Küçük Oğlunu Sosyal Ağda Çaldılar!

Dünya Hali
Türkiye’de filtre tartışmaları devam ederk e n dünyaca ünlü güvenlik uzmanları bile çocuklarını koruyamamaktan şikâyet ediyor. İnternet güvenliği ve sanal saldırılar konusunda uzman Kasper...
EMOJİLE

Türkiye’de filtre tartışmaları devam ederk e n dünyaca ünlü güvenlik uzmanları bile çocuklarını koruyamamaktan şikâyet ediyor. İnternet güvenliği ve sanal saldırılar konusunda uzman Kaspersky Lab CEO’su ve kurucusu Eugene Kaspersky, Facebook’taki sayfasında ailelere sosyal ağlarla ilgili uyarılarda bulundu. Çocuğunun kaçırılmasından sonra yaptığı araştırmada kaçıran çetenin tüm bilgileri sosyal ağlarda topladığına dikkat çeken Karspersky, ailelerin çocuklarını sosyal ağlar konusunda çok geç olmadan bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.

FACEBOOK BENZERİ SİTE

Eugene Kaspersky, oğlunu kurtarmak amacıyla gerçekleştirilen operasyonun başarıyla sonlandırıldığını ve suçluların yakalandığını vurguladı. Kaspersky, ayrıca oğlunu kaçıranların av olarak gördükleri kişilerin bilgilerini ve günlük rutinlerini öğrenmek için sosyal ağları aktif olarak kullandıklarını belirtiyor. Facebook ve Twitter mesajlarını kontrol ederek çocuğun yalnız olup olmadığını ve nerede olduğunu elde eden bilgisayar korsanları bilgi toplama işini sosyal ağlar üzerinden yapıyor. Yaşanan olaylardan sonra bir değerlendirme yapan Eugene Kaspersky, yaptığını bir hata olarak görüyor ve sözlerini şöyle söylüyor: "Oğlum Ivan’a sosyal ağlarda kişisel bilgilerini nasıl paylaşması veya paylaşmaması gerektiğini söylemeyerek hata yaptım. Siz de aynı hatayı yapmayın ve çocuğunuzu istenmeyen durumlardan korumak için bir an önce harekete geçin."

SAHTE OYUN SİTELERİNE DİKKAT

Türkiye’de benzer tehditler hem sosyal ağlar hem de oyun sitelerinde yaşanıyor. Çocuklar kişisel bilgi ve kredi kartı bilgileri oyun siteleri aracılığıyla toplanıyor. Facebook gibi sosyal ağlar aracılığıyla kişinin evde veya seyahatte olduğu bilgisi de rahatlıkla elde edilebiliyor. Her oyun sitesi benzer tehditleri içermiyor. Çocuklardan kişisel bilgi toplamaya çalışan oyun sitelerinin hemen hemen tümü korsan oyun oynatıyor. Özellikle internet kafelerde oyun oynayan çocuklar bu konuda ciddi tehdit altında.

Çocuklar yazıştıkları kişileri tanımıyor

Sosyal ağları kullananların yarıya yakını 25 yaşın altında. Insidefacebook.com’a göre Facebook kullanıcılarının yüze 46.4’ü 25 yaş altı, yüzde 20.6’sı ise 17 yaşın altında. Yani her 5 kullanıcıdan 1 tanesi 17 yaşın altında. Onlu yaşlardaki gençler ve genç erişkinler ağ kurma konusunda oldukça istekliler ve gereğinden fazla bilgiyi sonuçlarını dikkate almadan paylaşıyorlar. Zayıf güvenlik ayarları, kişisel bilgilerin iyi niyetli olmayan kişilerin eline geçmesine neden oluyor.

Kişisel bilgileri verme

İnternetteki, dolandırıcılar Facebook benzeri internet siteleri üzerinden kişisel bilgilere erişiyor. Ayrıca belirtilen konum bilgileri de eve girmek isteyen hırsızlara ailenin evde olup olmadığı konusunda bilgi veriyor. Bilgiler çocuklardan da alınabiliyor.

ABD 13 yaşından küçükleri koruyor

2007’de ABD’de Federal Ticaret Komisyonu 13 yaşından küçük çocuklardan kişisel bilgi istemeyi yasakladı. Avrupa Birliği de benzer şekilde çocuklar ve ailelerle ilgili kişisel bilgilerin web siteleri aracılığıyla toplanmasını kesin olarak yasaklıyor. İnternet ve sosyal ağlarla ilgili konuların orta öğrenimde ders olarak okutulması gerektiğini savunan Kaspersky, "İlk olarak sosyal ağlar, yaş bağlantılı özelliklerini kontrolsüz bir şekilde kişisel bilgi sunmaktan kaynaklanan riskleri minimuma indirmek için sunmalılar. Kısıtlı kullanıcı profilleri, aile kontrolü ve spesifik güvenlik ve görünüm ayarları gibi… Aynı zamanda sosyal ağların güvenliği konusu da orta öğretimin bir parçası haline gelmeli" dedi. Eugene Kaspersky, Kaspersky Lab’de düzenli olarak 10’lu yaşlardaki gençlere ve genç erişkinlere halka açık eğitim verdiklerini belirtiyor.

Sabah