“Televizyon milli felaket oldu”

Dünya Hali
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Rumeli, Türkiye’deki 50 milyon televizyonun yılda ortalama 9 milyar liralık enerji harcadığını söyledi. Televizyona harcanan...
EMOJİLE

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Rumeli, Türkiye’deki 50 milyon televizyonun yılda ortalama 9 milyar liralık enerji harcadığını söyledi. Televizyona harcanan elektriği milli bir felaket olarak tanımlayan Rumeli, TV izleme oranının günde 14 saatleri bulduğunu belirtti.
 
Prof. Dr. Ahmet Rumeli, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi’nin daveti üzerine Bursa’da ‘Elektrik Enerjisi, Türkiye ve Kıyamet’ konulu konferans verdi. 2011 yılı verilerine göre Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminde yüzde 56 oranında dışa bağımlı olduğunu belirten Prof. Dr. Rumeli, bu bağımlılığın giderek arttığı uyarısında bulundu.

2011 yılında elektriğin yüzde 44’ünün doğalgaz, yüzde 10’unun da ithal kömürden elde edildiği bilgisini veren Rumeli, yenilenebilir enerji kaynaklarından hidroelektriğin yüzde 22, rüzgarın ise sadece yüzde 2 oranında katkısı olduğunu vurguladı. “Türkiye rüzgar, güneş, ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yeterince faydalanamıyor” diyen Rumeli, enerji sektöründe çok büyük bir geleceğe işaret ederek, yatırım yapmaya fazlasıyla değer olduğunu dile getirdi.
 
2010’DA KAYIP KAÇAK ORANI 5 MİLYAR LİRA
 
2003-2011 yılları arasında kamuda, elektrik enerjisindeki üretim yüzde 7 oranında artarken, özel sektörde bu oranın yüzde 121’lere ulaştığını bildiren Rumeli, şöyle konuştu: "Enerji açığının giderilmesinde kullanılmayı bekleyen yüzde 65 hidrolik, yüzde 55 linyit kömürü ve yüzde 68 taş kömürü ile diğer yenilenebilir kaynakların potansiyelleri bir an önce harekete geçirilmelidir.

Maalesef ülkemiz ürettiği enerjinin önemli bir kısmını da israf etmektedir. 2010 yılında tahmini teknik, sınır dışı kayıp-kaçak oranı yüzde 7,5. Bu da 5 milyar liraya denk gelmekte. Kaçak oranları Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 40’ları aşmakta. İstanbul’da yüzde 20, Mersin, Adana ve Antalya’da bu rakam yüzde 30’larda. Kaçak elektriğin yüzde 80’i meskenlerde, yüzde 13’ü de ticari küçük işletmelerde kullanılırken, çok büyük ve zengin firmalar arasında da kaçak elektrik kullanımına rastlanılmakta."
 
TELEVİZYON MİLLİ BİR FELAKET HALİNİ ALDI
 
Türkiye’de elektrik enerjisinin televizyon kullanımında da çok yüksek oranlarda olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Rumeli, Türkiye’deki 50 milyon televizyonun yılda ortalama 9 milyar liralık enerji harcadığını ifade etti. Televizyona harcanan elektriği milli bir felaket olarak tanımlayan Rumeli, TV izleme oranının günde 14 saatleri bulduğunu belirtti.
 
Türkiye’de son dönemde yaşanan ‘nükleer santral kurulması’ tartışmalarına da değinen Rumeli, "Bugün dünyada pek çok ülke elektrik enerjisinin önemli bir bölümünü nükleerden karşılamakta. Bu oran Amerika’da yüzde 20, Rusya’da yüzde 17, komşularımızdan Ermenistan’da yüzde 44, Bulgaristan’da yüzde 36 dolayında. Türkiye geç olmadan bu eşiği aşmalıdır." dedi.

cihan