YGS Kitapçığınızı İnceleyin!

Dünya Hali
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin, ”Hiç bir adayı haksız bir şekilde diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uy...
EMOJİLE

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin, ”Hiç bir adayı haksız bir şekilde diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uygulama asla oluşmamıştır. Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum” dedi. Demir, bütün soru kitapçıklarının internet üzerinden kamuoyuna sunulacağını da bildirdi.

Demir, 27 Mart 2011 günü yapılan YGS soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin ÖSYM’de basın toplantısı düzenledi.

KİTAPÇIĞINI GÖRMEK İÇİN TIKLA

Adayların ve velilerin rahat olmalarını ve sınavdan şüphe etmemelerini isteyen Demir, şunları kaydetti:

”Sınavda hiç bir adayı haksız bir şekilde diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uygulama asla oluşmamıştır. Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum. Basında şifre olarak bahsedilen durum hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değildir. Bütün soru kitapçıkları internet üzerinden tüm kamuoyuna sunulacaktır. Bizler şimdiye kadar Yürütme Kurulu üyesi olarak şimdiden sonra da Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu üyeleri olarak altı aydır görev başındayız. Hedefimiz ülkemizin hak ettiği bir ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi oluşturmaktır. Bununla herkesin hak ettiği bir yapı kurmaya çalışıyoruz ve bu doğrultuda gece gündüz yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Sınavda haksızlığa neden olacak her türlü şüpheyi büyük bir titizlikle, büyük bir incelikle inceliyor ve bunu engellemek için tüm tedbirleri hayata geçiriyoruz. Bazıları hakkında haksız eleştiriler almamıza karşılık son 15 sınavda bunları gerçekleştirdik ve kamuoyu tarafından takdirle karşılandık. Ve bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sınavlarda hiçbir şüpheye mahal bırakacak bir olgu yaşanmamıştır. Bunun için her türlü gayreti sarf ettik, tedbirleri aldık.

Tüm kamuoyu şunu çok iyi bilmelidir ki ÖSYM’de çok önemli açılımlar gerçekleştirdik. ÖSYM hak ve adalet ölçüsünde sınav yapmaktan başka amaç gütmemektedir. Bu nedenle sınav güvenliği başta olmak üzere uygulamalarından asla taviz vermemiş ve bundan sonra da vermeyecektir. Son altı aydır yapılan uygulamalar bunun en güzel örnekleridir.”

"ADAYA ÖZGÜ OLUŞTURULAN KİTAPÇIK ALGORİTMA DETAYLI OLARAK İNCELENMİŞ VE BU TÜR BİR ŞİFRENİN İLGİLİ YAZILIM TARAFINDAN ÜRETİLMESİNİN MÜMKÜN OLMADIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR”

 ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, adaya özgü oluşturulan kitapçık algoritmanın detaylı olarak incelendiğini ve bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığının görüldüğünü belirterek, ”Bunu fiziksel olarak da teyit etmek içinde ÖSYM’nin depolarına gelmiş olan sınav evrakı arasından sınavda fiilen kullanılmış olan rastgele örnekler seçilerek incelenmiş ve benzeri bir şifrelemenin benzeri bir yapılanmanın hiçbir kitapçıkta olmadığı tespit edilmiştir” dedi.

27 Mart 2011 günü yapılan YGS soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin ÖSYM’de basın toplantısı düzenleyen Demir, ÖSYM’nin bugüne kadar olmadığı kadar şeffaf ve açık olduğunu belirtti.

Demir, şifreleme iddialarının açıklıkla incelendiğini ifade ederek, ÖSYM’nin yaptığı tüm işin hesabını verebileceğini söyledi.

Adayların şifrelerini kullanarak, her türlü bilgiye internet üzerinden erişebildiğini, cevap kağıtlarını, sınav tutanaklarını ve tüm itiraz tutanaklarını görebildiğini vurgulayan Demir, kamuoyunun bilmesi gereken bilgilerin de hem basın duyuruları hem de internet sitesi üzerinden sağlandığını kaydetti.

”ÖSYM’nin bu şeffaflık, açıklık sırasında taviz vermediği tek şey; sınav güvenliğidir ve sınav güvenliği olmaya da devam edecektir” diyen Demir, sınav güvenliğinin sosyal barışın sağlanmasında önemli olduğunu ifade etti. Demir, bu konuda oluşacak en küçük bir açıklığın, geçmiş yıllarda görüldüğü gibi ciddi sonuçlar yarattığını vurguladı.

Sınavın iki önemli güvenlik boyutu olduğunu bildiren Demir, bunlardan birinin soru kitapçıklarının ”kapalı dönem” adı altında basılması diğerinin de adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kağıdı olduğuna işaret etti.

Adaya sorulacak soruların ÖSYM bünyesindeki güvenli bölgelerde hazırlandığını ve kesinlikle farklı alanlarda hazırlanan soruların bir araya gelmediğini vurgulayan Demir, soruların, matbaaya götürüldükten sonra, ”kapalı dönem”de hiç bir bilgi ya da nesnenin dışarı çıkamadığı bir ortamda sınav kitapçığı haline getirildiğini bildirdi.

Aynı soruların, soru dizilişi ve cevap şıkları farklı olarak öğrenciye verildiğini bildiren Demir, ”kapalı dönem”in dışında olup soruların tamamını bilen hiç kimse bulunmadığına işaret etti. Demir, sınavı hazırlayanların, kapalı döneme girildikten sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamadıklarını, matbaanın tüm çevresinin kameralarla izlendiğini anlattı. Demir, kapalı dönemde farklı soru bloklarının bir araya getirildiğini ve ”master” denilen doğru cevapları gösteren cevap anahtarlarının oluşturulduğunu belirtti.

Master soru kitapçığı ve anahtarının kapalı dönemde oluşturulduğunun altını çizen Demir, doğru cevaplarının ne olduğunun ve hangi şıklarda yer aldığının dışarıdaki hiç kimse tarafından bilinmediğini kaydetti.

Ali Demir, master sayesinde her aday için farklı nitelikte sınav kitabı oluşturulduğuna, soruların dizilişleri, doğru ve yanlış seçeneklerin de yerlerinin farklı olduğuna dikkati çekti. Demir, kapalı dönemdeki soruların dağılımının tesadüfi olarak yapıldığını ve sistemin aynı kitapçıktan üretmediğini kaydetti.

Üretilen her kitabın diğerinden farklı olduğunu ve buna göre basıldığını dile getiren Demir, kitapçıkta adayın kişisel bilgileri, fotoğrafı, adı soyadı, TC kimlik numarasının cevap anahtarında da bulunduğunu anımsattı.

Sınava yönelik bilgiler veren Demir, 27 Mart’ta yapılan YGS’de sınavında güvenliğine yönelik uygulamaların titizlikle yapıldığının altını çizdi. Demir, bu yılki YGS’de ilk defa sınava başkasının yerine girme olayının yaşanmadığını bildirdi.

”ÖSYM BUNDAN SONRA DA ÖNEMLİ SINAVLAR YAPMAYI SÜRDÜRECEK”

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, medyada yer alan ”cevap anahtarlarının bir şifresinin olduğu” iddialarıyla kamuoyunun meşgul edildiğini belirterek, ”Sınava giren adaylar bakımından bu şifre tamamen asılsız ve gerçek dışıdır” diye konuştu.

Demir, sınavda kullanılan kitapçıklar incelendiğinde bunun net şekilde ortaya çıktığını söyledi.

ÖSYM’nin bundan sonra da kendi işine konsantre olarak çalışmalarına ve önemli sınavlar yapmaya devam edeceğini belirten Demir, kopya çekmeyi yüzde 100 önleyen sistem oluşturulduğuna işaret etti.

Demir, sadece sınavın oluşturulmasında değil sınavdan sonra da bu soru kitapçıkların basında yer alması konusunda titiz çalışmalar yapıldığını, hiçbir adaya verilmemiş bir kitap oluşturularak dağıtıldığını söyledi.

Bunun için ya her basın kuruluşu adına ayrı bir kitap ya ayrı bir cevap anahtarı oluşturulacağını ya da her kuruma aynı kitapçık ve cevap anahtarı verilerek farklılık sağlanmamasının amaçlandığını belirten Demir, ikinci yöntemde karar kıldıklarını söyledi.

Demir, sistemin birden fazla aynı kitapçıktan oluşturulamadığı için de sistemden ayrı, başka bir makinede basına yönelik kitapçık oluşturulduğunu bildirdi.

Ali Demir, basın için hazırlanan kitapçığı gösterdikten sonra adaylara verilen kitapçıkların farklı boyutta ve farklı kağıtta hazırlandığını bildirdi. Demir, basına verilen kopya kitapçık için master kitap ve cevaptan tek bir örnekten kopya yapıldığını vurguladı.

Demir, ”Hazırlanan kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için master kitapçıktaki soruların doğru cevapları değiştirilmeden yanlış seçeneklerin yerleri değiştirilmiştir. Master kitapçıkta tüm soruların cevapları küçükten büyüğe doğru sıralandığında üretilen yeni cevap anahtarında doğru seçenekler master kopyadakiyle kesişmiştir. Bu aslında önemlidir” dedi.

”MASTER KİTAPÇIĞIN CEVAP ANAHTARI BASINA VERİLDİ”

ÖSYM başkanı Demir, ”cevap anahtarı oluşturulduktan sonra bir kaç soruda yanlış cevap olması ve bunun yayınlanması halinde büyük sorunlara neden olur” gerekçesiyle doğruluğundan emin olunan master kitapçığın cevap anahtarının basına verilen kopyada kullanıldığını bildirdi.

Sınavla ilgili şifre iddiası ortaya atılınca, ÖSYM’nin hemen titiz bir inceleme başlattığını ve böyle bir şeyin gerçekten doğru olmasının, tüm sınavın iptalini getireceğini belirten Demir, söyle devam etti:

”Bu nedenle vakit kaybetmeden bütün detaylarıyla incelenmiştir, basın toplantısının bugün olmasının sebebi de budur. Bu inceleme neticesinde basına verilen sınav kitapçığının kesinlikle sınav evraklarının verildiği sistemin dışında üretildiği bir gerçektir. Basına verilen kitapçık ve cevap anahtarı kesinlikle başka hiçbir adaya verilmemiştir. Adaya özgü oluşturulan kitapçık algoritma detaylı olarak incelenmiş ve bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığı görülmüştür. Bunu fiziksel olarak da teyit etmek içinde ÖSYM’nin depolarına gelmiş olan sınav evrakı arasından sınavda fiilen kullanılmış olan rastgele örnekler seçilerek incelenmiş ve benzeri bin şifrelemenin benzeri bir yapılanmanın hiçbir kitapçıkta olmadığı tespit edilmiştir.”

Demir, ayrıca ÖSYM’nin, konuya daha fazla açıklık getirmek amacıyla sınava giren tüm adayların soru kitapçıklarını internet yoluyla kamuoyuna açıklayacağını söyledi.

Adaylara verilen kitapçıkların internete yüklenmesinin devam ettiğini belirten Demir, ”Şu an itibariyle internet sitesine yükleme başlatıldı. 12.30 itibariyle soru kitapçıklarını il ve salon bazında internete koyulacak ve adaylar erişebilecekler” dedi.

Bu işlemdeki verilerin, işlemlerinin boyutlarının çok yüksek olması nedeniyle bir miktar zaman alabileceğini dile getiren Demir, ”En kısa zamanda hepsinin sisteme yüklenmesi gerçekleştirilecektir” dedi.

Demir, her bir soru kitapçığı üzerinde tek bir soru kitapçığı numarası bulunduğunu anımsatarak, bu soru kitapçığının kişiye özel olduğunu söyledi. Soru kitapların üzerinde her adayın kimlik numarası gibi kişiye özel bilgilerin de bulunduğunu belirten Demir, ”Bu bilgilerin dağıtılması bazı sakıncalar doğuracağından her kitap sadece kitap numarasıyla gösterilecektir. Bu yolla tüm kitapların tüm soru kitapçıklarının kamuoyuna açık olması sağlanacaktır” ifadesini kullandı.

”HİÇ KİMSENİN ÖSYM ÜZERİNDEN HESAP YAPMAMASI GEREKİR. VE ÖSYM’Yİ FAYDASI OLMAYACAK TARTIŞMALARIN İÇERİSİNE ÇEKMEMESİ GEREKİR. ÇÜNKÜ BİZ ÖSYM OLARAK SADECE SINAV YAPIYORUZ, BİLGİYİ ÖLÇÜYORUZ. BU KONUDA ÖSYM KENDİ İŞİNE ODAKLANMAYA DEVAM EDECEKTİR”

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin,”Hiç kimsenin ÖSYM üzerinden hesap yapmaması gerekir. Ve ÖSYM’yi faydası olmayacak tartışmaların içerisine çekmemesi gerekir. Çünkü biz ÖSYM olarak sadece sınav yapıyoruz, bilgiyi ölçüyoruz. Bu konuda ÖSYM kendi işine odaklanmaya devam edecektir” dedi.

Demir, 27 Mart 2011 günü yapılan YGS soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

ÖSYM’nin kimsenin özel haklarına zarar vermeden, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri gereği her türlü bilgiyi paylaşmayı önemli bir yönetim aracı olarak gördüğünü belirten Demir, Merkez’in sınav güvenliğinden taviz vermeme konusunda da ısrarlı olduğunu vurguladı.

”Hiç kimsenin ÖSYM üzerinden hesap yapmaması gerekir. Ve ÖSYM’yi faydası olmayacak tartışmaların içerisine çekmemesi gerekir. Çünkü biz ÖSYM olarak sadece sınav yapıyoruz, bilgiyi ölçüyoruz. Bu konuda ÖSYM kendi işine odaklanmaya devam edecektir” diyen Demir, bunun bütün vatandaşlar tarafından net bir şekilde bilinmesini istedi.

Vatandaşların ÖSYM’nin çalışmalarına ilişkin bilgiye kolaylıkla ulaşabileceğine işaret eden Demir, ÖSYM ile ilgili bilgilere Merkez tarafından veya resmi internet sitesinden duyurulmadıkça itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Demir, kamuoyunun vereceği destekle en adil şekilde sınavların yapılacağını ve kimsenin haksız bir kazanım elde edemeyeceğini vurgulayan Demir, basının da doğruluğu ÖSYM tarafından onaylanmamış bilgilerden kaçınmasının önemli olduğunu söyledi. Demir, basının kendilerinden isteyeceği her türlü bilgiyi vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Öğrencilere artık geleceğe bakmaları ve haziran ayında yapılacak LYS’ye konsantre olmaları önerisinde bulunan Demir, hepsine başarılar diledi.

SORULAR VE YANITLAR

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demir, bir soru üzerine 1 milyon 700 bin soru kitapçığının internet üzerinden herkes tarafından görülebileceğini söyledi. Demir, ”(Hiç kimse kendi kitapçığı dışında kitapçık görmeyecek) demiştiniz. Daha ilk sınavda kendi koyduğunuz kuralı ihlal etmiş olmuyor musunuz?” sorusu üzerine ise ”Ama dikkat edin, hiçbir kişisel bilgiyi vermiyoruz” dedi.

Demir, bir gazetecinin ”Basına verdiğiniz kopyada şifreleme var mı yok mu?” sorusuna, ”Şifre çok geniş bir kavram olarak karşımıza çıkmakta. Net bir şekilde açıkladım. Master kitapçığımızda cevap şıkları küçükten büyüğe doğru sıralanmış vaziyette” karşılığını verdi. Aynı gazetecinin, ”Elimde master kitapçık var. Dediğiniz gibi küçükten büyüğe doğru bir sıralama söz konusu değil, karışık sıralama” sözleri üzerine Demir, şöyle konuştu:

”Master kitapçığı hiçbirimiz görmedik. O master kitapçıktan türetilmiş basına verilmiş kopya. Master kitapçıktaki doğru cevabın yeri değiştirilmeden, yanlış cevapların yeri karıştırılmış bir kopya dolayısıyla. Sıraya dizdiğinizde yerinde kalan doğru cevap olmakta. Bu hiçbir zaman şifre olarak algılanmamalı. Çok basit bir mantık, dizili bir şeyin saklamak, gizlemek istediğiniz birisini sabit tutup diğerlerini değiştirdiğinizde nerede olduğunu çok net bir şekilde görebilirsiniz. Çünkü o yerinde durdu. Dolayısıyla bu bir şifreleme değil. Bu basına sınavdan sonra sınavda kullanılmamış hiçbir kitapçığın verilmemesi düşüncesiyle oluşturulmuş yeni bir kopya.”

”Peki basına verilen kopyada neden şifre var?” sorusuna ise Demir, ”Bir şifreleme söz konusu değil” yanıtını verdi. Gazetecilerin böyle bir tesadüf olamayacağını ifade etmeleri üzerine de Demir, ”40’da 40’dır aslında. Sebebi üç tanesinin sırasının bozulmamasından kaynaklanmaktadır. Ben sadece basına verdiğim kopyadaki doğru cevapların, doğru yerinde olmasından, doğru olmasından emin olmak için bunu yaptım. Başka hiçbir gayesi yok” dedi.

Demir, bir başka soruyu yanıtlarken de 1 milyon 700 bin kitapçığın bugün saat 12.30’dan sonra parça parça ÖSYM’nin internet sitesine konulacağını yineleyerek, adayların kendi kitapçığını 1 dakikada bulabileceğini, istediği bir başka adayın kitapçığıyla da karşılaştırabileceğini vurguladı.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Demir, YGS değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü, şu anda cevap kağıtlarının görüntülenmesi ve optik okuyucuda okunma sürecinin gerçekleştirildiğini aktardı. Demir, bunun tamamlanmasının zaman olacağını söyledi. Amaçlarının en kısa zamanda sonuçları kamuoyuna duyurmak olduğunu belirten Demir, ”Sonuçlarda hiçbir tereddüt oluşmaması için en yüksek puanı almış belli sayıdaki adayın soru kitapçığı numarası kamuoyuna duyurulacaktır. İnceleyebilirler. Şifre olarak bahsedilen konunun hiçbir şekilde adaylarda görülmediğini, göreceklerdir” diye konuştu.

”PARMAK İZİ VE GÖZ TARAMASI SADECE EMNİYET TARAFINDAN TOPLANABİLİYOR”

”Master kopyalarda matematik soruları için geçerli olan şifreleme diğer testlerde de geçerli mi?” sorusuna Demir, ”Tamamen geçerlidir. Eğer siz küçükten büyüğe doğru sıralama yaparsanız hepsinde bu geçerlidir” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin ”Cevap anahtarı üzerinden sormak istiyorum, buna benzer herhangi bir kitapçıkta da bu şekilde bir dizilim olabilir mi? (Depolardan kitapçıklara baktık) dediniz, yüzde kaç örneklem alarak bu sonuca vardınız?” sorusu üzerine Demir, şunları söyledi:

”Biz master kitapçık dediğimiz ana kitapçıktan 1 milyon 700 bin kitapçığı oluştururken tabi ki rastgele yerleştirilecek bir algoritma kullanıyoruz. Bu algoritma kapsamında sadece ve sadece rastgele olabilecek biçimde çakışmalar olabilir. Bunların sayılarının çok olmadığını görüyoruz. Bir, iki ancak o kadar. Onların dışında bir çakışma olmayacaktır. Örneklem tabi ki bu kadar kısa zamanda çok fazla değil ama bu incelememiz devam ediyor. Zaten savcılık da bizden belirli sayıda soru kitapçığı almış durumda, orada bunların olup olmadığını tespit etmek bakımından. Tamamen rastgele bir şekilde bu soru kitapçıklarından tutanak karşılığında almış durumda. Onlar da incelemelerini yapacaklar, yapıyorlar.”

Sınav güvenliği konusunda göz taraması ve parmak izi gibi uygulamaların ne zaman hayata geçirilebileceği, çalışmaların ne aşamada olduğu sorusunu da yanıtlayan Demir, parmak izi ve göz taramasının kişisel bilgi niteliğinde olduğu için sadece emniyet güçleri tarafından toplanabildiğini kaydetti. İlgili makamlarla görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Demir, ”Bunun bizim tarafımızdan yapılabilmesi imkanı oluşturduğumuzda, hızlı bir şekilde gerçekleştirmemiz mümkündür” dedi.

haber 7