Mübadele Hatıraları Müzede Yaşatılacak

Dünya Hali
Samsun’un Alaçam ilçesinde açılan, ”Mübadale Müzesi”nde sergilenmek için mübadillerden o dönemin izlerini taşıyan kişisel eşyalarını bağışlamaları istendi.   Çok sayıda mübadili...
EMOJİLE

Samsun’un Alaçam ilçesinde açılan, ”Mübadale Müzesi”nde sergilenmek için mübadillerden o dönemin izlerini taşıyan kişisel eşyalarını bağışlamaları istendi.
 
Çok sayıda mübadilin yaşadığı Samsun’da, İl Özel İdaresince Alaçam ilçesinde tarihi bir bina restore edilerek oluşturulan Mübadele Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan onayın ardından açıldı.

Müzede mübadele dönemini yansıtan objelere yer verilirken, müzenin zenginleştirilmesi için mübadillerden o dönemin izlerini taşıyan kişisel eşyalarını paylaşmaları istendi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, kent merkezi, Bafra, Tekkeköy ve Alaçam ilçelerinde mübadeleyle gelen yoğun bir nüfusun bulunduğunu belirterek, Mübadele Müzesi sayesinde mübadele
kültürünün yaşatılması ve geçmişten geleceğe taşınmasının amaçlandığını söyledi.

Müzede, Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan’daki Müslüman Türk ve Anadolu’daki Rum nüfus arasında yapılması kararlaştırılan mübadeleyi, mübadillerin özel eşyaları ve fotoğrafları gibi çeşitli materyallerle anlatılmak istendiğine değinen Karanfil, şunları kaydetti: ”Kültür ve Turizm Bakanlığından müze için onay aldık. Mübadeleyle gelen vatandaşlarımızın, mübadele sırasında, öncesinde ve sonrasındaki hayat
tarzlarıyla ilgili tüm materyalleri sergilemek ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bu kültürü yaşatmak ve aynı zamanda bunu bir turizm değeri olarak sergilemeyi amaçlıyoruz. Müzede şu an sadece mübadele ile Samsun’a gelen vatandaşlarımızın getirdiği materyaller var. Mübadil ailelerin, aile büyüklerinin fotoğrafları, giysileri, mutfak gereçleri, mektupları, yazılı belgeleri, ev eşyaları ve her türlü anıyı müze koleksiyonuna bağışlamalarını bekliyoruz.

"Gençlerimizin mübadeleyi anlaması için müzedeki materyaller çok önemli. "

Karanfil, mübadelenin önemli bir toplumsal olay olduğunu, nüfus değişimiyle bir kültürün izlerinin bir topraktan başka bir toprağa taşındığını ifade ederek, Alaçam’daki müzeyi ziyaret edenlerin binlerce hikayeli barındıran bu zorunlu göçün izlerini bulabileceklerini kaydetti.

Trt.net.tr