Körler Kütüphanesi Yeni ‘Sesler’ Arıyor!

Dünya Hali
Kayıt cihazı basit bir düzeneğe sahip. Gönüllü, bir-iki denemeden sonra cihazı kendisi kullanabiliyor. Türkiye’de 700 bini aşkın görme engelli yaşıyor. Bu sayıya karşın sadece körlere tahsis edi...
EMOJİLE

Kayıt cihazı basit bir düzeneğe sahip. Gönüllü, bir-iki denemeden sonra cihazı kendisi kullanabiliyor.

Türkiye’de 700 bini aşkın görme engelli yaşıyor. Bu sayıya karşın sadece körlere tahsis edilmiş tek kütüphane var: Eyüp Körler Kütüphanesi.

Kütüphanenin asıl özelliği gönüllü okuyuculara sahip olması. Gönüllülerin stüdyolarda seslendirdiği kitapların CD’leri, görme engellilerin kapılarına kadar ulaştırılıyor. Daha da önemlisi kütüphane şu günlerde kendisi de iyi bir okuyucu olan yeni gönüllüler arıyor.Her yer karanlık…

Gece mi gündüz mü belli değil. Kulaklıklar takılıyor ve bir tuşla aydınlanmaya başlıyor dünya. Ses yükseldikçe yeni kapılar yeni yollar açılıyor. Körler kütüphanesinde hazırlanan sesli kitap, yüzlerce görme engelliye yol arkadaşı oluyor.

Eyüp Körler Kütüphanesi’nden bahsediyoruz. Türkiye’de görme engellilere tahsis edilmiş tek kütüphane. Kütüphanenin ayırt edici özelliği, gönüllü okuyuculara sahip olması. Ses yalıtım sistemine sahip odalarda doldurulan kitaplar, görme engelli üyelerin kapılarına kadar ulaştırılıyor.

En önemlisi de yeni eğitim döneminin başlamasıyla raflarda biriken ders kitapları yeni okuyucular, yeni sesler arıyor.

Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan bina, Eyüp’ün göbeğinde, Müzisyenler Kahvesi’nin hemen yanında. İki katlı eski bir Osmanlı köşkü olan bu yapı, 2004 yılında hizmete girmiş.

Kütüphanenin yöneticisi, kendisi de görme engelli olan Şevket Köseoğlu. 7 yıldır görevde. Köseoğlu’nun verdiği bilgiye göre kütüphanenin İstanbul’da yaşayan 850’ye yakın aktif üyesi var. 230’u yüksekokul, üniversite mezunu. Türkiye genelinde ise sayı 6 bini buluyor. Sesli kitaba gelince…

Gönüllü okuyucu olmak isteyen, önce form dolduruyor ardından kütüphanenin stüdyosunda denemeye alınıyor. Aralarında tekerlemelerin, Moliere’den pasajların bulunduğu 10 sayfalık metin, başarıyla tamamlandığında gönüllü, okuyucu olmaya hak kazanıyor. Haftada en az iki saat okuma yapmayı kabul eden gönüllüye, öğrenimi ve birikimine göre eserler veriliyor. Okunan eser, CD’ye aktarılıyor.

Görme engelli, bu eseri isterse kütüphaneden alabiliyor isterse de adresine gönderiliyor. Kütüphanenin gönüllü okuyucu sayısı şimdilik 40. Bugüne kadar bin 200 kadar gönüllü gelip geçmiş. Kimi ilk paragrafta kimi de onlarca kitaptan sonra bırakmış. Kütüphane açıldığından bu yana 2 bin 400 kitap seslendirilmiş.

Arşivde şu anda diğer kütüphanelerden temin edilen eserlerle birlikte 3 bin 500’e yakın sesli kitap var. Şevket Köseoğlu, bu sayının okunacaklar listesindeki kitapların neredeyse onda biri olduğunu söylüyor.

Gönüllüde aranan en önemli şart, kararlılık

Gönüllüler tarafından okunacak kitapları, öncelikle görme engelli üyelerin talepleri belirliyor. Kütüphane yönetimi de başta temel eserler olmak üzere klasikler ve ihtiyaç duyulan ders kitaplarını listeye ekliyor.

Güncel kitaplar ve diğer kütüphanelerin seslendirmediği eserlerle liste tamamlanıyor. Ancak bazı dönemlerde bazı kitaplara talep artıyor. Yeni eğitim döneminin başladığı şu haftalarda, açıköğretim lisesi ve fakültesi ders kitaplarına isteklerinin yoğunlaşması gibi.

Kütüphane yöneticisi Şevket Köseoğlu, gönüllüde öncelikle diksiyona baktıklarını söylüyor. "Rahatsız edici bir ses tonuna sahip olmaması ikinci planda." diyor ve ekliyor: "İstikrarlı olması ise işin olmazsa olmazı."

Köseoğlu, bu konuda kararlı. "Gönüllü, bir kitabı okumaya ya başlamayacak ya bitirecek." diye konuşuyor. Gönüllünün de iyi bir okuyucu olması gerektiğini vurgulayan Köseoğlu, çoğu projede olduğu gibi okuyucular arasında da kadınların fazla olduğunu anlatıyor.

Zaman