Ramazan’da Gündüz Dinlen, Gece Çalış!

Dünya Hali
 Büro mobilyaları üreten firma çalışanlarına gündüz izin veriyor, iftardan sonra servisle evlerinden alıyor, sabahleyin de evlerine bırakıyor. Uygulamadan işçiler de işveren de memnun. Ramazan ay...
EMOJİLE

 Büro mobilyaları üreten firma çalışanlarına gündüz izin veriyor, iftardan sonra servisle evlerinden alıyor, sabahleyin de evlerine bırakıyor. Uygulamadan işçiler de işveren de memnun.

Ramazan ayının yazın en sıcak günlerine denk gelmesi çalışanları için bir zorluk oluşturuyor, özellikle ağır işlerde çalışanlar "mesai iftardan sonra başlasa keşke" dedirtiyor. Bir çok işyeri çalışanlarının işlerini kolaylaştırıcı önlemler alıyor. Osmaniye’de ofis mobilyaları üreten bir aile şirketi, tam da işçilerin düşüncesine uygun bir uygulama yapıyor. Ramazan ayı boyunca 85 işçisine gündüz izin veriyor. İşçiler mesaiye iftardan sonra başlıyor. Akşam oruçlarını evlerinde açan işçiler, saat 23’te servisle alınıyor, fabrikaya getiriliyor. Gece çalışan işçiler sahuru da işyerinde birlikte yapıyorlar. Sabaha karşı da yine servisle evlerine bırakılıyorlar. Böylece, çalışanlar rahatça oruçlarını tutabiliyor, iş yerinde verim kaybı yaşanmıyor.
 
Ofisset, Büro mobilyaları alanında şehrin öncü firması olan ve yurtiçi ve birçok Ortadoğu ülkesine ofis mobilyaları satışı yapan bir firma. Şirket’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Satış ve Pazarlama Müdürü Halil Çiftçi, bu uygulamayı dört yıldır yaptıklarını ve büyük faydasını gördüklerini ifade ediyor. Çiftçi, "Çalışmalardaki verimlilik düşüşünü hem işletme olarak hem de çalışan arkadaşlarımız adına düşünmek zorundayız. Sıcakta bazı çalışanlarımızın oruç tutmama gibi durumlarıyla karşılaştık. Çukurova bölgesi yazın gündüz sıcaklarının 40-42 derece arası olduğu bir dönem, çok da zorlanılan bir dönem haline geldi. Böyle olunca dört senedir bu yöntemi uyguluyoruz. Normal mesai döneminde hem biz hem de çalışanlarımız zor durumda kaldığı için gece çalışıyoruz. Mesaimiz akşam saat 23.00’te başlıyor, 07.30’a kadar sürüyor. Yani akşamları iftarlarımızı hepimiz evlerimizde yapıyoruz. İftardan sonra teravihimizi kılıyoruz. Ondan sonra da hep beraber buraya geliyor ve çalışıyoruz. Sabah namazına 40 dakika kala mola veriyoruz. Burada bütün arkadaşlarımızla beraber sahurumuzu yapıyoruz. Sonra ezanla beraber sabah namazımızı kılıp sonra tekrar mesaimize başlıyoruz. Saat 07.30’a kadar çalışıyoruz. Sonra herkes servislerle evine gidiyor." diyor.
 
Uygulama sayesinde çalışanlarının veriminin arttığını söyleyen Halil Çiftçi, "Bu sistem sayesinde daha huzurlu ve mutlu bir çalışma ortamına sahip olduk. Burada her gün birlikte sahur yapmamızın hem bize hem çalışanlarımıza olumlu etkileri var. Bir de her gün sahur yapmamız sanki toplu iftar yapıyormuşuz gibi bizi mutlu ediyor. Çünkü çok zor durumda olup da sahur yapan da var. Malum Ramazan zaten bir bereketin olduğu, bir şekilde arkadaşlara, insanlara el uzatmanın gerektiği bir dönemdir. Burada bizimle çalışan 85 arkadaşımızla Ramazan bereketini yaşıyoruz." şeklinde konuşuyor.
 
Çiftçi, sektörlerinin gece çalışmay müsait olduğunu söylüyor ve "Bizim gibi gece çalışmalarına müsait olan, tek vardiya çalışan diğer işadamlarına da bu sistemi tavsiye ediyoruz." diyor ve ekliyor: "Ramazan geceleri de hep bereketli, yani gecenin sessizliğinin bereketini biz hissediyoruz. Havanın biraz daha serin olduğu, ibadetlerin daha rahat yapıldığı o gecenin huzuru bize de huzur veriyor."
 

Zaman