Türkiye’nin “Jurassic Park”ına İlgi Büyük

Dünya Hali
Türkiye’nin ulusal anlamda ilk ve tek Tabiat Tarihi Müzesi olma özelliği bulunan müzeyi, 25 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında 25 bin 500 ziyaretçi gezdi. 1935 yılında Atatürk’ün emriyle ku...
EMOJİLE

Türkiye’nin ulusal anlamda ilk ve tek Tabiat Tarihi Müzesi olma özelliği bulunan müzeyi, 25 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında 25 bin 500 ziyaretçi gezdi.

1935 yılında Atatürk’ün emriyle kurulan ve 7 Şubat 1968 tarihinde Maden Tetkik ve Arama (MTA) bünyesinde bilim dünyası ve halkın hizmetine açılan Tabiat Tarihi Müzesi, 2004 yılında çağdaş bir görüntüye kavuşturulması amacıyla yeni binasına taşındı.

Gezegenleri Tanıyalım

Müzenin giriş katında uzaya yolculuk yapmak ve Güneş sistemindeki gezegenleri tanımak mümkün. Bu bölümde, Güneş sistemindeki gezegenlerin yıldızlı bir tavan altında sunulduğu maket, uzay terazisi, Dünya maketi, Dünya’nın ve Ay’ın oluşumuyla yerkürenin jeolojik tarihçesinden bazı sahneleri tasvir eden panolar, Ay’dan getirilen taşla Yıldırım Taşı ve
meteoritler sergileniyor.

13 bin Yıl Önceki İnsanlara Ait Ayak İzleri

Birinci katta ayrıca günümüzden 13 bin yıl önce Manisa’nın Kula ilçesinde yaşamış insanlara ait ayak izleri, Prehistorik Dönem’e ait taş aletler, mağara sanatına ait alçı kopyalarla Karstik Doğal Mağara Modeli ve çökelme ortamı maketi de görülebilecek örnekler arasında bulunuyor.

İkinci katta, Sistematik Mineraloji Bölümü’nde, yerkabuğunun yapı taşları olan mineraller, Kayaç Bölümü’nde ise çeşitli minerallerin farklı jeolojik süreçlerle bir araya gelmesinden oluşmuş kayaçlar sergileniyor. Günlük hayatta kullanılan araç, gereç ve malzemenin tamamen veya kısmen kaynağı olan metalik madenler, endüstriyel hammaddeler ve enerji hammaddeleri ise Türkiye Yeraltı Kaynakları bölümünde sergileniyor. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından temin edilen gözalıcı renklere ve çekiciliğe sahip kristaller de Süstaşları Bölümü’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Ücretsiz olan müze, pazartesi haricinde haftanın her gün ziyaret edilebilir.

Trt.net.tr