Osmanlı’nın ilk sahte parasına özel koruma

Dünya Hali
Çanakkale Savaşı sırasında kamyonlara lastik almak için asteğmen Mehmet Muzaffer tarafından bir tüccara verilen "ilk" sahte paranın uzun zamandır emniyette muhafaza edildiği ortaya çıktı. Pa...
EMOJİLE

Çanakkale Savaşı sırasında kamyonlara lastik almak için asteğmen Mehmet Muzaffer tarafından bir tüccara verilen "ilk" sahte paranın uzun zamandır emniyette muhafaza edildiği ortaya çıktı. Paranın 24 saat kameralarla korunan özel odada şifreli çelik kasada saklandığı, odaya sınırlı sayıda personelin girdiği belirtildi. Çanakkale’de alayın kamyon ve araba lastiği ihtiyacını karşılamak için görevlendirilen asteğmen Mehmet Muzaffer, Karaköy’de bir satıcıda istediklerini bulur. Para bulmak için Erkan-ı Harbiye’nin yolunu tutan asteğmen Yarbay’dan "Askere postal alacak para bulamıyorum" cevabını alınca, o gece sabaha kadar uğraşıp çini mürekkeple sahte bir 100’lük banknot hazırlar. Lastikler sabahın erken saatlerinde gemiye yüklenir paranın sahte olduğunu anlayamayan tüccar, olayı ancak parayı bozdurmak istediğinde fark eder. Paranın üzerinde ise gerçek paralarda yazan "Bedeli Dersaadet’te altın olarak tesviye olunacaktır" ibaresi yerine "Bedeli Çanakkale’de şehitlerin kanı ile ödenecektir" yazılıdır.

MÜZEYE KOYULACAK
Emniyet Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı’nda saklanan sahte 100 liralık banknot şifreli çelik kasa içerisinde saklanıyor. Sınırlı sayıda personelin erişim izni bulunan oda 24 saat güvenlik kameralarınca izleniyor. Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi’nin Gölbaşı’ndaki tesislerinde muhafaza edilen sahte banknotun EGM’nin açmayı planladığı polis müzesinde sergilenerek halka açılacağı ifade edildi.

‘ŞEHİT KANIYLA ÖDENECEK’
Asteğmen Mehmet Muzaffer, 100 liradan esinlenerek çini mürekkebiyle yaptığı banknotun üzerine "Bedeli Çanakkale’de şehitlerin kanıyla ödenecektir" yazdı.

Sabah