Türklerin Yaşamsal Değerleri Belirleniyor

Dünya Hali
Birçok laboratuar testinin, insanların yaşadığı ülke ve beslenme alışkanlıkları dikkate alınarak yapılması gerekiyor. Ordu Üniversitesi de Türklerin gerçek yaşamsal değerlerini bulmak amacıyla bir çal...
EMOJİLE

Birçok laboratuar testinin, insanların yaşadığı ülke ve beslenme alışkanlıkları dikkate alınarak yapılması gerekiyor. Ordu Üniversitesi de Türklerin gerçek yaşamsal değerlerini bulmak amacıyla bir çalışma başlattı.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Noyan, ”Devam eden laboratuvar çalışmalarında Türk insanının bölgesel farklılıklarını da gözeterek gerçek yaşamsal değerlerini belirlemiş olacağız” dedi.

Noyan, Türkiye’de gerçekleştirilen bazı biyokimya ve hormon testlerinin, ölçüm kitini üreten firmaların önerdiği değerler baz alınarak yapıldığını söyledi. Firmaların önerdiği bu değerlerin Amerika ve Avrupalı insanlardan elde edilen değerler olduğunu ifade eden Noyan, başlatılan çalışma ile Türk insanının gerçek ve normal değerlerinin belirlenmesinin amaçlandığını belirtti.

Türkiye’de 27 ilde yapılan çalışma kapsamında ortaya çıkacak sonucun hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli rol oynayacağını vurgulayan Noyan, şunları kaydetti: ”İnsanların bazı biyokimya ve hormon testlerinin ölçümlerinin, yaşadıkları ülke ve beslenme alışkanlıkları dikkate alınarak yapılması gerekir. Mevcut testler için kullanılan değerler genellikle test ölçüm kitini üreten firmaların önerdiği değerler baz alınarak ortaya konuluyor. Ancak burada ortaya konulan değer sınırları söz konusu üretici firmaların Amerika ve Avrupalı insanların test sonuçlarında elde ettikleri verilerden oluşuyor. Ama ülkeden ülkeye beslenme, çevresel ve genetik özellikler gibi faktörlerin etkisiyle testler için normal değerler farklılık gösterebilir. Hatta aynı ülkede bölgeden bölgeye bu değerlerde değişiklik olabilir.”

BÖLGESEL FARKLILIKLAR GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Normal değerlerin o ülke ve bölgenin değişiklikleri dikkate alınarak doğru şekilde belirlenmesinin, hastalıkların tanı ve tedavisi için test değerlerindeki artış ve azalışların daha gerçekçi şekilde belirlenmesini sağlayacağını vurgulayan Noyan, ”Buda doğrudan hastalıkların tanı ve tedavisini etkileyecektir. Ülkemizde bu konu hakkında geniş kapsamlı bir çalışma bugüne kadar yapılmamıştır. Biz ise yapacağımız bu çalışmayla Türk insanının normal değerlerini belirleyeceğiz” dedi.

KOLESTEROLDE NORMAL DEĞER
Noyan, gerçekleştirilen uygulamaya örnek vererek Türkiye’de yapılan kolesterol testlerinde normal üst sınırın 200 miligram/desilitre olarak kabul gördüğünü, ancak bu hesaplamasının Amerika ve Avrupalı insanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda elde edildiğinin altını çizerek şöyle devam etti: ”Unutulmamalı ki, oradalar da yaşayan insanlar, ülkemizde yaşayan insanlara oranla daha fazla fast food ürünleri tüketiyor. Ülkemizde Ege Bölgesi’nde yaşayan insanlar ise daha fazla sebze tüketiyorlar. Dolayısıyla sonuçlar tartışmaya açıktır. Yapacağımız bu çalışmayla Türk insanı için kolesterol normal aralık değerinin ne olması gerektiğini de ortaya koyacağız.”

NASIL BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK?
Çalışmanın 27 ilde aynı anda yapıldığını ve insanlardan alınan kan örneklerinin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı laboratuvarında testlere tabi tutulacağını belirten Noyan, şunları kaydetti:

”Kan alınacak kişiler belirlenirken o bölgeyi temsil edecek şekilde katılımcılar belirlenip, yaş ve cinsiyetler eşit olacak şekilde sağlıklı, yetişkin yaş gruplarını temsil eden kişilerden kan alınmıştır. Kan alınacak kişilere çalışmaya ilişkin bilgi verip onayı alındıktan sonra kanları alınmıştır. Ordu’dan da 105 kişiden kan alınmıştır. Alınan kanlar testlerin yapılacağı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı laboratuvarlarına gönderilmiştir. Testler Nisan ayında açıklanacaktır.”

Noyan, çalışmanın Uluslararası Klinik Kimya ve Laboratuvar Tıbbi Cemiyeti Referans Aralıkları ve Karar Sınırları Komitesi ile Türk Biyokimya Derneği tarafından desteklendiğini de sözlerine ekledi.

ntvmsnbc.com