KKTC Türkiye’ye Bağlanabilir!

Dünya Hali
AB Bakanı ve Başmüzakereci Eğemen Bağış, Kıbrıs Gazetesi’ne özel demeç verdi. Bakan Bağış Kıbrıs’ta çözüm için her türlü opsiyonun masada olduğunu belirterek, KKTC’nin Türkiye’...
EMOJİLE

AB Bakanı ve Başmüzakereci Eğemen Bağış, Kıbrıs Gazetesi’ne özel demeç verdi. Bakan Bağış Kıbrıs’ta çözüm için her türlü opsiyonun masada olduğunu belirterek, KKTC’nin Türkiye’ye bağlanmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Bağış gazeteye şöyle konuştu:

"KKTC TÜRKİYE’YE BAĞLANABİLİR"
“Kıbrıs’ta çözüm için her opsiyon masada. Çözüm, iki liderin uzlaşması ve toplumlarına kabul ettirdikleri bir birleşme formülü ile olabileceği gibi iki liderin uzlaşarak ayrılıp 2 ayrı devlet şeklinde ya da KKTC’nin Türkiye’ye bağlanması da  mümkün olabilir. Bütün bu opsiyonlar masadadır ama ümit ediyoruz ki, (gönlümüzden geçen de budur), Kıbrıs’taki iki devletin tek bir çatı altında birleşmesi ve iki kurucu devletin oluşturacağı bir yapı ile iki tarafın da huzur içinde yaşaması güvence altına alınsın.”
  
Türkiye olarak Kıbrıs’ta iki liderin toplumlarına kabul ettirdikleri her çözümün arkasında olduklarını vurgulayan Bakan Bağış, “Bunun içinde birleşme de vardır birleşmeme de. Yeter ki iki lider bunu kendi toplumlarına kabul ettirebilsin. Türkiye için tek bir hassasiyet vardır. O da, Ada’da siyasi bir eşitliğin sağlanmasıdır” dedi.

"RUM YÖNETİMİNİ GÖRMEZDEN GELECEĞİZ"
Kıbrıs Rum Yönetimi’nin temmuz ayında AB dönem başkanlığını alacak olmasına da değinen Bağış, bu dönemde Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlementosu ve aday ülkelerle ilişkilerin süreceğini ancak Rum yönetimini görmezden geleceklerini vurguladı. Aday ülkelerin dönem başkanlarıyla muhatap olmalarını gerektirecek 2 tür toplantı olduğunu belirten Bağış, bunlardan birinin ortaklık konseyi toplantısı olduğunu ve Fransa gibi ülkelerin dönem başkanlıklarında da bu tür ortaklık konseyi toplantılarına katılmadıklarını belirterek bu toplantıların olmazsa olmaz toplantılar olmadıklarını kaydetti.
  
Egemen Bağış sözlerine şu şekilde devam etti:

"MUHATAP ALACAK DEĞİLİZ"
“Dönem başkanlığı ile muhatap olunacak ikinci tür toplantılar ise fasıl açma ve kapama törenleri gerçekleştiği zamandır. Türkiye son 3 dönem başkanlığında hiç bir faslı açmadı. Bunun nedeni de Rum Yönetimi’nin ortaya koyduğu şımarık tavırdır. Şimdi kendi dönem başkanlıklarında kendi veto ettikleri fasıllarla ilgili olarak biz vetoyu kaldırdık, Türkiye gelsin karşımıza otursun derlerse bizim de o günlerde toplantılarımızın yoğunluğundan dolayı Brüksel’e gidememe ihtimalimiz ortaya çıkabilir. Bu fasılları bir sonraki dönem başkanlığına erteleme imkanımız doğabilir. Biz kendilerini uyardık, komik duruma düşmesinler. Normal şartlarda tanımadığımız bir ülkenin yetkililerini, sadece birileri onlara artık siz başkansınız dedi diye muhatap alacak değiliz”.

KIBRIS’TAN ELEŞTİRİ GELDİ
Egemen Bağış’ın bu sözlerine KKTC’deki anamuhalefet partisinden eleştiri geldi. Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Bağış’ın bu beyanatının, müzakerelerde Türk tarafının iyi niyetinin yeniden sorgulanmasına neden olacak nitelikte vahim bir duruma yol açtığını ileri sürdü.

"KKTC’de büyükelçi bulunduran bir ülkenin bir bakanının, KKTC’nin kendi devletine bağlanabileceğini ifade etmesini, tarihsel bağlarımıza ve karşılıklı saygıya dayalı bir yaklaşım olarak görmek mümkün değildir." ifadesini kullanan Yorgancıoğlu, şunları söyledi:

CTP, halkımızın tüm kesimleri arasında büyük hayret uyandıran ve tepki ile karşılanan ‘KKTC Türkiye’ye bağlanabilir’ ifadesinin düzeltilmesi için Sayın Bakan’ın gereğini acilen yapmasını talep etmektedir."

"BÖYLE BİR SEÇNEK YOK"
Böyle bir seçeneğin bulunmadığının ifade edilmemesi, halkımızın hür iradesi dışında, bazı çevrelerin farklı emeller içinde hareket ettiğinin ispatı olarak kabul edilecektir." diyen Yorgancıoğlu, "Dahası, görüşme süreci devam ederken böylesi bir açıklama, Türk tarafı ile ilgili algıyı ‘çözüm istemeyen taraf’ olarak yeniden oluşturacak ve BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne sunacağı raporunda da bu durum açıkça belirtilebilecektir." ifadelerine yer verdi.

Egemen Bağış’ın böylesi bir algı yaratarak, hem Kıbrıslı Türkleri hem de Türkiye’yi zora sokmayı tercih etmeyeceği kanısında olduklarını dile getiren Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Bağış’ın Kıbrıs’ta çözüm için belirttiği üç seçenekten sadece ‘siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federal çözüm’ hedefi, Birleşmiş Milletlerin iyi niyet misyonu çerçevesinde devam eden müzakerelerde ele alınan formüldür. BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde, BM çatısı altında yürütülen müzakerelerin farklı bir hedefi olması mümkün değildir. Çözümün yapı taşları olacak bütün toplumlar arası anlaşmalar ve yıllar içinde oluşmuş çözüm parametreleri de sadece Birleşik Federal Kıbrıs’a ulaşılmasını hedeflemektedir."