Yeni İstanbul’da hedef sıfır trafik

Dünya Hali
Yenişehir ‘in ulaşımı hızlı tren, tramvay ve metroyla sağlanacak. Planda kara trafiğinde araç kullanımının en aza indirilmesi ve toplu ulaşımla bisiklet kullanımının öne çıkarılması planlanıyor....
EMOJİLE

Yenişehir ‘in ulaşımı hızlı tren, tramvay ve metroyla sağlanacak. Planda kara trafiğinde araç kullanımının en aza indirilmesi ve toplu ulaşımla bisiklet kullanımının öne çıkarılması planlanıyor. 8 bin 100 hektarlık alandan oluşan şehrin enerji ihtiyacı, güneş enerjisi ve geri dönüşümden elde edilecek elektrikten sağlanacak. Kentin belli bir bölgesi Selçuklu mimarisiyle inşa edilmiş Türk mahalleleri şeklinde olacak. Bazı bölgelerde en yüksek bina 4-8 katla sınırlandırılırken, ticaret ve turizm konseptli bölgede 300 metre yüksekliğinde gökdelenler yükselecek.
 
HAVARAY TAŞIYACAK
 
Toplu taşıma, bisiklet ve yürüyüş yolları üzerinden ulaşımın sağlandığı bir anlayışla tasarlanan kentin en büyük ulaşım ayakları, hızlı tren ve havaray olacak. Havaalanı için inşa edilecek raylı sistem merkezdeki metroyla entegre edilerek hızlı ulaşım sağlanacak. Ayrıca otobüs ve havaray yoluyla da transfer merkezlerine taşıma yapılacak. Yenişehir’in getirdiği en önemli yeniliklerden biri de bisiklet ile ulaşım için inşa edilecek özel yollar. Yenişehir, 4 ana bölgeden oluşacak.

Birinci bölgede yerleşim alanları yer alacak. Üçüncü köprünün devamında yapılacak yeni otoyola bağlanacak birinci bölgede en yüksek bina 24 metreyi geçmeyecek. Dünya Ticaret Merkezi, Finans Merkezi, Turizm ve eğlence merkezlerinin yer alacağı 2. bölgede en yüksek bina 100 kat olacak. Bina yüksekliği 300 metreyi geçmeyecek. Yeni şehrin kalbine inşa edilecek 2. bölgedeki binalar ekonomik ve turistik hareketlerin merkezi olacak. Bölgenin deniz kıyısına 500 yatlık marina inşa edilecek.

Olimpiyat köyü olarak tasarlanan üçüncü bölge ise 2020 Olimpiyatları’na hazırlık amacıyla etap etap inşa edilecek. Sportif alanlar ve medya köyünün yer alacağı bölgenin ulaşımı havarayla sağlanacak. Olimpiyatlar sonrasında tamamı inşa edilecek olan bölgede 25 bin kapasiteli üniversite, araştırma hastanesi ve teknopark yer alacak. Ayrıca İstanbul ‘un merkezi noktalarına ulaşım için feribot seferleri de konulacak. Yeni şehrin dördüncü bölgesi ise yerleşim ve sağlık amaçlı inşa edilecek. Konut alanlarının yer alacağı kısımların dışında kaplıca tesisi kurulacak. Ayrıca bir adet 15 bin kapasiteli özel üniversite de inşa edilecek.
 
GELENEKSEL MİMARİ
 
Yerleşim alanlarında geleneksel Türk mimarisinin ön plana çıkaran mahalleler oluşturulacak. İbadet alanı, sokak, mahalle meydanı gibi unsurların gözetileceği yapılaşmada yüksek katlara izin verilmeyecek. 300 bin araç kapasiteli dev yer altı otoparkları inşa edilecek. Dört bölgeyi birbirinden yeşil kuşaklar ayıracak. Şehrin mevcut yapılaşmasının dışında ekstra inşaata izin verilmeyecek. Finans, yerleşim ve havaalanı gibi birbirinden bağımsız bölgeler arasında geniş yeşil bantlar oluşturulacak.