‘Beyaz Fil’ yıkılmayacak

Toplum
Manisa’nın tarihi sembollerinden biri olan ve uzun yıllar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olarak hizmet verdikten sonra 2014’te satışa çıkarılan, 2017’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Ko...
EMOJİLE

Manisa’nın tarihi sembollerinden biri olan ve uzun yıllar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olarak hizmet verdikten sonra 2014’te satışa çıkarılan, 2017’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından koruma statüsü değiştirilen Beyaz Fil binasının yıkılmasına karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Manisalıların ve Akademik Odalar Birliği’nin kurduğu Beyaz Fil Yıkılmasın Platformu, uzun süredir verdikleri mücadele sonucunda sevinç yaşadı.

‘MAHKEMENİN KARARI HAKLI MÜCADELEMİZİN TESCİLİ’

Platform adına açıklama yapan Manisa Eczacı Odası Başkanı ve Manisa Akademik Odalar Dönem Sözcüsü Devrim Balı, “Alınan bu karar sıradan bir yürütme durdurma kararından ziyade, sivil toplumun verdiği haklı mücadelenin tescili niteliğinde bir karardır” dedi.

 

2014 yılında 1. Grup taşınmaz kültür varlığı tescili olan Beyaz Fil binasını satın alan Teksan Brode Tekstil San. Ve Tic. A.Ş., 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’ndan tescilin kaldırılmasıyla ilgili onayı aldıktan sonra binayla ilgili riskli bina raporu da alarak, esnafla uzlaşma yoluna gitmeden elektrik ve suyu kapattırdılar. Açılan davalara, elektrik ve suyun kesilmesine dayanamayan 50’yi aşkın esnaf binadan çıkarak işlerini sonlandırmak zorunda kaldı.

Sürecin başından beri Manisalıların yanında olan eski CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de basın açıklamasına katılarak eyleme destek verdi.

40 yıldır Beyaz Fil binasında esnaflık yapan ve binada kalan 2 esnaftan biri olan Mehmet Yumrukaya, süreci BirGün’e anlattı.

Yumrukaya, “Elektriğimiz ve suyumuz yok, jeneratörle birkaç bilgisayarımızı çalıştırabiliyoruz ama ısınamıyoruz. Elektriğimizi suyumuzu kestikleri yetmiyormuş gibi yerel yönetimler de bizi tahliye etmeye çalışıyor” dedi.

Sermayedarların uzlaşma yolunu seçmeyip sürekli dava açtığını belirten Yumrukaya, 4 yılı aşkın süredir uzlaşma için bir çaba içine girmediklerini ve bu süreçte binada 2 esnaf kaldıklarını kendisinin de değişikliği yapmak zorunda kaldığını ifade etti.

Yumrukaya, “35 kişiyi istihdam ediyorduk ama artık döndüremiyoruz başka çaremiz yok” dedi.

Binanın çok büyük bir alanı olduğunu ifade eden Yumrukaya, “Bu binanın atıl kalması çok büyük bir risk olacaktır. Belediye meclislerinin, yerel yönetimlerin bu süreçte yapması gereken; Manisa’nın sembolü olan bu binaya sahip çıkıp, güçlendirmeye, restore etmeye yönelik çalışmaktır.” ifadelerini kullandı.

1960’lı yıllarda tiyatro, sinema gibi kültürel faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için inşa edilen Beyaz Fil binası, 1 Mart 1965’te dönemin Belediye Başkanı Bahtiyar Tosunbaş tarafından SSK’ya, belediyenin kuruma olan borçları karşılığında devredildi. Beyaz fil isminin, uzun kolonları ve beyaz renkli olması sebebiyle halk tarafından verildiği düşünülen yapı, Manisa kent merkezinin sembol yapılarından.

 

 

 

Kaynak: Birgün