İşe geç kalmada bu bahaneleri uyduruyoruz

Dünya Hali
Önemli bir eşyasını unutup geri dönmek zorunda kaldığını söyleyen de var, kahvaltılık bir şeyler almak için gittiği yerdeki kuyruğun uzunluğundan yakınan da… İşte iş dünyasının ofise geç girdiği...
EMOJİLE

Önemli bir eşyasını unutup geri dönmek zorunda kaldığını söyleyen de var, kahvaltılık bir şeyler almak için gittiği yerdeki kuyruğun uzunluğundan yakınan da… İşte iş dünyasının ofise geç girdiği anda söylediği bahaneler…

Arada sırada işe geç kalmayanımız yoktur sanırız. Hele de sıcakların bunalttığı, gece uyumanın da sabah evden çıkmanın da iyice zorlaştığı şu yaz günlerinde… Herkesin üzerinde bir rehavet var. Para dergisi de bu konuyu masaya yatırıp en sık söylenen işe geç kalma bahanelerini ortaya koydu.

Online araştırma şirketi DORinsight, dergimize özel olarak çalışanların “işe geç kalma nedenleri” ve “öne sürdükleri bahaneler”i ele alan bir araştırma hazırladı. 2-6 Ağustos tarihlerinde online olarak yapılan araştırma, 61 ilden 441 çalışanın katılımıyla gerçekleştirildi. Araştırmadan ilginç sonuçlar ortaya çıktı…
 
EN DAKİĞİ ÖĞRETMENLER
 
Araştırma sonuçları, öğretmenlerin tüm meslek grupları içinde işe en az geç kalanlar olduğunu ortaya koyuyor. Kamu ya da özel sektörde üst ve orta düzey yöneticilik yapanlarsa işe en fazla geç kalan grubu oluşturuyor.
 
İşe en çok geç kalan bir diğer grup “iş hayatına yeni başlayanlar” ve özellikle “26-30 yaş” arasındaki kişiler. En az geç kalanlarıysa ayda iki-üç kez olmak üzere 36-40 yaş arası çalışanlar oluşturuyor.
 
Araştırmaya göre çalışanların yaklaşık yarısı “işe geç kalmadığını” belirtmiş. Yaklaşık her 5 çalışandan 1’i ise haftada en az bir kere işe geç kalıyor.
 
HEP UYUYAKALIYORUZ!..
 
Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre işe en çok geç kalma nedenleri arasında “uyuyakalmak” yüzde 48’le başı çekiyor. Bunu yüzde 34’le yorgunluk, yüzde 28’le trafik, yüzde 20’yle de toplu taşıma aracının/servisin gecikmesi izliyor.
 
İşe en az geç kalan çalışanlarsa (ayda birden daha seyrek geç kalanlar) genellikle kötü hava koşullarını ya da hastalığı gerekçe gösteriyor. Genelde toplu taşıma aracının/servisin gecikmesi nedeniyle işe geç kalanlar, bu araçları en fazla kullanan kesim olan gençler ve iş hayatının başındaki kişilerden oluşuyor. Orta yaştaysa çocuğunun rahatsızlığı sebebiyle ya da çocuğunu okula bırakmak gibi nedenlerle geç kalmalar söz konusu…
 
Kadın çalışanlarda ve iş hayatının başındakilerde, giyeceği kıyafete karar verememek de işe geç kalma sebepleri arasında öne çıkıyor. Erkek çalışanlardaysa akşamdan kalma olduğu için gecikenlerin sayısı kadınlara göre oldukça fazla.
 
GENÇLERİN BAHANESİ ÇOK
 
İşe geç kalanların yüzde 84’ü doğrudan gerekçesini söylüyor. Gerçeği söylemeyip bahane uyduranlar en fazla gençler, dolayısıyla iş hayatının başındakiler…
 
İşe en sık geç kalan kesim en fazla bahane uyduran kesim olarak dikkat çekiyor. Buna paralel olarak işe en az geç kalan kesim olan öğretmenlerin yüzde 98’i geç kalma nedeni olarak herhangi bir bahaneye başvurmuyor.
 
Memurlar, şirket çalışanları, hemşire, garson, sekreter gibi ara elemanlar en fazla bahaneye başvuran meslek grupları arasında… En çok başvurulan bahanelerse trafik sıkışıklığı (yüzde 32), uyuyakalmak (yüzde 29) ve hastalık (yüzde 22). Bunlar arasında “uyuyakalmak” erkeklerin en çok başvurduğu bahane.
 
Ankete göre işe yeni başlayanlar; alarmın çalmaması, kötü hava koşulları, servisin/toplu taşım aracının geç kalması ve trafik sıkışıklığı bahanelerini en fazla söyleyen grup. Uzun süredir çalışanlar ve üst yaş grubuysa çocuğunun rahatsızlığı ya da aracının bozulması bahanelerini sıklıkla kullanıyor.
 
HAFTADA 1 GECİKİYORLAR
 
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz’a göre bugünün iş dünyasında birçok çalışan çalışma ve işbaşı saatleri konusuna esnek. Kariyer.net’in bu konuda yaptığı anketten çıkan sonuçlara göre ise çalışanların önemli bir bölümü haftada en az bir kere işe geç kalıyor. Bazı çalışanlar da işe geç kalma durumunda direkt doğruyu söylerken bazıları farklı bahanelerle bu durumu geçiştirmeye çalışıyor.
 
Çalışanlara göre trafik, uyuya kalma, hastalık ve kötü hava koşulları işe geç kalma konusunda en çok öne çıkan etkenler. Kariyer.net’in araştırmasında en sık rastlanan işe geç kalma gerekçesi ise trafik…
 
Azoz, trafiğin bu kadar öne çıkmasını hem gerçek hem de herkes tarafından kabul gören bir gerekçe olmasına bağlıyor. Ayrıca belediyelerin, trafik durumu uygulamalarıyla çalışanların trafiği bahane etme durumları konusunda dikkat etmeleri gerektiğinin de altını çiziyor.
 
İş motivasyonun düşük olması, işe geç kalma gerekçeleri arasında önemli bir yer tutuyor. Ankette iş motivasyonu düşük olan çalışanların durumunun iş ortamına yansımasının en güzel örneği olarak katılımcıların yüzde 50’den fazlasının bu soruya “evet” şeklinde yanıt vermesini gösterebiliriz.”
 
DENGE ÇARKINA DİKKAT!
 
House of Human Koçluk Kurucu Ortağı Nuri Murat Avcı, çalışanların yaşam denge çarkının işleyişine yeterince önem vermediklerini düşünüyor. Yaşam denge çarkı; sağlık, para, finans, aile, iş, kariyer, kişisel gelişim, sosyal ve duygusal yaşam gibi bölümleri bulunan, bireyin doyum içinde bir hayat sürmesi için gerekli hususları içeriyor.
 
Avcı, “Anket sonuçlarında tüm bir günün kalitesini belirleyen sabah periyodunun çok dengeli yaşanmadığını gözlemledim” diyor. Bunun için bireyin “Bu durumumdan memnun muyum”, “Gerçekte nasıl olması bana kendimi iyi hissettirir” gibi sorulara vereceği cevaplar paralelinde bir yaşam sürmesinin ve güne bu şekilde başlamasının uygun olacağını değerlendiriyor.
 
SANKİ SON GÜNMÜŞ GİBİ…
 
Soruların gücüne ve insanların kendi buldukları cevaplara uygun yaşadıklarında mutlu olduklarına işaret eden Nuri Murat Avcı, çalışan kesime yönelik şu motivasyon önerilerini veriyor:
 
* Her gün işinize o gün son gününüzmüş, yarın bir başka işe başlayacakmışsınız gibi gelin. Bu durumda halefinize nasıl bir iş bırakmak isterdiniz? Bunu tüm hayatınıza da uyarlayabilirsiniz…
 
* Geride kalan patronunuz, astlarınız, eş seviyedeki iş arkadaşlarınızın sizi nasıl hatırlamasını istersiniz? İşte bu sorulara vereceğiniz cevaplara uygun davranışlar sergilemek sizi mutlu edecektir.
 
* Aşırı ve diğer insanlara yönelik fazla beklenti mutsuzluk doğurur. Kendinizden beklentileriniz olsun ama diğer insanlardan çok fazla bir beklenti içine girmeyin. Emin olun, herkesin dünyası farklı bir eksende döner.
 
* Şans hazırlıkla fırsatın karşılaştığı köşe başıdır derler. Milli piyango ikramiyesinin çıkması için bile önce bilet almak gerekir. Çevrenizdeki fırsatları inceleyip onlara uygun hazırlıklar yapın. 
 
* Pek çok insan çalıştığı işten, çevreden şikayet eder. Oysa daha iyisini bulana kadar en iyi imkan elimizdekidir. Bunu daha iyisini aramamak veya daha iyisi için çalışmamak anlamında söylemiyorum. Ama daha iyiye kavuşmak için geçecek süre içinde dünyamızı çekilmez hale getirmek sadece enerjimizi tüketip geleceğimizi karartmamıza neden olur.
 
İYİ ŞEYLER DÜŞÜNÜN
 
Bir sonraki güne yatmadan önce hazırlanması gerektiğini savunan Avcı, önerilerini şöyle sürdürüyor:
 
“Yatmadan önce, ertesi gün size kendinizi iyi hissettirecek, sizi heyecanlandıracak yapacak bir iş düşünün. Bu birine yardım etmek, yeni bir projeye başlamak, gelecek hayalleriniz için küçük bir girişimde bulunmak veya ses getirecek, herkesi eğlendirecek bir şaka bile olabilir.
 
Yelpazeyi yaratıcı gücünüze bağlı olarak geniş tutabilirsiniz. Sorumuz şu: Yarın kendimi iyi hissetmek için neler yapabilirim?”
 
Peki bunlar kişiye neler katıyor? Tüm bu önerilerin uygulanması durumunda ertesi sabah yataktan kalkan kişinin zihninin düşündüğü şeye odaklanmış ve vücudunun da daha dinç olması söz konusu. Unutulmaması gerekense herkesin seçimlerine uygun bir hayat yaşayacağının bilincinde olması gerektiği…
 
SEPETLER İŞE YARIYOR
 
Peki mesaiye başlamadan önce ne gibi hazırlıklar yapmalı? Çoğu çalışan kendince belirlediği rutinlerle mesaiye başlıyor. Bir ritüel haline gelen bir dizi eylem gerçekleştiriyor. Masasını düzenlemek, sabah pastaneden aldığı poğaçasını yemek, kendine sıcak bir içecek almak, e-postalarına bakmak, internette gezinmek gibi…
 
Uzmanlar, bu tip alışkanlıkların faydası olduğu kadar zihnin aktif hale gelmesini kısıtlayıcı bir etkisi bulunduğunu da belirtiyor. Bu nedenle zaman zaman alışkanlıkların sırasının, mümkünse bir kısmının tamamen değiştirilmesini tavsiye ediyor.
 
Bu arada mesaiye başlarken düzenli bir masanın yaratacağı etkinin de tartışılmaz derece önemli olduğu gözden kaçmamalı. Akşam mesai bitiminde masada kalan işleri acil, miatlı, geleceğe yönelik önemli gibi, kategorilere ayırarak ve hatta bunlar için birer sepet hazırlayarak işe başlanması da öneriliyor.
 
İşe geç kalma sıklığı
 
Her gün % 5
Haftaya 2-3 kez % 5
Haftada bir kez % 8
Ayda bir kez % 13
Üç ayda bir kez % 7
Üç ayda birden daha seyrek % 14
Hiç geç kalmam % 48
 
Kaynak: DORinsight
 
İşe ne sıklıkta geç kalıyorsunuz?
 
Toplam (%)
18-25 yaş (%)
26-30 yaş (%)
31-35 yaş (%)
36-40 yaş (%)
41 yaş ve üzeri (%)
 
Her gün 10 7 17 8 8 8
Haftada 2-3 kez 9 9 14 6 4 6
Haftada bir kez 15 17 15 15 12 11
Ayda bir kez 26 29 15 28 33 25
Üç ayda bir kez 14 13 10 14 16 22
Üç ayda birden daha seyrek 27 25 28 29 27 28
Ortalama (ayda) … kez 3,80 3,39 5,67 3,15 2,89 3,06
 
Kaynak: DORinsight
 
İşe geç kalma nedenleri
 
Uyuyakalmaktan       (%) 46
Yorgunluktan       (%) 34
Trafik sıkışıklığından  (%) 28
Toplu taşıma aracının/servisin gecikmesinden (%) 20
Kötü hava koşullarından (%) 18
Hastalıktan (%) 17
Alarmın çalmamasından (%) 16
Önemli bir şeyi unutup geri dönmek zorunda kalmaktan (%)12
Giyeceğim kıyafete bir türlü karar verememekten (%)9
Çocuğumun rahatsızlanmasından (%) 8
Akşamdan kalma olduğumdan (%) 8
Kahvaltılık bir şeyler almak için gittiğim yerdeki kuyruğun uzunluğundan (%) 6
Bir gece önceki misafirin çok geç gitmesinden (%) 6
Arabamın bozulmasından (%) 6
Bir gece önceki partinin/sohbetin/konserin uzun sürmesinden (%) 5
Açıkçası umursamadığımdan (%) 4
Uyandığımda o günü cumartesi ya da pazar sandığımdan  (%) 4
İşe gelirken kaza geçirdiğimden (%) 4
Yakınımın/arkadaşımın rahatsızlanmasından (%) 4
Bütün gece komşunun gürültü yapmasından  (%) 3
Yakın bir arkadaşımın/akrabanın vefatından  (%) 3
Yakınımı/arkadaşımı sabah işe bırakmaktan (%) 3
 
 
İşe geç kalıyor musunuz?
 
Evet; 570 kişi.
Hayır; 3825 kişi.
 
İşe ne sıklıkta geç kalıyorsunuz?
 
Haftada bir; 474 kişi.
Ayda bir; 537 kişi.
Ayda bir kezden daha sık ; 200 kişi
Yıl içinde birkaç kez; 4617 kişi.
 
İşe neden geç kalıyorsunuz?
 
Trafik yüzünden; 328 kişi.
Uyuya kaldığım için; 197 kişi.
Hastalandığım zaman; 159 kişi.
Hava koşulları yüzünden; 64 kişi.
Diğer; 119 kişi.
 
İşe geç kalmanızın iş motivasyonunuzun düşük olmasıyla bağlantısı var mı?

Evet; 154 kişi.
Hayır; 131 kişi.
 
İşe geç kalmamak için şirketinizin sizi nasıl motive etmesini beklersiniz?

Sabah kahvaltı uygulaması olabilir (24 kişi)
Servis sistemi kurulabilir (27 kişi)
Mesai saatleri düzenlenebilir (10 kişi)
Esnek çalışma uygulanabilir (16 kişi)

rotahaber.com