Sıcak Havalarda Serinlemenin Yolları

Dünya Hali
1)Spor yaparsanız çok yavaş hareket edin: İçerde ya da daha serin havada egzersiz yapmaya alıştıysanız önce kolaydan başlayın. Vücudunuz sıcağa alışana kadar aşamalı olarak çalışmanızın süresini ve yo...
EMOJİLE

1)Spor yaparsanız çok yavaş hareket edin: İçerde ya da daha serin havada egzersiz yapmaya alıştıysanız önce kolaydan başlayın. Vücudunuz sıcağa alışana kadar aşamalı olarak çalışmanızın süresini ve yoğunluğunu artırın. Kronik tıbbi durumunuz varsa ya da tedavi görüyorsanız, ilave önlemler almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.

2)Bol bol sıvı tüketin: Vücudunuzun terleme ve yeterli hidrasyona bağlı olarak kendini soğutma yeteneği var. Çalışırken susuzluk hissiniz yoksa bile bol bol su için. Bir saatten uzun süre ve yoğun egzersiz yapacaksanız su yerine sporcu içeceklerini tercih edin. Bu içicekler vücudunuzun terlemeyle kaybettiği sodyum, klorür ve potasyumu geri verir. Kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durun, çünkü bunlar sıvı kaybını artırır.

3)Hava sıcaklğına uygun giyinin: İnce ve bol giysiler terin buharlaşmasını artırır ve vücudunuza daha çok hava geçmesine izin vererek sizi rahatlatır, serinletir. Sıcağı emen koyu renkli giysilerden uzak durun. Açık renkli bir şapka güneşe maruz kalma oranınızı sınırlandırır.

4)Öğlen sıcağından kaçının: Çalışmanızı sabah ya da akşam yapın. Mümkünse gölgede ya da havuzda çalışma yapabilirsiniz.

5)Güneş kremi sürün: Güneş kremi, vücudunuzun kendisini seritletmesine yardımcı oluyor.

6)Yedek planınız olsun: Sıcak ve nem hakkında endişeniz varsa, içeride kalın, dışarı çıkmayın. Alışveriş merkezlerinde yürüyebilir veya kliması olan bir binada merdiven inip çıkabilirsiniz.

7)Sıcağa bağlı hastalık belirtilerine karşı dikkatli olun: Egzersiz yaparken karşılaşabileceğiniz hastalık belirtileri şunlardır: halsizlik, baş ağrısı, kas krampları, baş dönmesi, bulantı ya da kusma, hızlı kalp atışı.

8) Mümkün olduğunca su, meyve suyu, zenginleştirilmiş sıvılar (powerade gibi) gazsız içecekler tüketin. Sıcak havalarda sıvı kaybınız çok olacaktır. Sıvı kaybettiğinizi hissetmeseniz dahi bol bol su için.

9) Kafein veya hissedilebilir derecede şeker içeren sıvılardan kaçının. Bu tür sıvıların sizin daha çok sıvı kaybetmenize neden olacaktır.

10) Mümkün olduğunca klimalı yerlerde kalın veya molalar verin. Kütüphaneler, sinema salonları kapalı alışveriş merkezleri, devlet daireleri gibi klimalı yerlerde 1 saat dahi geçirmeniz vücudunuzun hararetini alacaktır.

11) Eğer kendinizi çok sıcak hissediyorsanız serinlemenin yolu duş almak veya banyo yapmak olmalıdır. Pencere açmanız veya vantilatörün karşısına oturmanız sizi sıcak havalardan kaynaklı rahatsızlıklardan korumayacaktır.

12) Çocukları banyo ile soğutmaya çalışmayın. Kolonya vb. alkollü sıvılarla çocukları soğutmaya çalışmak daha çok zarar verecektir. Serin banyolar veya nemli havlular ile serinletmek en iyi yoldur.

13) Pamuklu veya keten içeren giysiler terinizin buharlaşmasını sağlar. Hafif ve rahat kıyafetler tercih edin. Tabii ki açık renkli kıyafetler de sizi sıcaktan koruyacaktır.

14) Asla çocuklarınızı, hayvanlarınızı sıcak havalarda kapalı arabalarda bırakmayın.

15) Sıcak havalarda bebekleri battaniye veya bezlerle sarmalamayın. Bebeklerin ter bezleri tam olarak gelişmediği için sıcak havalara çok fazla dayanamazlar.

16) Fiziksel aktivitelerinizi sabah veya akşamüstü saatlerinde yapın. Sabah 10:00 ile öğleden sonra 15:00 arasında fiziksel aktivite yapmaktan kaçının, bu saatler günün en sıcak saatleridir. Bu saatlerde serin, gölge alanlarda bulunmanız sağlıklı yaşam için en doğrusu olacaktır.

17) 10. Geniş, hava alabilen, kenarlı şapkalar veya bir şemsiye kullanın. Başınız en kolay ısı emen bölgelerinizden birisidir.

Sıcak havalardan kaynaklanan hastalıklar ve ölümler sıcak havalarda sağlıklı yaşam ile önlenebilir. Serin kalmak, bolca sıvı alımı, fiziksel aktivitelerde yapılacak basti değişiklikler ve giyimde giysi seçimi dikkat edilmesi gereken başlıca önlemlerdir.

Gıda güvenliği her zaman önemlidir, fakat sıcak havalarda bakterilerin çoğalması daha hızlı olacağından sağlıklı yaşam için gıda güvenliğine daha da dikkat etmeliyiz.

Eğer sıcağa bağlı hastalıktan şüpheleniyorsanız, egzersizi bırakın ve sıcak ortamdan uzaklaşın. Su için cildinizi ıslatın ve vantilatörün önüne geçin.

Bir saat içinde kendinizi daha iyi hissetmezseniz doktorunuzu arayın. Ateşiniz 38,9 derecenin üzerindeyse ve baygınlık, sersemlik hissediyorsanız derhal acil tıbbi yardım alın.