ve size bir şey katacak olan fikirlerden söz ediyorum. Koyu renkli vitamin kavanozları mesela. Atılır mı? Piyasada satılan ürünler arasında koyu renkli camdan baharatlık görüyor musunuz? Belki birkaç tane vardır ama geneli açık renkli, ışığı geçiren camlardan. 

HEMEN ATMAYIN, BİR DÜŞÜNÜN 

Yıllar önce Home Art dergisine hazırladığım fikir sayfaları için yaptıklarımı paylaşmak istedim sizinle. Vitamin kavanozlarından yaptığım baharatlıklar, kaç yıldır mutfağımın en güzel görsel fonunu oluşturuyor. Ve baharatlar içinde taptaze duruyor. Chopsticklerden yaptığım servisler de bence çok şık. Poşeti bir anda açıldığı için toplu halde yere düşürdüğüm pipetleri de atacak değildim. Onları da küçülen kalemleri ele daha rahat gelir hale getirmek için kullandım. Bir de vazo yaptım. Bunları hayal gücünüzü harekete geçirmek için anlatıyorum. Büyük zorlukla üretilmiş şeylere ikinci bir şans vermek çok önemli. Bir şeyi atmadan önce biraz düşünmek, sonunda dünyayı kurtaracak. Ama dünyayı kurtarmak adına yapılabilecek, biriktirmekten daha kolay yollar da var. Doğayı kirleten malzemeleri, mesela naylon torbaları hiç almamak! Alışverişe giderken yanınızda torba ya da file, hatta arabanızın bagajında koli götürüp, hiç naylon torba almadan alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.