Restorasyon Ayıbından Dönüldü

Dünya Hali
İzmir’in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde, CHP’li belediyenin restorasyon adı altında kiliseye çevirdiği Pazaryeri Camii aslına dönüyor. Restorasyon ve onarım sırasında ortadan kaybolan mih...
EMOJİLE

İzmir’in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde, CHP’li belediyenin restorasyon adı altında kiliseye çevirdiği Pazaryeri Camii aslına dönüyor. Restorasyon ve onarım sırasında ortadan kaybolan mihrap, minber ve kürsü yerine yerleştirildi. Tarihî cami, yeniden eski görünümüne kavuştu. Cemaat, ibadet için yeniden camiyi doldurdu. Diğer eksiklerinin giderilmesi için ise çalışmalar sürüyor.

Çeşme’nin Alaçatı beldesindeki Pazaryeri Camii’ndeki restorasyon ayıbından dönüldü. Zamanla yıpranan İzmir’in tarihî Pazaryeri Camii, CHP’li Alaçatı Belediyesi tarafından 2 milyon TL’ye restore ettirilmişti. Ancak camiye giden cemaat, içeride cami yerine kiliseyle karşılaştı. Zira, Osmanlı döneminde kiliseden camiye çevrilen mekân, restorasyon adı altında kiliseye döndürülmüştü. Kilise döneminden kalma tasvir, figür ve heykelcikler ile adak yeri gün yüzüne çıkarılmış, ancak bir cami için vazgeçilmez olan minber, kürsü ve müezzin mahfili kaldırılmıştı. Musalla taşı ve şadırvan da ortalarda yoktu. Zaman’ın konuyu gündeme getirmesiyle İzmir Müftülüğü, skandalı rapor etti. Çareyi de camiye geçici minber koymakta bulmuştu.
 
İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın el koymasıyla sorun çözüldü. Onarımlar sonunda kiliseye benzeyen tarihî Pazaryeri Camii’ndeki eksikler şimdi bir bir gideriliyor. Daha önce ‘restorasyon projesinde yok’ denilerek reddedilen mihrap, minber ve kürsü yerine yerleştirildi. Kiliseye özgü unsurların üzerine ise perde gerildi. Cami cemaati de yeniden ibadet için mekânı doldurmaya başladı. Konuyu yakından takip eden AK Parti İzmir İl Genel Meclisi Üyesi Arif Barata, caminin yarım kalan restorasyonunun tamamlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Caminin asli unsurları mihrap, minber, kürsü, şadırvan, musalla taşı gibi bölümlerinin yer almadığı restorasyon projesini onaylayan İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nu eleştiren Barata, böyle bir projenin onaylanmasının düşündürücü olduğunu söylüyor. Restorasyonun bu haliyle eksik olduğunu vurgulayan Barata, "Hâlâ çok eksik var. Mihrap bölümünün tekrar restore edilmesi gerekiyor. Abdest alınacak şadırvanın tekrar yapılması, musalla taşının da yerine konulması lazım. Cami içindeki kilise figürlerinin görünmemesi için konulan perdeler daha modern ve sistemli yapılmalı. Cami kiliseden döndürüldüğü için zemini düz değil. Orta kısım doldurularak, cemaatin rahat namaz kılması sağlanmalı. Restorasyondan sonra basamak haline getirilen mahfil de eski haline çevrilmeli." diyor.

Zaman