2012 Yazının Modası

Moda
Azıcık güneş, ılık hava, hafif esen rüzgâr… Yazı haber veriyor bize. Vitrinlere bakan gözler incecik, serin tutan kıyafetleri arıyor. Her sezon olduğu gibi bu yaz da mağazalarda ürün kalab...
EMOJİLE

Azıcık güneş, ılık hava, hafif esen rüzgâr… Yazı haber veriyor bize. Vitrinlere bakan gözler incecik, serin tutan kıyafetleri arıyor. Her sezon olduğu gibi bu yaz da mağazalarda ürün kalabalığı söz konusu. Hangisini seçeceğiniz konusunda yol gösterense elbette ki trendler. İşte yazın öne çıkan desenleri, kesimleri ve aksesuarları…

İlkokuldan podyumlara dantel yakalar: Bir elbiseyi ya da bluzu şık gösteren detaylar arasında neler sayabiliriz? Düğme, zincir, broş, biye, kemer vs… Peki ya yakalar! Detay kategorisine girer mi? 2012 yazı için bu sorunun cevabı ‘evet’. İlk kez Louis Vouitton’ın 2012 yaz koleksiyonunda gördüğümüz ‘dantel yakalar’ bu yaz neredeyse tüm markalarda aparat gibi kullanılıyor. Tıpkı ilkokulda mavi önlüklerimizin yakasına takabilmemiz için annelerimizin ördüğü iğne oyaları gibi… Kıyafetten bağımsız tasarlanan, her gömlek ve elbiseye uyarlanabilen dantel yakaları seviyorsanız, bu aksesuarı gardırobunuza dâhil etmenizin tam vaktidir. İyisi mi sandıkları açın ve el emeği göz nuru dantel yakalarınızı ortaya çıkarın.

Kısa ve kilolular için tehlikeli!: Kış günlerinde çok fazla rahatsızlık vermeyen fakat sıcak günlerde adeta insanı bunaltan pantolonların başında geliyor skinny jeanler. Moda dünyası dar pantolonları çok sevdiğinden birkaç sezondur trend listesinin ilk sıralarındaydılar. Ama bu yaz bol ve alabildiğine uzun tiril tiril pantolonlar skinny jeanlerin tahtını sallayacağa benziyor. Bu pantolonlar İspanyol paçadan farklı olarak, belinden paçalara kadar uzanan geniş kesim kalıplara sahip. Aslında 2012 yazının öne çıkan rahatlık temasının da temel parçası niteliğinde. Şık görünmenin anahtarı ama kilolu ve kısa boylular için kesinlikle tavsiye edemeyiz. Bu kesim içinde, olduğunuzdan daha kısa ve kilolu görüneceğiniz aşikâr çünkü. Uzun ve zayıflar ise geniş ve topuklarını örten pantolonlarını dökümlü ipek bluzları ile kombinleyebilirler.

Pijama sokağa indi! : Dedik ya bu yazın ana teması rahatlık diye, bunu çoktan abartanlar çıktı bile. Ünlüler gece davetlerine, açılışlara hatta yemeklere bile pijamayla gider duruma geldi. Oyuncu Jessica Alba, bu akımın ilk temsilcilerinden. 2009’da My Bloddy Valentine filminin galasına pijamasıyla katılmıştı. Tasarımcı Rachel Roy ve Ulyana Sergeenko da pijamasıyla çeşitli davetlere, defilelere gidenlerden. Türkiye’de de ünlülerin objektiflere pijamalarıyla poz vermelerinin ardından sokaklarda çiçekli böcekli, çizgili kareli pijamalarıyla dolaşan garip tiplere rastlamaya başladık. Kenzo, Stella McCartney gibi markalar koleksiyonlarına pijama tasarımlarını dâhil etti diye sokaklarda bu şekilde dolaşmanın gereği yok! İllaki farklı giyinmek istiyorsanız, markaların bu akımdan etkilenerek ürettikleri renkli, çiçekli, minik desenli, bol ve lastikli pantolonlarına göz atabilirsiniz.

Baştan ayağa şal desenleri: Hayatımızın her döneminde olsa da bu yaz fazlasıyla göreceğiz şal desenlerini. Başımıza taktığımız şal desenli eşarplar, boynumuza iliştirdiğimiz fularlar, 2012 yazında hakimiyetini bluz, pantolon, etek ve hatta ayakkabılara teslim ediyor. Jil Sander, J.W.Anderson bluz, elbise ve pantolon tasarımlarında, D&G ayakkabılarında şal desenini kullanınca Anadolu’nun deseni bir anda tüm dünyaya hâkim oldu. Yani şal deseni bu sezon 17. yüzyıldaki gibi altın çağını yaşayacağa benziyor. Hindistan ve İran’da her daim kullanılan bu desen, 70’lerin modasını geri getirip bohem bir hava estirecek. Tercihiniz şal deseninden yana olursa, kolaya kaçıp bu deseni düz renkle kombin etmek yerine en az onun kadar karışık başka bir desenle farklı bir tarz oluşturabilirsiniz.

Piliselere elveda: 80’lerin sonu 90’ların başında çekilen hemen tüm fotoğraf karelerine yansımıştır piliseli etekler. Dönem dönem tasarımcıların gündemine gelir, rahatlığı ve şıklığından ötürü tüm kadınları cezbeder. Nitekim uzun bir aradan sonra 2010 ve 2011 yazı piliseli eteklerin yıllarıydı diyebiliriz. Ancak ünlü modacıların tasarımları arasından çıkan bu etekleri hâlâ birçok markanın vitrininde, koleksiyonları arasında görüyoruz. Gecikmiş üretimin sonucu mağazalarda yer alan bu eteklerden uzak durun deriz. Zira bu yaz, yüksek bel, kloş kesim, geniş pileli ve alabildiğine desenli eteklerin sezonu!

Zaman