Mevzuattan özürlü, sakat ve çürük çıkarılıyor

Dünya Hali
Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı̵...
EMOJİLE

Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşülmesine, TBMM Genel Kurulu’nda başlandı.

Tasarının tümü üzerinde konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, tasarının komisyondan uzlaşmayla geçtiğini anımsattı ve olumlu bir işe imza atıldığı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i kutladı.

"Özürlü" kelimesinin ayıp bir kelime olduğunu ifade eden Güneş, bazı yasalarda da "sakat" kelimesinin yer aldığını belirtti. Güneş, "Bu insanların bir yeri bozuk değil, sadece engelleri var" dedi. Engellilerle ilgili 94 kanun maddesinde değişiklik yapıldığını anlatan Güneş, bu özrün yasalardan kaldırıldığını söyledi.

Çözüm sürecine de değinen Güneş, ülkeye barış gelmesini herkesin isteyeceğini dile getirdi. Güneş, "Biz, silahların bırakılıp Kandil’e gidilmesinden elbette mutlu oluruz ama yetmez. Biz Kandil’e gitmelerini değil, Kandil’in boşalmasını, PKK’nın ortadan kalkmasını istiyoruz. Kalıcı olarak silahlar ortadan kalksın istiyoruz, silahın kökü kurusun istiyoruz, özgür Türkiye olsun, fikirler tartışılsın, bunun zemini parlamento olsun diyoruz" şeklinde görüş belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın terör örgütüyle pazarlık yapmadığını söylediğini anımsatan Güneş, "Öcalan’ın başına taş düştü de onun için mi mektupları yazdı. Biz ne olduğunu öğrenmek istiyoruz. Bu, parlamentonun ve milletin hakkı" diye konuştu.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora Türkiye’de yaklaşık 10 milyon engelli yaşadığını söyledi.

Toplum içerisinde negatif bir algı yaratan "özürlü", "sakat", "çürük" gibi ifadelerin, engelli vatandaşların diğer bireylerle eşit koşullarda yaşamalarına engel olduğunu dile getiren Dora, tasarıyla öngörülen düzenlemeleri değerli bulduklarını açıkladı.

Düzenlemenin olumlu, ancak yetersiz olduğunu belirten Dora, "Yapılan terminolojik değişiklikler, ancak bir başlangıç olarak yorumlanabilir. Engelli vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları sorunlar dikkate alındığında daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır" dedi. Dora, engellilerin iş ve eğitime erişebilirlik haklarının geliştirilmesini istedi.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel de tasarıyı desteklediklerini belirtirken, hazırlık aşamasında dünyada "engelli" yerine, "özel durumlu birey" ifadesinin kullanılmaya başlandığını söyledi. Demirel, tasarıdaki engelli ifadelerinin de dünyanın kullandığı bu terime paralel olarak, "özel durumlu birey" olarak değiştirilmesini istedi.

MHP’nin engellilere ilişkin çok sayıda kanun teklifi verdiğini dile getiren Demirel, başta istihdam olmak üzere engelli haklarının artırılmasına yönelik girişimlerinde gelişme olmadığını ifade etti. Demirel, engelli haklarının siyaset ve hamasetle ilgisi olmadığının altını çizerek, Meclis’te kalıcı olarak engelli hakları araştırma komisyonu kurulmasını istediklerini belirtti.

AA