Tasarruflu Ampul Zararlı mı?

Dünya Hali
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarruflu ampullerin çevreye zararı konusunda bir mutabakat oluşmuş görünmediğini belirterek, ithal edilen bu ampullerle ilgili ithalat prosedürle...
EMOJİLE

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarruflu ampullerin çevreye zararı konusunda bir mutabakat oluşmuş görünmediğini belirterek, ithal edilen bu ampullerle ilgili ithalat prosedürlerinin belli bir koruyucu muhteva oluşturduğunu değerlendirdiklerini söyledi.

Bakan Yıldız, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın “Enerji tasarruflu ampullerin insan ve çevre sağlığına zararlı olduğu” iddiasıyla ilgili soru önergesini yanıtladı.

Bakan Yıldız, “Enerji tasarruflu ampullerin (fleoresan lambalar) çevreye zararı konusunda bir mutabakat oluşmuş görünmemektedir. Söz konusu ampuller ithal edilmekte olup ülkemizin ithalat prosedürleri, dış ticaret (gümrük birliği) anlaşmaları ve ülkemiz mevzuatındaki AB kriterlerine uygunluk kapsamındaki uygulamaların belli bir koruyucu muhteva oluşturduğu değerlendirilmektedir” dedi.

Enerji tasarruflu ampullerin fleoresan lamba olması nedeniyle cıva içerdiğini ve en yüksek cıva miktarının beş miligram olduğunu açıklayan Bakan Yıldız, Türkiye’ye ithal edilen enerji tasarruflu ampullerde ürünün güvenli ve ilgili mevzuata uygun olduğunu belgeleyen CE işaretine sahip olması şartı arandığını söyledi.

Bakan Yıldız, cıvanın solduğumuz havaya karışması sonucu insan sağlığına zararlarıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

“İnsanlar civayı, yiyeceklerden, çevreden ve endüstriyel uygulamalardan alabilmekte olup hemen herkesin, çevreye dağılmış bulunan cıva nedeniyle, dokularında eser miktarda da olsa cıva taşıması söz konusudur. Cıvaya maruz kalan insanın zarar görüp görmeyeceği birçok faktöre bağlıdır. Bunlar; cıvanın kimyasal formu, dozu, maruz kalma süresi, maruz kalma şekli ve insanın kişisel özellikleri şeklindedir."

ANKA