İstanbul’un en eski ‘su yolu’ bulundu

Dünya Hali
Küçükçekmece Gölü kıyısında İstanbul’un en eski yerleşim yerine ilişkin kazılar devam ediyor. 2007’de tespit edilen tarihi kentte arkeolojik kazılar 2009’da başladı. 2011’de ya...
EMOJİLE

Küçükçekmece Gölü kıyısında İstanbul’un en eski yerleşim yerine ilişkin kazılar devam ediyor. 2007’de tespit edilen tarihi kentte arkeolojik kazılar 2009’da başladı. 2011’de yapılan çalışmalar sırasında tarihi kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla oluşturulmuş bir sarnıç bulundu. 2012’de devam eden çalışmalarda da sarnıca su getiren kanallar ve su yolları tespit edildi. Bathonea kentinin arkeolojik çalışmalarıyla ilgili İl Genel Meclisi binasında toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kazı çalışmaları esnasında mükemmel bir su yolunun bulunduğunu belirterek, "Bildiğimiz açıktan giden bir su yolu değil. Bathonea kazıları içinde sadece 300 metresi keşfedildi. İstanbul için çok kıymetli bir yer ortaya çıkarıldı.

Şehre su taşıyan çok önemli bir su hattı. Şu ana kadar 5 noktada kapak sistemi bulundu. Kapaklardan içine girerek temizleme yapılmış. Günümüzdeki su yollarının bire bir aynısı inşa edilmiş" dedi. Kocaeli Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün, Roma döneminden Osmanlı Devleti’ne kadar kullanılan büyüktaşlarla düzenli şekilde oluşturulmuş bir yol bulunduğunu söyledi. Ayrıca 5-6’ncı yy’da yapılmış dini yapıya rastladıklarını belirten Aydıngün 1034 tarihli bir sikke bulunduğunu, tarihi yerleşim alanının o yıllarda oluşan depremle toprağa gömüldüğünü ifade etti. Bathonea kentinin 12. yy’a ait yaşam izleriyle son bulduğunu kaydeden Aydıngün, kazı alanında bulunan tarihi eşyalar ve objeler hakkında bilgi verdi.

Sabah