‘Zayıfla’ baskısı obezlik riskini 3 kat artırıyor

Dünya Hali
ABD’li uzmanlar araştırdı: Kilo ayrımcılığı ve baskı yapmak zayıflamaya teşvik etmiyor. Tam aksine kiloluların obez olma riskini 2 kat, obezlerin de obez kalma riskini 3 kat yükseltiyor Sabah ga...
EMOJİLE

ABD’li uzmanlar araştırdı: Kilo ayrımcılığı ve baskı yapmak zayıflamaya teşvik etmiyor. Tam aksine kiloluların obez olma riskini 2 kat, obezlerin de obez kalma riskini 3 kat yükseltiyor

Sabah gazetesinin Günaydın ilavesinde yer alan habere göre; Çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından obezitenin psikolojik boyutu da uzmanlar tarafından mercek altına alınıyor. Son araştırmalar, utanç ve aşağılanmanın kilo vermeye teşvik etme yerine daha da çok kilo aldırdığını ortaya koydu. Kendini güvende hissetmeyen kişilerde obezite daha fazla görülüyor. Kişi, yağ dokusu oluşturmayı bir nevi kendine kalkan olarak görmeye başlıyor. 2006 ve 2010 yılları arasında, ABD’nin Florida State University Tıp Fakültesi’nde psikolog Angelina Sutin tarafından yürütülen bir araştırmada, 50 yaş ve üzeri 6 bin 157 Amerikalı’nın vücut kitle endeksine dair verileri toplandı. Araştırma ekibi, kilolarına dair ayrımcılığa uğrayan şişman insanların obez olma olasılıklarının 2 kat yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırma başladığında obez olan katılımcıların ise kilo ayrımcılığına uğradıklarında obez olarak kalma ihtimalleri, 3 kat daha fazla çıktı. Zira utanç ve aşağılama, kilo kontrolünde etkili olmuyor hatta ters etki yaratıyor. Türkiye’deki uzmanlar da bu görüşte konuda hemfikir. Onlar da obezleri aşağılamanın onların motivasyonunu bozarak “Ben artık istesem de kilo veremem” psikolojisine soktuğunu düşünüyor.

BÜYÜK PORSİYONLAR DAHA PAHALI OLMALI

Prof. Dr. Ziya Mocan: Obezitesi olanlara yaklaşım yanlış olmakta, yapılan yanlış yaklaşımlar ve tedaviler onları toplumda izole etmektedir. Açlığa mahkûm edilmemeliler, obezitenin tedavi edilebilir olduğu bilincine vakıf olmalılar. Toplumda satılan yiyecekler miktar fazlalaştıkça ucuzlamakta. Yani büyük hamburgerler yarısının 2 mislinden parasal orantı olarak çok daha ucuz. Bunun tersi olmalı. Porsiyon büyüdükçe fiyat artmalı. Duygusal açlık fazla yiyerek kapatılmaya çalışılmaktadır. Obezitesi olanlarla tek tek hekim tarafından ilgi gerekir.

Olumsuz yorumlar kilo vermeye teşvik etmiyor

Psikolog Elçin Külahçıoğlu: Araştırmalar gösteriyor ki arkadaşlar arasında, ailede, okulda, işyerinde kilolarıyla ilgili negatif yorumlara maruz kalan insanların, beden memnuniyetsizliği ve buna bağlı olarak da özgüven problemi yaşama olasılıkları artıyor. Beden memnuniyetsizliği, yeme bozukluklarının zeminini oluştururken, özgüven problemi de değişim için gerekli motivasyonu azaltır. Bu durum, “İstesem de kilo veremem” çaresizliğinin kabullenilmesine ve kilo verememe ya da verip geri alma döngüsünün oluşmasına neden olur. Toplumsal baskı kilo vermeye teşvik etmez.