Zenginlere “makam treni” geliyor!

Dünya Hali
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, ‘Rayların serbestleştirilmesi ile ilgili eleştirilere, “Yollardan sadece Karayolları Genel Müdürlüğü&rsqu...
EMOJİLE

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, ‘Rayların serbestleştirilmesi ile ilgili eleştirilere, “Yollardan sadece Karayolları Genel Müdürlüğü’nün araçları mı geçiyor? TCDD de böyle olacak” diyerek yanıtladı. Raylardan isteyen herkesin trenini geçireceğini belirten Karaman, “THY modeli gibi olacak. Biz vagon satmayacağız. Özel sektör trenleri raylarda gidebilecek” dedi. Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

HAT DEVLETTEN TREN ÖZELDEN

“Rayları serbestleştirdik. İsteyen herkes rayları kullanacak. Diyelim ki çimento fabrikası var. Mallarını kendi vagonlarıyla istediği yere taşıyabilecek. Bütün dünyada özel sektörün trenleri var. Hat devletin, tren özel sektörün. Türkiye’de neden olmasın? Rayları kullanmak isteyenler için planlamayı yapacağız. Süreleri vereceğiz. Mesela 24 saat olan İstanbul-Adana arasında trenin geçişi gecikirse tazminat vereceğiz. Ray planlarını kim kullanacaksa ona göre ayarlayacağız.

Mesela 4-5 kişilik makam trenleri olacak. Böylece yeni bir sektör doğacak. Bugün işadamlarımızın özel uçakları var, yatları var, lüks makam arabaları var. Yeni yasayla isteyen herkes makam treni de alabilecek. Makam treni olan işadamları hızlı tren ağının olduğu birçok il arasında rahat, konforlu ve büro ortamında seyahat edebilecek.”

Karaman, dünyada 2020’ye kadar yapılacak 1 trilyon dolarlık yatırımdan pay almak için kendimizi geliştirmemiz gerektiğini de belirterek şunları söyledi: “Bu da ancak demiryollarının serbestleşmesiyle olur. Özel sektör de artık bu işe elini atmalıdır. Çünkü demiryolu altyapısı gelişince çevre ülkeler de yatırıma başlayacak. Bundan biz de pay alacağız. Doğu ile batı arasında 75 milyar dolara yaklaşan navlun bedeli var. Bunun yüzde 5’ini alsak demiryolları kurtulur.”

Kuzey Irak’ın projesi hazır

Kuzey Irak’la Zaho, Erbil ve Bağdat hattını içeren yeni bir demiryolu hattını devreye sokmayı amaçladıklarını belirten Karaman, “Kuzey Irak’ın projesi hazır, bizde onay süreci bekleniyor. Böylece Basra’dan çıkan mallar doğrudan Avrupa’ya taşınacak” dedi. Karaman, onay işlemlerinin üç aya kadar biteceğini de söyledi. Türkiye’den Kuzey Irak’a doğrudan bir hattın bulunmadığını kaydeden Karaman, “Oraya ancak Suriye üzerinden gidebiliyoruz. Bu hattı hayata geçirirsek yoğunlaşma da olacak. Bu anlaşmayı devreye sokmamız gerekiyor. O zaman mallar doğrudan Basra’dan Avrupa’ya taşınacak. Nusaybin’e de aktarma merkezi yapacağız” dedi.

Hürriyet