Abartmadan da Şık Olunur

Moda
Berva Giyim, bir ay önce Altunizade’de açılmış yeni bir butik. Butik denince akla gelen ilk semt Erenköy oluyor. Açıkçası ‘acaba neden Altunizade’ diye geçti içimden. Berva’nın...
EMOJİLE

Berva Giyim, bir ay önce Altunizade’de açılmış yeni bir butik. Butik denince akla gelen ilk semt Erenköy oluyor. Açıkçası ‘acaba neden Altunizade’ diye geçti içimden. Berva’nın sahibi İlknur Atagün Tellioğlu seçimini özellikle Altunizade’den yana kullanmış.

Butik açmayı ilk düşündüğü günden beri kafasındaki yerin Altunizade olduğunu söyleyen İlknur Hanım, müşterilerinden bu anlamda olumlu geri dönüşler alıyor. Anlaşılan o ki Erenköy’e rakip geliyor.

Son yıllarda tesettür giyimde özel dikime yoğun bir talep var. Açılan mağaza ve butikler bunun bir yansıması. Zira hazır giyim mağazalarında artık neredeyse üniformalaşan tasarımlar, tesettür giyim müşterisinde farklı yollar arama ihtiyacı uyandırdı.

Diğer yandan ise özel dikim vakit alan bir süreç. Özellikle yoğun çalışan bir kadın için neredeyse imkansız bir yöntem. Müşterilerin vakti olsa da provalara gitme-gelme, çizilen model ile sonucun her zaman aynı olmama riski, özel dikim konusunda müşterilerin çekimser davranmasına sebep olabiliyor. İlknur Atagün Tellioğlu, hazır giyimin pratikliği ile özel dikimin özen ve farkını bir arada sunduğunu söylüyor.

Etek boyları sahiden uzun

Berva fırtına anlamına geliyor. Sahibi Karadenizli olunca isim birden anlamını buluyor. İnşallah bu anlamda sektöre yeni bir rüzgar olur. Zira uzun ve fırtınalı bir öykünün yansıması Berva. İlknur Hanım, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Fakat modaya duyduğu ilgiyi hiç kaybetmemiş ve bu konuda eğitim almış.

Geçen yıl Pera Güzel Sanatlar’da aldığı son bir eğitimin ardından Berva’yı açmak için çalışmalara başlamış. Tesettürlü birçok hanımın şimdiden beğenisini kazanan butiğin başörtülü olmayan ama ölçülü bir şıklık arayan birçok müşterisi de var. Bu konuda ilginç durumlarla karşılaştıklarını söyleyebiliriz. Örneğin bazı tesettürlü müşterilerin uzun bulduğu etek modellerinin başörtülü olmayan müşteriler tarafından oldukça beğenilmesi gibi.

Açıkçası tesettürlü müşterilere hizmet vermek adına açılan firmaların midi boy etekler yapmalarına hep şaşırmışımdır. Bu anlamda Berva’da etekleri uzun görmek sürpriz oldu. Dahası bazı butiklerde kıyafetler tam bir curcunadan ibaret. Sade kıyafetler beklerken hediye paketi gibi her yerine bir şeyler iliştirilmiş modellerle karşılaşıyorum. Berva Butik’te tam tersi kıyafetler bulabiliyorsunuz. Örneğin viktorian yakalı dediğimiz ve bu sezon mini bir akım olan gömlek modellerini en ölçülü gördüğüm mağazalardan biri.

İlknur Hanım müşterilerinin özel, kaliteli ve farklı tasarımlar bulabilmesini önemsiyor. "Özel bir gece ya da davet için hazırlanırken, provalarda zaman kaybetmeden, yüksek meblağlarda ödeme yapmadan, son derece hızlı, pratik ve ekonomik bir şekilde kaliteye ulaşabilmeliler. Bu bizim için odak noktası. Çünkü biz piyasanın çok üstünde bir tasarım, kumaş ve işçilik kalitesinde üretim yapıyoruz. Tasarımdan sunuma kadar kaliteye odaklanıyoruz." diyor.

Tasarımların mutlaka bir ilham kaynağı olur. İlknur Hanım’a ‘sizin ilham kaynaklarınız neler’ diye sorduğumda, "Bir mimari yapıdan tutun da güzel bir manzaradan, tezhiple bezenmiş bir hat eserinden ve daha birçok şeyden etkileniyorum." cevabını aldım.

Tesettür giyim firmaları yavaş markalaşıyor

Türkiye’deki tesettür giyim firmalarını markalaşma yolunda son derece yavaş buluyorum. Son yıllardaki gelişmeye rağmen düşündürücü bir durum bu. Yani bu denli imkan ve geniş bir müşteri potansiyeline rağmen hâlâ daha kat edilecek uzun bir yol var. Bununla birlikte özel dikimlerdeki gereksiz süs ve şaşaa tesettür giyimi anlamından uzaklaştırmakta. Özellikle de genç jenerasyonda bunun etkilerini görüyoruz. Son yıllarda, bayanlardaki talepler de gelişti, özelleşti. Müşteri kalite, fark ve tasarım arayışında.

Zaman