Türklerin Beden Ölçüsü Yok mu?

Moda
LC Waikiki, Türkiye genelinde yaptığı bir araştırma sonucunda üretim teknolojisini yeniledi. 3 bin 800 kişinin beden ölçüsünü alan marka, tekstil sektörünün bir ayıbına son veriyor.  Artık Avrupa...
EMOJİLE

LC Waikiki, Türkiye genelinde yaptığı bir araştırma sonucunda üretim teknolojisini yeniledi. 3 bin 800 kişinin beden ölçüsünü alan marka, tekstil sektörünün bir ayıbına son veriyor. 

Artık Avrupalıların beden yapısına göre biçip Türkler için dikmiyorlar. İnşaat mühendisi Gülperi Tandar’ın direktörlüğündeki 110 kişilik ekip, Türk tipi kalıplar için harıl harıl çalışıyor.

Son üç yıldır Türkiye’nin en hızlı büyüyen hazır giyim firmalarından biri LC Waikiki. Bu ekonomik başarının ardında sosyal bir sebep var. Aslında marka tekstil sektörünün önemli bir eksikliğini giderdi. Türkiye’nin dört bir yanından 3 bin 800 kişinin beden analizini yaptı. Ortaya çıkan sonuçlara göre kalıplarını yeniledi. Şimdi Türk insanının beden yapısına göre üretim yapıyorlar. Bu şu anlama geliyor: LC Waikiki’den pantolon alanlar boyunu kestirmek, eteğini daralttırmak veya kol boyunu ayarlamak zorunda kalmıyor. Üretimlerini yeniden organize eden markanın satışları katlanarak arttı. Yoğun talep üzerine bayram ve indirim zamanlarında mağazaları gece yarılarına kadar açık oluyor. Bu yoğun talepte insanların ihtiyaçlarına cevap vermelerinin büyük payı var.

Türkiye‘de hazır giyim sektörü yurtdışına fason üretim yaparak gelişti. İç piyasaya da zamanla ürün vermeye başladı. Fakat ülkemiz için ürettikleri kıyafetleri, halihazırda kullandıkları kalıplara göre diktiler. Tüketici kendini bu hazır kalıplara uydurmak zorunda kaldı. Ama artık tekstil sektöründe tercih edilir marka olmak için tüketicinin isteklerine cevap vermek, beden yapılarını dikkate almak gerekiyor. LC Waikiki bu amaçla tecrübeli bir isimle çalışıyor: Gülperi Tandar. Tandar 1983 yılından beri sektörde çalışan tekstil teknolojileri uzmanı. Aslında İTÜ mezunu bir inşaat mühendisi. Mezun olduğu zamanlar tekstil çok gözde bir sektördür. Dil bildiği için tekstilde çalışmaya başlamış. O zamanlar tekstil mühendisliği olmadığı için uzmanlık alanı inşaat da olsa mühendislik mezunu olması avantajı olmuş. Tandar’ın 110 kişilik teknik uzman kadrosu var. Tekstil teknologları yeni kalıplar ve kalite standartları üzerine çalışıyorlar. Bu ekibin çalışmaları üzerine bayan giyiminde 3 farklı boyda kalıp, erkeklerde ise 4 farklı boyda üretim yapıyorlar. Şirketinin, Türk insanının ihtiyaçlarına yönelik üretim yapma konusunda ciddi bir yatırım yaptığını söyleyen Tandar, "Türk kadın ve erkek vücut tipi nedir sorusunun cevabını aradık. Bu zamana kadar 3 bin 800 kişinin beden analizini yaptık. Aldığımız verileri kalıplara yansıttık." diyor. Çalışmanın sonuçları arasında onları en çok şaşırtan yeni neslin boylarının sanıldığı gibi uzamadığı olmuş. Öyle ki kısa boy, ürünlerinin boyunu daha da kısaltmışlar. Tandar, "Yeni nesil o kadar da uzun değil." diyor.

Kıyafetleri önce onlar deniyor sonra tüketici

Artık bilinçli tüketiciler devrindeyiz. Tasarım bir ürünün satın alınması için güzel ya da farklı olması yeterli değil. Tüketici satın alacağı ürünü giydiğinde rahat hissetmek istiyor. İşte bunun için kalıp tasarım kadar önemli. Tandar ve ekibi ürünlerin kalıplarını geliştirmekle kalmıyor, kıyafetleri önce onlar deniyor. "Kalıpları önce kendimiz deniyoruz. Ben çok ceket giyerim. 40 beden diktiriyorum, önce ben deniyorum ceketleri. Eğer rahat edersem, üretime geçiyoruz. Hamile kıyafetleri mutlaka hamile bir arkadaşımız oluyor, önce o deniyor. Önerilerde bulunuyor. Çocuk kıyafetleri önce bizim çocuklarımızın denetiminden geçiyor." diyor.

Ne domatesler eskisi gibi lezzetli ne de pamuk eskisi gibi kaliteli

Gülperi Tandar eskisi gibi kaliteli kumaş bulamadıklarından yakınıyor. Aslında tüketicilerden de bu yönde şikâyetler geliyormuş. Fakat hormonlu ve GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)’lu sebze-meyve sorunu tekstil sektöründe de yaşanıyor. Çünkü artık eski kalitede pamuk yetişmiyor. Bununla ilgili Tandar şunları söylüyor; "10 yıl öncesinin dünyadaki pamuk kalitesiyle bugünkü bir değil. Bu ister istemez kumaş kalitesine de yansıdı. Domates de değişti. Artık eskisi gibi lezzetli domates yok. Pamuk da öyle. Daha kaliteli pamuk bulamıyoruz."

Zaman