Türk böceklerine Atatürk ve padişah isimleri

Dünya Hali
Atatürk Üniversitesi’nde, yeni bulunan böceklere Atatürk ile padişahların Latince’ye uyarlanmış isimleri verildi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Sakine...
EMOJİLE

Atatürk Üniversitesi’nde, yeni bulunan böceklere Atatürk ile padişahların Latince’ye uyarlanmış isimleri verildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Sakine Serap Avgın’ın Mersin’in Erdemli ilçesinde bulduğu yeni bir canlı türüne, üniversiteye atfen ‘Epuraea sutcuimamun Avgın, Lason, Audisio 2012’ ismini vermesi tartışma yaratmış, tepkiler üzerine ismin değiştirilmesine karar verilmişti.

BABASININ ADINI KOYDU
Benzer bir uygulamanın Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde de yürütüldüğü ortaya çıktı. Müzedeki böceklere isim verirken başta Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan olmak üzere çok sayıda önemli şahıs, şehir isimlerinin kullandığı belirtildi. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yıldırım, Atatürk’ün 7, Fatih’in 1, Kanuni’nin 2, Osmanlı ve Türkiye isimlerinin de ikişer böcekte tanımlandığını söyledi. Yıldırım "Babamın ölümünden sonra bulduğum ilk böceğe, babamın ismi olan Bahattin’in Latinceye uyarlanmış hali ‘Tiphia bahattini’ ismini verdim. Bir sakınca görmedim. Böcekleri, yeni nesillere konulan yeni isimleri ile aktaracağız. Çarpıtacak yadırganacak bir konu değil" dedi. Türkiye’de bulunup literatüre giren bazı böcek isimleri şöyle: "Pedinpompilus atatuerki (Atatürk’e atfen); Blaesoxipha ataturkia Lehrer (Atatürk’e atfen); Arachnospila Osmana (Osmanlı’ya atfen); Dipogon Sinan (Mimar Sinan’a atfen); Arachnospila valesabnormis anatolica (Anadolu’ya atfen); Tachyagetes konyanus (Konya’ya atfen); Leptochilus palandokenicus (Palandöken’e atfen); Microdynerus erzincanensis (Erzincan’a atfen); Pseudepipona ankarensis (Ankara’ya atfen); Bembecnus urfanensis (Şanlıurfa’ya atfen).

Sabah