Kalp hastalarına ‘sıcak hava’ uyarısı!

Dünya Hali
Çorum Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Karavelioğlu, sert geçen kış mevsiminin ardından yazın gelişinin insanların yüzünü güldürse de çeşitli sıkıntıları da beraberinde getirdiğini ifade ...
EMOJİLE

Çorum Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Karavelioğlu, sert geçen kış mevsiminin ardından yazın gelişinin insanların yüzünü güldürse de çeşitli sıkıntıları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Özellikle nem miktarı ve hava sıcaklarının arttığı bu dönemde insan vücudunda çeşitli değişimlerin yaşandığına işaret eden Dr. Yusuf Karavelioğlu, vücuttaki bu değişimin kalp hastalarını etkilediğine dikkat çekti. Yaz mevsiminde yeterli miktarda sıvı alınmaması durumunda ani tansiyon düşüşleri ve kan akışkanlığında azalma gibi rahatsızlıkların görülebildiğini belirten Karavelioğlu, "Daha önceden stent öyküsü ve kalp damar tıkanıklığı olan, kalp krizi geçiren hastalarda bu durumlar önem arz ediyor. Özellikle sıcakların arttığı son bir iki hafta içerisinde bu hastalarımız ciddi sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu sorunlar neler olduğunu baktığımızda kullanılan tansiyon ilaçlarının yeterli miktarda sıvı alınmadığında tansiyon düşürücü etkisi artıyor. Kalp yetmezliği rahatsızlığı bulunan insanlar bir takım sıkıntılar yaşıyor. Bunlar risk faktörlerinin arttıkça sıkıntıların arttığı durumlar. Tansiyon hastaları, kalp yetmezliği hastaları risk faktör arttıkça sıcağın olumsuz etkilerine daha fazla maruz kalmaktadır" dedi.

Yazın kış mevsiminde alınan kiloların verilmesi amacıyla egzersizlerin yapıldığı bir dönem olduğunu belirten Karaviloğlu, sıcak havada egzersiz yapıldığında çeşitli olumsuzlukların ortaya çıktığını kaydetti. Gündüz aşırı aktivitelerden kaçınılmasını öneren Karavelioğlu, kalp hastalarından nem ve sıcağın yoğun olduğu, güneş ışığının dik geldiği zamanlarda egzersiz yapmamalarını ve dışarıya çıkmamalarını istedi. Karavelioğlu, ayrıca yaz mevsiminde açık renkli, rahat kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yaz döneminde bol sıvı alınmasını öneren Karavelioğlu, "Bugünlerde kaybedilen sıvı miktarına paralel olarak alınan sıvı miktarını 3-4 litre seviyesine çıkarmalıyız. Ayrıca bu süreçte gazli içekler ve alkolden uzak durulmalı. Alkol tansiyon ve kalp hastalarında tansiyonu düşürebilmekte" diye konuştu.

Tatile giden veya gitmeye hazırlanan kalp hastalarına çeşitli tavsiyelerde bulunan Karavelioğlu, "Yaz mevsimi ile birlikte tatil sezonu da başladı. Kalp öyküsü olanların denizde bir takım şeylere dikkat etmesi gerekiyor. Kalp hastaları denize gireceklerse sabahları erken veya akşam geç saatlerde denize girmeliler. Kumsalda uzun süreli güneşlenmemeliler. Kalp hastaları açıkta yüzmemeliler. Normal hayatta çok hafif baş dönmesiyle atlatılabilecek bir problem suda daha ciddi sorunlar oluşturabilir. Kalp hastalarımız tatile giderken mutlaka tıbbi yardıma ulaşabilecekleri bir yeri tercih etmeli" şeklinde konuştu.

İHA