MİT’e “Çiçek Böcek” Eğitimi Veriliyor

Dünya Hali
Önce Artvin’de bitki çalarken yakalanan Hollandalılar ardından Erzurum’un ünlü ters lalesinin son kalan soğanlarını çalan Hollandalı araştırmacıların Kapıkule Gümrük Kapısı’nda yakal...
EMOJİLE

Önce Artvin’de bitki çalarken yakalanan Hollandalılar ardından Erzurum’un ünlü ters lalesinin son kalan soğanlarını çalan Hollandalı araştırmacıların Kapıkule Gümrük Kapısı’nda yakalanması, Türkiye’deki bitki ve hayvan yaşamının korunmasına ilişkin önlenmlerin artırılmasını sağladı.

KÖYLÜLERİ SUİSTİMAL EDİYORLAR

Orman ve Su Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, turist ve araştırmacı kılığında Türkiye’ye gelen bir çok insanın Türkiye’nin zenginliğini çaldığını belirterek, "Bu kadar zengin tür sadece Anadolu’da olunca kaçakçıların iştahını kabarıyor. Aynen diğer kaçakçılık gibi bitki ve hayvan kaçakçılığı yapıyorlar" dedi.

Sadece Anadolu’da yaşayan türlere endemik ismi verdiklerini aktaran Dostgil, "Kaçakçılığı çeşitli şekilde yapıyorlar. Turist olarak geliyor. Önceden nerede hangi endemik bitki var araştırıyorlar. Köyleri geziyorlar. Vatandaşlarımızın misafirperverliğini kötüye kullanıyorlar" dedi. En son Artvin’de yakalanan hırsızların çok özel bir kardelen götürmeye çalıştıklarını aktaran Dostgil, çalınan bitkilerin parfüm ve tıp gibi çok büyük sektörlerde kullanıldığını belirttti. Dostgil, kaçakçılığın engellenmesi için Gümrük Müsteşarlığı, üniversiteler ve vatandaşlara eğitim verdiklerini de kaydetti. Dostgil, "Gümrük müsteşarlığı yeni aday memuru aldığında onlara eğitim veriyoruz. Yurtiçinde yakalayamazsak gümrükten geçerken yakalayalım diye umuyoruz. Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na da eğitim verdik. Onlar da konuyu takip ediyor" dedi. Türkiye’ye üniversiteler kanalı ile araştırma amacıyla gelenlerin bile bunu kötüye kullandığını anlatan Dostgil, ‘Üniversiteler de dikkatli olmalı" diye konuştu.

Bagajda bitki kökü

2007 yılında Makedonya uyruklu kişi Artvin’de topladığı bin 450 kelebek ile gümrük kapısında yakalandı.

2008 yılında da Alman uyruklu kişi Artvin’de topladığı 350 adet çeşitli türde böceği yurt dışına çıkarırken İpsala kapısında yakalandı.

Haziran ayında Erzurum Karayazı’da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yakalandı. Araçlarından ise çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirildi.

SABAH