Türkler Mutlulukta Dünya Üçüncüsü

Dünya Hali
Endonezyalıların yüzde 51’i “çok mutlu” olduklarını söylüyor. Türkler ise yüzde 43’le ikinci sırayı paylaşan Meksikalılar ve Hintlilerin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Brez...
EMOJİLE

Endonezyalıların yüzde 51’i “çok mutlu” olduklarını söylüyor. Türkler ise yüzde 43’le ikinci sırayı paylaşan Meksikalılar ve Hintlilerin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Brezilyalılar da Türklerle birlikte üçüncü sırayı paylaşıyor. Araştırma kapsamında 24 ülkedeki 18 bin 687 kişiye yöneltilen sorulara Türklerin ve Brezilyalıların yüzde 30’u çok mutlu olduklarını söyleyerek yanıt verdi.

Listenin dördüncüleri yüzde 28’le Avustralyalı ve ABD’liler, beşincisi ise yüzde 27’yle Kanadalılar. En mutsuz ülkeler ise yüzde 6’yla Macaristan, yüzde 7’yle Güney Kore, yüzde 8’le Rusya, yüzde 11’le İspanya ve yüzde 13’le İtalya. Genel olarak bakıldığında ise dünya nüfusunun yüzde 22’si kendisini çok mutlu hissediyor. 2007’de mutlu olanların oranı yüzde 20’ydi. Bölgesel olarak en mutlu yer Latin Amerika. Avrupa nüfusunun yüzde 15’i “çok mutlu olanlar grubu”nda. Medeni hal göze alındığında ise evlilerin yüzde 26’yla en mutlu grup olduğu görülüyor. Evli olmayanların ise sadece yüzde 18’i “çok mutluyum” diyor.

‘Parayla saadet olmuyor’

Arzu Bıyıklıoğlu (NLP Uzmanı-Yaşam Koçu): Bana ulaşanlar genellikle sorunları olan, mutsuz insanlar. Yaşam koçlarından kendilerini mutluluğa taşımalarını istiyorlar. O nedenle şu ülkede yaşayan insanlar mutlu, şu ülkelerdeki mutsuz gibi bir genelleme yapmak doğru değil, çünkü mutluluk çok içsel bir kavram. Büyük bir şirketin tepesinde olan, maddi sıkıntısı olmayan bir CEO mutsuzluğuna çare ararken, dağdaki bir çoban kendini çok mutlu hissettiğini söyleyebiliyor. Bu araştırmanın en çarpıcı sonucu parayla saadet olmayacağını göstermesi.

‘Gelenekçi yapı ve aile bağı önemli bir etken’

Beril Atakul (Yaşam Koçu-Ekonomist): Mutluluk sıralamasında ilk beşte olan ülkelere baktığımızda, hepsinin benzer iklim kuşaklarında yaşadığını görüyoruz. İklim şartları insanların kendini iyi hissetmesine neden olabiliyor. Bir diğer ortak etken de, bu ülkelerdeki gelenekçi yapı ve aile bağlarına verilen önem. Kişi, o geleneksel yapı içinde daha kolay ‘Mutluyum’ diyebiliyor.

DÜNYANIN MUTLULUK TABLOSU

1 Endonezya %51

2 Hindistan % 43

2 Meksika %43

3 Türkiye % 30

3 Brezilya % 30

4 ABD %28

4 Avustralya % 28

5 Kanada % 27

HABERTÜRK