Başörtülü sporcular spora özel kıyafet istiyor

Toplum
Yurt dışında ve yurt içinde başörtülü olarak müsabakalara katılan pek çok başarılı sporcu bulunuyor. Basketbol, boks, kung fu, wushu, halter gibi farklı branşlarda faaliyet gösteren başörtülü sporcula...
EMOJİLE

Yurt dışında ve yurt içinde başörtülü olarak müsabakalara katılan pek çok başarılı sporcu bulunuyor. Basketbol, boks, kung fu, wushu, halter gibi farklı branşlarda faaliyet gösteren başörtülü sporcuların en büyük derdi, spor yaparken giyecek kıyafet bulamamak. 2000 yılında spor müsabakalarında başörtü yasağı kaldırıldı kaldırılmasına ancak spor giyim üreten firmalar başörtülü sporcuların varlığını pek kabul etmedi. Sporcuların müsabakalar ve antrenmanlar esnasında giyebilecekleri tesettürlü kıyafetler üretilmiyor. Bunun sonucu olarak başörtülü sporcular kat kat giyinmek zorunda kalıyorlar ve bu kıyafetler federasyonun koymuş olduğu kurallara uygun olmayabiliyor.

KAT KAT GİYİNİYORDUM

Başörtülü

Dünyanın birçok ülkesinde yarışan halter sporcusu Amna Al Haddad, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 12 halterci kadından biri. Halter, kültür olarak bir erkek sporu olmasına rağmen bunu başörtüsüyle birlikte başarıyor. Asıl mesleği gazetecilik olan Al Haddad, sağlıklı yaşam için halter sporuna yöneliyor ve 2012’de Crossfit de birleşik Arap emirliklerinde ilk yarışan kadın sporcu oluyor. Başörtülü olmasının kamusal alanda olumsuz bir imaj olabileceği gerekçesiyle sponsor bulamayan halterci Amna Al Haddad, müsabakalara şort ve T-shirt içine badi ve tayt giyerek katılıyor. Bu tarz kıyafetlerin içinde rahat etmek kolay olsa da halteri kaldırırken şortuna takıldığı için zorluk yaşayabiliyor. En büyük sıkıntının başörtüsü bulmak olduğunu dile getiren Al Haddad, “Spor markaları maalesef, muhafazakâr hayat tarzını benimsemiş kadınlar için kıyafet üretmiyor” diyor. Arap emirliklerinde kadınlardan oluşan 7 kişilik bir takım kuran Al Haddad, arkasından gelen sporculara ilham kaynağı. “Ben crossfit yapmaya başladıktan sonra pek çok kadın bu alana yöneldi. Muhakkak onlara karşı çıkan olacaktır. Fakat önemli olan ne yapmak istedikleri başkalarının ne söylediği değil” diyor.

Çok kıyafet almak zorunda kalıyorum

Başörtülü

Basketbolcu İndira Kaljo FİBA’da başörtüsü yasağıyla mücadele eden tek sporcu. Azmiyle bu yasağın kaldırılmasını sağladı. Dokuz yaşındayken basketbol oynamaya başlayan Kaljo, profesyonel olarak basketbol oynarken kapanmaya karar veriyor. Başörtüsü taktıktan sonra müsabakalara şortla çıkmak istemeyen sporcuya başlarda taytla çıkmasına izin verilmiyor. Tayt giyebilmek için uzun süre hasta olduğunu söyleyen basketbolcu, yaşadığı sıkıntılara dayanamayarak mücadele başlattı ve yasak kaldırıldı. Spor için üretilen kıyafetler kendisine uygun olmadığından oldukça zorlandığını dile getiren Kaljo “Diğer kadın sporculara göre çok daha fazla zorlanıyorum. Her şeyden önce daha fazla kıyafet satın almak zorunda kalıyorum. Çünkü maçta giydiğim üniformanın renklerine uygun olacak şekilde hem başımı, hem kollarımı hem de bacaklarımı örtmek zorundayım. Birçok firma sporculara özel dayanıklı ve nefes alabilen türban üretiyor. Ben de onlardan tercih ediyorum. Ama yeterli değil” diyor.

Bütün sporcuların derdi aynı

Boksör İslam Eslem Tezcan, spor yaparken giyilen kıyafetlerin her şeyden önce İslam’a uygun olması gerektiğini söylüyor. Ayrıca kıyafetlerin vücut ısısını çok fazla arttırmayan ve yeterli esneklik seviyesine sahip olmasının da önemli olduğunu anlatan Tezcan, spora ilkokul yıllarında eşofman giyerek başlıyor. Nefes almayan ve esnemeyen kumaştan yapılmış eşofmanla yıllarca çok zorlandığını belirten boksör, “Kıyafet çok önemli. Çünkü başarıyı istemek kadar, başarının gelmesini destekleyecek şartları da sağlamamız gerektiğini uzun yıllar sonra anladım” diyor. Antrenmanda ve müsabakalarda nefes alan kıyafetleri tercih etmeye çalışsa da aldığı kıyafetleri tekrar kendine ve spora uygun olarak elden geçirmek zorunda kalıyormuş. İslam Eslem Tezcan, İslam dünyasında hemen hemen bütün sporcuların aynı sorunu yaşadığını söylüyor.

Sefamerve bir adım attı

Başörtülü

Oya Okur Erciyeş, 12 yıl boyunca kaldığı Kanada’da, moda tasarımı eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye dönen ve muhafazakâr kesimin ihtiyacına cevap verebilecek bir e-ticaret sitesi kurmaya karar veren bir tasarımcı. Üç yıl önce Sefamerve.com‘u kuran Erciyeş, Washington’da düzenlenen 3. Uluslararası Dünya Kalite Zirvesi’nde kalite ve inovasyon alanındaki başarılı çalışmalarıyla ödül almış. Oya Okur aynı zamanda Erciyeş de hobi olarak Kite Surf yapan amatör bir sporcu. Spor yaparken tesettüre uygun spor kıyafet bulamayınca bu ihtiyacı fark edip kıyafet tasarlamaya karar vermiş. Hiç bir spor firmasının kıyafet üretmediğini anlatan Erciyeş, bunun sebebinin başörtülü sporculara eleştirel gözle bakılması olduğunu belirtiyor. Daha önce basketbolcu İndira Kaljo, boksör İslam Eslem Tezcan’a sponsor olan Sefamerve, bu kez Birleşik Arap Emirlikleri’ni temsil eden ilk kadın sporcu olarak uluslararası arenada yarışmış ve pek çok derece almış 26 yaşındaki Amna Al Haddad’a 2016 Rio Yaz Olimpiyatları’nda sponsor oldu. Amna’nın olimpiyatlarda giyebileceği özel bir halter kıyafetinin tasarımını Erciyeş yapmış. Genç sporcu Amna’ya tasarım yaparken çok zorlandığını ifade eden tasarımcı Oya Erciyeş, süreci şöyle anlatıyor: “Tesettürü uyarlamaya çalıştık fakat prosedürlere takıldı. Yeterince özgür çalışamadık. Badi ve tayt kabul ediliyor fakat giydiği şort ve t-shirt belli standardın dışına çıkamıyor. Ona nefes alabilen, hareketleri kısıtlamayacak şekilde esnek bir kıyafet tasarladım. Çok memnun kaldı.” (Yenişafak-Pazar)