“Kamu yöneticileri yönetmeliği okumuyor”

Dünya Hali
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yönetmeliği okumayan kamu görevlilerinin gazete haberlerine göre uygulama yaptığını söyledi. Mülki idare amiri, belediye başkanı ve garnizon komutanının çelenk ...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yönetmeliği okumayan kamu görevlilerinin gazete haberlerine göre uygulama yaptığını söyledi. Mülki idare amiri, belediye başkanı ve garnizon komutanının çelenk koymasının zorunlu olduğunu belirten Bakan Günay, bu kurumların dışındakilerin isterlerse çelenk koyabileceklerini belirterek, "Geçmişte çeşitli esnaf kuruluşları, dernek, sivil toplum kuruluşları, banka, borsalar, herkes götürüp çelenk koyuyordu. Bu bir tür zorunluluk haline gelmişti. Yönetmelik bu zorunluluğu ortadan kaldırdı. Ama milli bir günde bir kuruluş çelenk koymak isterse, o gönüllülüğü engelleyecek bir hüküm yoktur yönetmelikte" dedi.

Bayram tatilini Antalya’nın Demre İlçesi’ndeki evinde ailesi ile birlikte geçiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘çelenk’ tartışmaları üzerine açıklama yaptı. DHA’ya konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen yıl resmi bayramların kutlanmasına yönelik düzenleme yapıldığını, kutlamaların nasıl yapılacağına dair hazırlanan ‘Ulusal ve Resmi Bayramlar Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlama Yönetmeliği’nin kamu yöneticileri tarafından okunmadığı için kriz çıktığını söyledi. Basının bu yönetmeliğin bayram kutlamalarında alışılagelmiş bazı ritüelleri yasakladığına ilişkin haberler yaptığını aktaran Bakan Günay, şöyle konuştu:

"Üzüntüyle görüyorum ki, bu yönetmeliğe göre bayram kutlamalarını yönetecek bazı kamu görevlileri, yönetmeliği dikkatle açıp okumadan, gazete haberlerine göre uygulamalar yapıyor. Alışılagelmiş, bir tür milli gelenek haline dönüşmüş bazı ritüelleri yönetmelikte yazdığı iddiasıyla yasaklamaya kalkıyorlar. Arkadaşlar yönetmeliği dikkatle okudukları zaman, göreceklerdir ki, bazı şeyler, bazı ritüeller zorunlu olmaktan çıkarılmıştır. Ama gönüllü olarak her zaman yapılabilir. Yöneticiler bunlara her zaman izin verebilir."

"YÖNETİCİLER YÖNETMELİĞİ OKUMUYOR"

Bir bayram kutlamasında valilik, belediye ve garnizon komutanlığının Atatürk anıtına çelenk koyma zorunluluğu bulunduğuna dikkati çeken Bakan Günay, bu kurumların dışındakilerin, isterlerse çelenk koyabileceklerini kaydetti. Kurtuluş günleri ve bayramlardaki alışılagelmiş resmi tebrikat töreni ve resmi geçit töreni dışındaki her türlü şenlik, temsil, tiyatro, gösteri ve halk oyunlarının yine yapılabileceğini kaydeden Bakan Günay, şöyle devam etti:

"Bunlar sadece zorunlu olmaktan çıkarıldı. Gönüllü olarak bütün bunların kutlama komiteleri tarafından programa alınması, yapılması katiyen yönetmelik tarafından yasaklanmamıştır. Ama çeşitli örneklerini gördüm. Ne yazık ki bazı arkadaşlarımız gazete haberlerine göre uygulama yapıyor. Yönetmeliği dikkatli bir biçimde okumuyorlar. O yüzden sanki Bakanlar Kurulu, milli günlerde yasakçı bir tavır almış gibi yanılsamaya yol açıyor. Bunun altını dikkatle çizmek istiyorum."

"YÖNETMELİĞİ OKUSUNLAR GERGİNLİK BİTSİN"

Çeşitli bayramlarda bu durumun yarattığı bazı sorun ve sıkıntıları gördüğünü vurgulayan Bakan Günay, "Yönetmeliğin mantığı yasakçı değil, gönüllülüğü öne çıkaran bir tavırdır. Uygulamacı arkadaşlarımız Bakanlar Kurulu’nun yayınladığı metinleri dikkatle okursa, bu tür gerginliklerden kurtulmuş oluruz" diye konuştu.

İSTEYEN HERKES KOYABİLİR

DHA muhabirinin, "Vali ya da kaymakam Atatürk Anıtı’na çelenk koyarken bir siyasi parti de gönüllülük esasına göre çelenk koyabilir mi?" sorusuna Bakan Günay, "Evet koyabilir. Sadece geçmişte çeşitli esnaf kuruluşları, dernekler, sivil toplum kuruluşları, bankalar, borsalar, herkes götürüp çelenk koyuyordu. Bu bir tür zorunluluk haline gelmişti. Yönetmelik bu zorunluluğu ortadan kaldırdı. Ama milli bir günde bir kuruluş çelenk koymak isterse, o gönüllülüğü engelleyecek bir hüküm yoktur yönetmelikte" yanıtını verdi.

YÖNETMELİKTEKİ HÜKÜM

Resmi Gazete’nin 5 Mayıs 2012 tarihli nüshasında yayımlanan ‘Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’nde konuyla ilgili bölüm şöyle:

"Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulur. Mahallin en büyük mülki idare amirliğine ait çelenk anıtın alt kaidesinin tam ortasına, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait çelenk onun sağına, belediyeye ait çelenk ise soluna konulur. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir."