Tılsımlı Kaftanlar Cam Üzerine İşlendi

Dünya Hali
Cam sanatçısı Işıl Yaltıraklı, Osmanlı padişahlarının zengin renk ve desenlerle süslü kaftanlarını ve gömleklerini birebir ebatta, 120 kiloluk cam bloklar üzerine resmetti. "Tılsımlı Camlar"...
EMOJİLE

Cam sanatçısı Işıl Yaltıraklı, Osmanlı padişahlarının zengin renk ve desenlerle süslü kaftanlarını ve gömleklerini birebir ebatta, 120 kiloluk cam bloklar üzerine resmetti.

"Tılsımlı Camlar" sergisi 8-30 Haziran tarihleri arasında Bali Müzayede’de sergilenecek.Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman ve oğulları Şehzade Mustafa ile Bayezid’in kaftanlarının ve tılsımlı gömleklerinin resmedildiği, 23 eserden oluşan Tılsımlı Camlar Koleksiyonu, 622 yıllık Osmanlı tarihinin en görkemli motiflerini camın serin modernliğiyle buluşturuyor.

Cam sanatçısı Saliha Işıl Yaltıraklı’nın Tılsımlı Camlar Koleksiyonu’nda yer alan, blok camlar üzerinde işlenen ve her biri 120 kilogram ağırlığındaki eserlerinin tümü el yapımı. Sanatçı, 19 milimetre kalınlığındaki blok camlarda, çeşitli aşındırma ve oyma teknikleriyle 4-6 mm arasında oluşturulan derinliklerle esere farklılık kazandırıyor.

‘Tılsımlı Gömlekler’, sultanlar için üzerlerinde ayet, hadis ve sembol bulunan her biri bazen birkaç yılı bulan sürelerde tamamlanan, özel imal edilmiş kumaştan yapılan giysilere deniyor.

Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak için giydikleri Tılsımlı Gömlekler’in üzerindeki harf ve rakamlar birtakım sırlar barındırıyor. Kumaşların nasıl olup da 8 bin çözgü iple dokunduğu henüz anlaşılabilmiş değil.

Sultan kaftanı için üretilen en kıymetli kumaş: Seraser

Koleksiyonda bulunan ‘Sultan Kaftanları’ için de yine Osmanlı tarihinden faydalanılıyor. Eskiden halkın giyim biçiminden tamamen farklı giyinen padişahlar, sadece sarayın önde gelenleri ve kendileri için özel dokunmuş kumaşlar kullanmış.

Sadece kumaş değil, tören kaftanlarının desenlerine de çok önem vermişler. 16’ncı yüzyılda Bursa’da Türk dokumacılığı zirveye çıkmış. Padişahlar için özel üretilen en kıymetli kumaşlardan olan ve altın ya da gümüş ipliklerle dokunan seraser, İstanbul’daki saraya bağlı atölyelerde üretilmiş.

Zaman