Kreş Açmak Zorlaşacak

Dünya Hali
Özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinde her 10 çocuk için bir tuvalet ve lavabo bulunacak, bunlar çocukların rahatlıkla kullanabilecekleri büyüklük ve yükseklikte olacak, lavaboların gü...
EMOJİLE

Özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinde her 10 çocuk için bir tuvalet ve lavabo bulunacak, bunlar çocukların rahatlıkla kullanabilecekleri büyüklük ve yükseklikte olacak, lavaboların güvenliği sağlanacak ve düşmeyecek şekilde iyice sabitlenecek.

Sosyal Hizmetler ve Sosyal Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünce (SHÇEK) hazırlanan “Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüpleri Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişikliğe göre, kuruluşun kapasitesine uygun yeterli büyüklükte bahçesi bulunacak. Bahçenin alanı her çocuk için en az 1,5 metrekare alan düşecek şekilde olacak ancak hesaplamada 0-2 yaş grubu çocuk sayısı dikkate alınmayacak.

Binaların teras katları bahçe olarak kullanılamayacak. Kuruluş müstakil veya çok katlı bir binada zemin katta veya zeminle bağlantılı üst katlarda açılabilecek.

Çok katlı bir binada hizmete açılması halinde, söz konusu binada veya bitişiğinde çocuklar için tehlike yaratabilecek fırın veya patlayıcı ve yanıcı madde satan veya depolayan bir işletmenin bulunmaması gerekecek.

Kuruluşlarda herhangi bir tehlike anında çocukların binadan kolaylıkla ayrılabilmelerine yönelik çıkış kapısı, tahliye sistemi veya yangın merdiveni bulunacak.

Kuruluş ile meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler, alkollü içki satılan yerler ile genel ahlak kurallarına uygun olmayan mekanların varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları arasında en az 100 metre mesafe bulunması zorunlu olacak.

PERSONEL İÇİN İL MÜDÜRLÜĞÜ ONAYI GEREKECEK

Kuruluşta, her 10 çocuk için bir tuvalet ve lavabo bulunacak. Bunlar çocukların rahatlıkla kullanabilecekleri büyüklük ve yükseklikte olacak. Lavaboların güvenliği sağlanacak ve düşmeyecek şekilde iyice sabitlenecek.

Tüm dolaplar, dolap kapakları, çekmeceler, mobilyalar, raflar, panolar, ayakkabılık, portmanto, çocukların özel eşyalarını koyacağı dolaplar ve diğer eşyalar çocukların üzerine düşmeyecek şekilde duvara iyice sabitlenecek ve güvenliği sağlanacak. Çocukların yaralanmasını önlemek için mobilyalarda kenar koruyucuları bulunacak.

Kuruluştaki tüm pencereler ve balkon kapıları çocukların düşmelerini engelleyecek şekilde korunaklı hale getirilecek ve güvenlik kilitleri olacak. Elektrik düğme, prizleri, kabloları çocuklar için tehlike oluşturmaması bakımından gerekli önlemler alınarak güvenli hale getirilecek, prizlerde koruma kapağı bulunacak.

Kuruluşta, yangından korunmak için yeterli sayıda yangın söndürme cihazı ve malzemesi ile sesli ve ışıklı uyarı sistemi, duman ve gaz detektörü olacak.

Açılış izin belgesi verilen kuruluşun kurucusu veya sorumlu müdürü, açılış izin belgesini aldığı tarihten itibaren en geç bir ay içinde, kuruluşta istihdam edilecek personel için belirtilen belgeleri ikişer nüsha halinde düzenleyerek İl Müdürlüğüne teslim edecek. Personelin kuruluşta çalışabilmesi İl Müdürlüğünün onayı ile gerçekleşecek.

Hafta içi mesai saatlerine ilave olarak gece saatleri, hafta sonu tatilleri, resmi tatiller, milli ve dini bayramlar ve diğer günlerde de faaliyetlerini sürdürmek isteyen kurucular, bir dilekçe ile İl Müdürlüklerine başvuracaklar.

Bu yönetmelik yürürlüğe girmeden önce açılmış olan kuruluşlar, binalarının fiziki koşullarını bir yıl içinde bu düzenleme hükümlerine uygun hale getirecek.

AA