Türk Metal Sendikası’ndan grev kararı

Dünya Hali
Türk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle, Türk Metal Sendikası, otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten ...
EMOJİLE

Türk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle, Türk Metal Sendikası, otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten demir-çeliğe kadar, metal sektöründe çalışan 115 bin işçi için grev kararı aldı.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, alınan grev kararını ve gerekçelerini basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Kavlak, sendikanın, MESS ile bağıtlayacağı grup toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihi 1 Eylül 2012 olmasına rağmen, görüşmelere 9 Ocak’ta başlanabildiğini söyledi.

Söz konusu sözleşmenin, Türkiye’de bağıtlanan en büyük ve önemli toplu iş sözleşmesi olduğuna, otomotiv, beyaz eşya, elektronik ve demir çelik sanayisinin yanı sıra, diğer büyük sektörleri ve kamu kesimi toplu iş sözleşmelerini de yakından ilgilendirdiğine değinen Kavlak, şu bilgileri verdi:
"Sözleşmeden 98 bini Türk Metal üyesi olmak üzere, toplamda 115 bin metal işçisi yararlanacak. Sözleşme yapacak sanayi kuruluşları arasında Renault, Tofaş, Arçelik, Otokar, Karsan, Mercedes Benz, MAN, Ford Otosan, BSH Ev Aletleri, Hema Endüstri, Compenanta, Türk Traktör, Delphi, Çolakoğlu, Borusan Mannesman, İçdaş gibi büyük iş yerleri var."

Kavlak, MESS’in, sözleşmenin ücret artışı maddelerinin görüşülmesi sırasında, TÜİK’in açıkladığı 6 aylık yüzde 1,14’lük enflasyon oranını gündeme getirdiğini, Türk Metal Sendikası’nın sözleşmede, öncelikle saat ücreti 5,50 liranın altında olan üyelerine 5,50 lirayı aşmamak üzere 40 kuruş iyileştirme, daha sonra da ilk 6 aylık dönem için herkese yüzde 18 ücret zammı talep ettiğini, tüm üyeler için bireysel emeklilik sistemi kurulmasını istediğini kaydetti.

MESS’in düşük ücretleri iyileştirmeye yanaşmayıp, geriye dönük gerçekleşen 6 aylık enflasyonun yüzde 1,14 olduğunu anlatıp, ilk 6 aylık ücret zammı olarak yüzde 4,6 teklif ettiğini aktaran Kavlak, "2, 3 ve 4’üncü altı aylık ücret zam dönemleri ve sosyal yardımların 2’nci yılı için ise herhangi bir teklifte bulunmamış, tekliflerini bilahare yapacaklarını belirtmiştir. Yine MESS, geriye doğru gerçekleşen yıllık yüzde 8,88 enflasyona karşı, bizim sosyal haklarda birinci yıllığına yüzde 24 zam isteğimize karşı yüzde 9 önermiştir" diye konuştu.

Pevrul Kavlak, soruları yanıtlarken, 60 gün içinde grev uygulama kararı alabileceklerini belirterek, bugünden itibaren her gün sözleşme bitene kadar iş yerlerinde işi bırakma, yemek yememe, vardiya giriş çıkışlarında oturma, sakal bırakma gibi eylemler yapacaklarını söyledi.

Esnek çalışma modellerini sendikacılıkla bağdaştıramadıklarının altını çizen Kavlak, "Böyle bir teklifi asla kabul etmeyiz. Gerekirse bu maddeler için greve gidilir" dedi.

AA