Kaldırımım Nerede?

Dünya Hali
Sokak Bizim Derneği, kaldırımlardaki sorunlara dikkat çekebilmek amacıyla ‘Kaldırım Nerede?’ kampanyasını başlatıyor. İnteraktif bir katılımla gerçekleşecek proje, kaldırımlardaki sorunlar...
EMOJİLE

Sokak Bizim Derneği, kaldırımlardaki sorunlara dikkat çekebilmek amacıyla ‘Kaldırım Nerede?’ kampanyasını başlatıyor. İnteraktif bir katılımla gerçekleşecek proje, kaldırımlardaki sorunları bütün kentlilerle beraber tespit etmeyi amaçlıyor.

Kaldırımlar, yayalara güvenli yürüyüş alanı sunan sokağın temel parçasıdır. Her kentin güvenli ve kaliteli bir yaya erişimine sahip olması gerekiyor. Peki, şehirlerimizdeki kaldırımlar ne durumda? Kaldırımlarda arabaların park etmesi, dükkanların kaldırıma taşması, kaldırımların niteliksiz ve yetersiz olması, yürürken sürekliliğin bozulması, engelli erişimine uygun olmaması, kaldırımların standartlara uymaması, dar olması gibi pek çok sorunun farkında mıyız? Sokak Bizim Derneği, kaldırımlardaki fiziksel ve sosyal sorunlara dikkat çekebilmek amacıyla ‘Kaldırım Nerede?’ kampanyasını hayata geçiriyor.

‘Kaldırım Nerede?’ kampanyası, Türkiye genelinde hakim bir soruna dikkat çekerek tüm yayaları kaldırımların mevcut durumunu analiz etmeye çağırıyor. Kaldırımda yürürken karşılaştıkları problemleri ‘Kaldırımölçer’ bandı ile işaretleyen katılımcılar, durumun fotoğrafını çekerek #kaldirimnerede etiketiyle sosyal medyada paylaşabilecekler. Sokak Bizim Derneği bu kampanya aracılığıyla yerel aktörlerin dikkatini çekmeyi amaçlıyor. ‘Kaldırımölçer’ bandının temini için info@sokakbizim.org adresine mail atılması ya da sitede yer alan iletişim formu aracılığı ile derneğe ulaşılması yeterli.

Kaldırım 130

Kaldırımların fiziksel özellikleriyle ilgili farklı standartlar bulunuyor. Fiziksel standartlar konusunda temel bir referans olan Neufert, kaldırım genişliğinin net minimum 1.50 metre olması  gerektiğini belirtiyor. İnsan odaklı ulaşım çalışmalarıyla tanınan VTPI (Victoria Transport Policy Institute) Kurucusu ve Direktörü Todd Litman ise kaldırım genişliğinin net minimum 1 metre olması gerektiğini vurguluyor.

Sokak Bizim Derneği, ‘Kaldırım Nerede?’ kampanyası kapsamında bu standartlardan faydalanarak ideal bir minimum kaldırım genişliği tanımlıyor. Bir insanın omuz genişliğinin 50 santimetre olmasından yola çıkan Dernek, bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği genişliği 65 santimetre, iki insanın yan yana yürüyebileceği minimum genişliği 130 santimetre olarak belirliyor.

www.emlakguncel.com