Kaçak Sigaranın Parası Terör Örgütüne Gidiyor

Dünya Hali
Türkiye’de ortalama 3 dolara satılan bir paket sigara, Suriye ve Irak’ta 1, İran’da 1,2, Ermenistan’da ise 0,85 dolara satılıyor. Çevre ülkelerden getirilerek ülkemizde satılan...
EMOJİLE

Türkiye’de ortalama 3 dolara satılan bir paket sigara, Suriye ve Irak’ta 1, İran’da 1,2, Ermenistan’da ise 0,85 dolara satılıyor. Çevre ülkelerden getirilerek ülkemizde satılan kaçak sigaradan terör örgütü yaklaşık 2 milyar lira kazanıyor.

Terörün finansman kaynağını kurutmak için harekete geçen hükümet, eylem planı hazırladı.Türkiye ekonomisini yıllık 2 milyar liranın üzerinde zarara uğratan kaçak sigara için hükümet seferberlik ilan etti.

ÖTV artışlarının ardından kaçak sigaranın önüne geçmek için yeni bir çalışma başlatılıyor. Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı’nı (2011-2013) açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kaçak sigaranın sağlığa olan zararının yanı sıra terör örgütü ve organize suç örgütlerine finansman sağladığını söyledi.

Kayıt dışı tüketilen sigara miktarında önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde 3-4 puanlık bir azalış öngördüklerini belirten Şimşek, öngörülen azalışın gerçekleşmesi halinde 800 milyon liralık gelirin söz konusu olacağını kaydetti.

Tüketimdeki 1 puanlık düşüşün 200 milyon liraya denk geldiğini aktaran Şimşek, geçen yıl önceki yıla oranla yüzde 13’lük bir azalma meydana geldiğini bildirdi. Bu azalmanın bir kısmında kaçakçılıktaki artış, diğerinde ise Sağlık Bakanlığı’nın reklamlarının etkili olduğunu ifade etti.

Kaçak sigaradan terör örgütüne giden rakamın yaklaşık 2 milyar lira olduğu belirtiliyor. Türkiye’de ortalama 3 dolara satılan bir paket sigara Suriye ve Irak’ta 1 dolara, İran’da 1,2 dolara satılıyor. Aynı rakam Ermenistan’da ise 0,85 dolar.

Maliye Bakanı Şimşek, söz konusu eylem planının sadece kamu sağlığını koruma, vergi kayıp ve kaçağını önleme amaçlı hazırlanmadığını ifade ederek, emniyet birimlerinin operasyonları neticesinde elde edilen sonuçların, söz konusu kaçakçılığın terör örgütüyle bağlantılı olduğunu açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

Eylem planını terör örgütünün finansman kaynağının kurutulması ve terörle mücadelenin bir parçası olarak görmek gerektiğine dikkat çeken Şimşek, "Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından yakalanan kaçak sigara miktarında 2010 yılından itibaren önemli artışlar görülmektedir. 2009’da yakalanan kaçak sigara miktarı 10 milyon paket iken, bu yılın ilk 9 ayında 50 milyon pakete ulaşmıştır. Ülkemiz açısından büyük önem arz eden bu sorunun çözümü tüm kurum ve kuruluşların eşgüdüm halinde çalışmasını zorunlu kılmaktadır." dedi.

Belediyelere denetim yetkisi

Bakan Şimşek, caydırıcılığın artırılması için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılacağını ifade ederek, mahalli idarelere (belediyeler) denetim yetkisi verilebileceğini söyledi. Bütçe hedeflerinin tutturulması konusunda tereddüt yaşanmaması gerektiğine işaret eden Şimşek, hükümet olarak her yıl hedefin ötesinde iyi bir performans sergilendiğini kaydetti.

Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan da yayımladığı genelgede tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığının, kamu düzenini doğrudan etkilediği gibi vergi gelirlerinde de önemli miktarda kayba sebep olduğunu vurgulayarak, kaçakçılık yoluyla organize suç ve terör örgütlerine finansman sağlandığına dikkat çekti. Genelgede tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığı ile mücadelede başarı kazanılmasının, kurumlar arası işbirliğinin yanı sıra başta kamuoyu olmak üzere tüm tarafların desteğinin alınmasını gerektirdiğinin altı çizildi.

EYLEM PLANINDA NELER YER ALIYOR?

Valilik koordinasyonunda yerel düzeyde tedbirlerin alınması.

Elektronik defter ve fatura uygulamasına geçilecek.

Kaçakçılığı organize edenler ve paravan şirketlere yönelik çalışma

Gümrüksüz satış mağazalarında yapılan denetimi artırmak.

Kaçakçılığın terör örgütü bağlantısının ortaya konulması.

Komşu ülkelerden Türkiye’ye gelen kaçak ürünlerin engellenmesi.

Suçla mücadeleye katkı sağlayacak yasal düzenleme yapılacak.

Yolcu beraberinde eşya muafiyetinde getirilen ürünlerin azaltılması.

Mücadelenin etkinliğinin artırılması için ikramiyeler gözden geçirilecek.

Kamuoyunda kaçak sigaraya ilişkin tanıtım programları yapılacak.

Filtre, makaron ve sigara kâğıdı üretimi ve ithalatı ile ilgili düzenleme yapılacak.

Vergi Denetim Kurulu tarafından özel ekip kurulacak.

Kaçakçılığa bulaşan kamu görevlileri tespit edilecek.

Gümrük kapıları x-ray cihazları ile donatılacak.

Bandrollü ürün izleme sistemi etkin hale getirilecek.

Deprem vergileri 74 milyon için harcandı

Van depreminden sonra gündeme gelen deprem vergileri konusunda Maliye Bakanı Şimşek’ten açıklama geldi. Şimşek, 1999 depreminden sonra konulan ve kalıcı hale gelen vergilerden gelen paranın sağlık, eğitim, duble yollar ve TOKİ’nin yaptığı evlerde 74 milyon için kullanıldığını söyledi. Gazeteciler Şimşek’e, 1999 depreminden sonra çıkarılan vergilerden elde edilen 46-48 milyar liranın nereye harcandığını sordu. Vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar için kullanıldığı cevabını veren Şimşek, "Ülkenin herhangi bir yerinde sorun varsa o sorunu çözmek görevimiz. Sorunları çözerken, şu vergiyi şuradan almıştık, sadece şuraya kullanalım yaklaşımı yok." dedi.

Zaman