Japonya’da Nükleer Sızıntı!

Dünya Hali
Bu sabah Türkiye saatiyle 10:05 itibariyle Fukushima Dai-Ichi nükleer santralinde patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle duvarları tahrip olan santralinde 1 numaralı reaktöründe nükleer sızıntı t...
EMOJİLE

Bu sabah Türkiye saatiyle 10:05 itibariyle Fukushima Dai-Ichi nükleer santralinde patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle duvarları tahrip olan santralinde 1 numaralı reaktöründe nükleer sızıntı tespit edildiği Japon hükümetince onaylandı. Hükümetin açıklamasında ayrıca santralde erime olabileceği belirtildi.

KYODO AJANSI: ”RADYOAKTİVİTE ORANI BİR SAATTE YILLIK SEVİYEYE YAKLAŞTI”

Japon hükümeti, Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından santrale ‘süper itfaiyecilerin’ gönderildiğini duyurdu.

Kyodo ajansındaki haberde ise, santraldeki radyoaktivite oranının bir saatte bir yıllık seviyenin eşiğine geldiği bildirildi.

Patlamadan önce Japonya nükleer güvenlik komisyonundan Ryohei Şiomi, yetkililerin depremden etkilenen Fukuşima Dai-ichi nükleer santralinde erime olup olmadığını kontrol ettiğini bildirmişti. Şiomi, nükleer santralde erime olsa bile, bunun 10 kilometre yarıçapı içindeki insanları etkilemeyeceğini, bölgede yaşayan 51 bin kişinin çoğunun tahliye edildiğini ifade etti.
Fukuşima Dai-ichi nükleer santralinin soğutma sistemi dünkü çok şiddetli depremden sonra bozulmuştu.

HİDROJEN UMUDU
Dünya Nükleer Birliği, Japonya’daki 8,9’luk depremden sonra Fukuşima’daki nükleer enerji santralinin Daiichi 1 reaktöründe meydana gelen patlamanın sebebinin hidrojen olabileceğini bildirdi.

Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan birliğin iletişim müdürü İan Hore Lacy, olayın, hidrojen tutuşması sonucu meydana gelen hidrojen patlaması olduğunu düşündüğünü belirterek, "Eğer hidrojen tutuştuysa yok olur gider, fazladan bir tehlike oluşturmaz" dedi.

Lacy, eldeki bilgilere göre reaktörde belirli bir radyasyon tehlikesi olmadığını, ancak durumu tam olarak bilmediklerini, bununla birlikte ortada radyasyon sızıntısı olduğunu varsayacak bir gerekçe bulunmadığını vurguladı.

TAHLİYE ALANI İKİ KATINA ÇIKTI
Japonya’da yetkililer, şiddetli depremde zarar gören Fukuşima santrallerinin etrafındaki tahliye alanının yarıçapının 20 kilometreye çıkarılmasına karar verdi.

Japon medyasındaki haberlerde, kabine tarafından talimatı verilen bu ek önlemin, Fukuşima’nın reaktörlerinden birini barındıran binanın yıkılmasına neden olan patlamadan sonra alındığı duyuruldu.

Reaktörde soğutma ve basınç yükselmesi gibi sorunlar olduğu belirtilmişti.

"RADYASYON ORANINDA ARTIŞ YOK"
Hükümet sözcüsü Yukio Edano, düzenlediği basın toplantısında, ”Halkın güvenliğini sağlamak için yetkililerin bütün önlemleri aldığını” kaydetti.

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, ülkede dün meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ardından bugün patlama olan nükleer tesisteki reaktörü çevreleyen metal korumanın hasar görmediğini ve tesis çevresinde radyasyon oranında artış tespit edilmediğini söyledi.

Edano, tesis çevresindeki radyasyon oranının artmadığı gibi azaldığını belirterek, reaktördeki basınçtaki baskının da gerilediğini kaydetti.

Japonya’nın tarihindeki en şiddetli deprem ve yol açtığı tsunaminin ardından bugün başkent Tokyo’ya 240 kilometre uzaklıktaki 40 yıllık Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde patlama meydana gelmiş ve bir nükleer reaktörün bulunduğu binanın duvarları yıkılmıştı. Nükleer santralde sızıntı olduğu bildirilirken, tesisin 20 kilometre yarı çapı alanındaki bölgede bulunanların tahliye edilmesi talimatı verilmişti.

Nükleer reaktörün bulunduğu binada, soğutma sisteminin bozulduğu, baskı ve sıcaklık oluştuğu belirtilmişti.

 habertürk