Van Kedisine Yoğun İlgi

Dünya Hali
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından 3 ay önce satışa sunulan Van kedilerine, İstanbul, Antalya ve Gaziantep’ten yoğun ilgi olduğu bildirildi. Uzun be...
EMOJİLE

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından 3 ay önce satışa sunulan Van kedilerine, İstanbul, Antalya ve Gaziantep’ten yoğun ilgi olduğu bildirildi.

Uzun beyaz tüyleri, biri mavi, diğeri sarı göz rengiyle Van’ın en önemli simgelerinden biri olan Van Kedisi, neslinin korunması amacıyla 14 yıl önce YYÜ bünyesinde kurulan Van Kedisi Araştırma Merkezinde koruma altına alınırken, 14 yıl süren titiz çalışmalarla sayıları artan kedilerin, ev ortamında yaşamını sürdürmesi amacıyla 3 ay önce satışlarına başlandı.

AA muhabirine açıklama yapan Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Karaca, kedi satışı ilanından sonra İstanbul, Antalya ve Gaziantep başta olmak üzere birçok ilden yoğun talep geldiğini söyledi.

Kedievinde, 150 kedinin bulunduğunu ifade eden Karaca, şöyle konuştu:

”Kedilerin bakım ve beslenmesinin, bu merkez dışında, ev ortamında yapılmasının daha uygun olacağını düşünerek bu kararı almıştık. Elimizde damızlık kedi bulundurarak, mümkün olduğunca gelen talepleri karşılamaya çalışacağız. Ailelerin de aldıkları kedilere ev ortamında bakmalarını istiyoruz.”

Kedilerin 200 ila 400 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunulduğunu belirten Karaca, bu satıştan elde edilecek geliri, kedievinin geliştirilmesinde kullanmak istediklerini vurguladı.

”EVCİL VE UYSAL EV KEDİSİ”

Müşterilerin sütten yeni kesilmiş, 3-4 aylık kedilere yoğun ilgi gösterdiklerini ve mamaya alıştırılmış kedileri tercih ettiğini dile getiren Karaca, şunları söyledi:

”Van kedisi farklı renkteki gözlerinden ziyade evcil ve uysal olma özeliğiyle kendine has bir ev kedisidir. Van dışına çıktığında, huyunun değişmesi gibi bir özellik söz konusu değil. Sevgi ve şefkatin olduğu aile ortamlarında, Van kedisinin huyunda hiçbir farklılık olmayacaktır. Mutlu aile ortamı, Van kedisini daha da mutlu yapacak, yaşantısı daha da güzel olacaktır.”

Van dışına götürülen kedilere, kendi türüyle çiftleştirilerek neslinin korunması için çip takıldığını belirten Karaca, şunları kaydetti:

”Bütün kedilerimizi, barkot sistemiyle de kayda alıyoruz. Barkot aracılığıyla bilgisayara yüklediğimiz veriler sayesinde, kedilerin özelliği ile ilgili tüm bilgilere anında ulaşabiliyoruz. Kediyi satın alan ve Van dışına götüren vatandaşlardan, kedilerini bire bir Van kedileri ile çiftleştirerek, nesillerini korumalarını istiyoruz. Bu konuda elimizden geldiğince kedi sahiplerini, bulundukları ildeki başka Van kedisi sahipleriyle rızaları dahilinde görüştürüyoruz. Özellikle Ankara ve İstanbul’daki Van kedisi sahipleri, bizi sık sık arayarak çiftleştirme konusunda yardım talep ediyor. Elimizdeki veriler ışığında, o ildeki diğer Van kedisi sahipleriyle görüşmelerini sağlıyoruz.”

AA